Overslaan en naar de inhoud gaan

Corona: informatie voor ondernemers

De coronacrisis heeft een diepe impact gehad op de samenleving en velen zijn hard geraakt. Veel bedrijven, ondernemers en werkenden zijn de afgelopen twee jaar op de proef gesteld. Zij hebben in deze periode veerkracht en aanpassingsvermogen getoond. 

Corona verdwijnt niet zomaar én generieke steunmaatregelen zijn op de lange termijn niet houdbaar. Dit betekent ook dat Nederland in het kader van corona in een open samenleving weer terug gaat naar reguliere economische verhoudingen.

Het kabinet komt met een uitwerking van de lange-termijn-aanpak van het coronavirus en de bijbehorende langetermijnvisie op steun.

1. NL is weer open: kort overzicht coronamaatregelen

In het perspectief van de corona-ontwikkelingen is Nederland open en kunnen ondernemers weer aan de slag. Daarom is het kabinet gestopt per 1 april 2022 met het coronasteunpakket voor banen en economie. Lees het volledige bericht verder op: Corona-steunpakket voor banen en economie stopt per tweede kwartaal 2022

Wel TVL voor Startende ondernemers
Op 11 maart 2022 kondigde het kabinet aan dat er een aparte TVL komt voor startende ondernemers. Het gaat om starters die hun onderneming na 30 juni 2020 en voor 1 oktober 2021 inschreven bij de KVK. Hiermee komt het kabinet tegemoet aan recente starters die het buitengewoon zwaar hebben gehad zonder steun en met coronabeperkende maatregelen in de winter. De regeling wordt nu uitgewerkt. Hiervoor wordt een apart aanvraagsysteem gebouwd en een controleprotocol gemaakt. Op dit moment is nog niet bekend wanneer de TVL voor startende ondernemers open kan. Ondernemers kunnen zich bij RVO inschrijven voor een mailinglijst om op de hoogte te blijven.

2. Lokale ondersteuning ondernemers

 • Gemeentelijke ondersteuning met Compensatie- en Herstelfonds COVID-19

De gemeente heeft in 2021 € 487.000,= beschikbaar gesteld in een compensatie- en herstelfonds waar maatschappelijke organisaties en ondernemers een beroep op kunnen doen. Maatschappelijke organisaties willen we ondersteunen in hun exploitatie, maar ook bij het ontwikkelen van initiatieven. Ondernemers kunnen we niet steunen in inkomen en exploitatie, maar ondernemerscollectieven willen we wel ondersteunen via een reactiveringsbijdrage voor versterking van het ondernemersklimaat en het versterken van de bezoekerseconomie.
 

 • Ondernemersloket Hollands Kroon

Omdat iedere ondernemer een eigen problematiek kent, kunt u altijd uw vraag stellen aan de bedrijfscontactfunctionarissen van team Economische Zaken via het ondernemersloket Hollands Kroon. Ook telefonisch bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur op telefoonnummer 088-321 5000 of stuur een e-mail naar ondernemersloket@hollandskroon.nl.
 

 • E-mail nieuwsbrief voor ondernemers

Blijf op de hoogte van het ondernemersnieuws uit Hollands Kroon en of andere (semi) overheidsinstanties. Abonneer u op de e-mail ondernemersnieuwsbrief voor de meest recente updates over het ondernemersnieuws door u hier aan te melden.
 

 • Hulp bij uw financiële situatie als ondernemer/ ZZP'er

U kunt als ondernemer/ZZP’er ineens te maken hebben met minder inkomsten en onzeker zijn over de toekomst van uw onderneming. Misschien lukt het al een tijdje niet om de bedrijfsrekeningen te betalen of zijn er tekort inkomsten om het ook privé financieel goed te redden. In veel gevallen is hulp mogelijk. Blijf daarom niet te lang zitten met vragen over uw bedrijf, hoe de achterstanden zijn op te lossen en hoe u het privé gaat redden, maar neem contact met de gemeente op. De gemeente staat voor u klaar met een specifiek (wijk)team. Zij bespreken met u de mogelijkheden om de financiën weer op de rit te krijgen. Bieden hulp bij schulden en begeleiden u tijdens het traject. Met oog op uw onderneming kunt u ook denken aan het toetsen van levensvatbaarheid van de onderneming, hulp bij boekhouding en overzicht krijgen in uw bedrijfsschulden. Bel ons vrijblijvend op om te informeren naar mogelijkheden voor hulp 088-3215000 of mail naar SDVenBBZ@hollandskroon.nl.
 

 • Werknemers met schulden, wat kunt u als werkgever doen?

Uw werknemer zit in de schulden, wat nu? Of heeft u een vermoeden dat er financiële problemen zijn? Werknemers met geldzorgen hebben last van stress en zijn gevoeliger voor fraude en diefstal. Ze zijn vaker ziek en de productiviteit gaat omlaag. Bovendien geeft een loonbeslag de salarisadministratie extra werk.

Signalering en aanpak in een vroeg stadium is belangrijk om uw medewerker weer snel financieel in balans te krijgen. Komt onderstaand u bekend voor, neem dan contact met de gemeente op:

 • De werknemer leent geld van collega’s;
 • Regelmatig een verzoek om een voorschot;
 • Toename van ziekteverzuim;
 • Verzoek om hulp bij het oplossen van problemen;
 • Het verzoek om extra werkuren;
 • De werknemer lijkt meer stress te hebben en kampt met concentratieproblemen.

Wij willen graag met u in contact komen om te kijken wat wij voor u en uw werknemer kunnen betekenen. Bel: 088-321 5000 of mail naar: Schulddienstverlening@hollandskroon.nl. Dit is geheel vrijblijvend. Wij kunnen de casus anoniem met u bespreken en u voorzien van advies.

3. Telefonische hulplijn mkb-ondernemers: 088 9990000

Onzekere tijden vergt veel van ondernemers en legt een zware druk op uw persoonlijke situatie. ONL en het Instituut voor het midden- en kleinbedrijf (IMK) hebben een telefonische hulplijn voor ondernemers die kampen met fysieke en/of mentale klachten. Een hulplijn voor het midden- en kleinbedrijf die u een luisterend oor biedt en de gelegenheid om uw hart te luchten.

088 9990000

MKB Noodlijn: het luisterend oor voor de ondernemer (imk.nl)

4. Belangrijke data voor ondernemers

5. Coronasteun terugbetalen

Heeft u gebruikgemaakt van financiële regelingen uit het steunpakket van de overheid? Het kan zijn dat u geld moet terugbetalen. Ook als regelingen zijn verlengd. Welke organisatie coronasteun heeft uitbetaald, verschilt per regeling. Zie verder: Coronasteun terugbetalen: dit moet u weten | Ondernemersplein - KVK.

6. Hoe werkt Nederland

De manier waarop we werken verandert. Voor u als werkgever, maar ook als werknemer, flexwerker of zzp’er. Hoe gaat u om met die veranderingen? Welke mogelijkheden biedt het u? De antwoorden op dat soort vragen vindt u op: Hoe Werkt Nederland.

7. Corona informatie voor anderstaligen

Wilt u anderstaligen informeren over het coronavirus? Dan zijn hiervoor communicatiemiddelen beschikbaar. In de middelen staan maatregelen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen. En het telefoonnummer en de website waar mensen terechtkunnen voor vragen over het virus. De informatie is beschikbaar in de talen: Engels, Spaans, Arabisch, Papiamento, Papiamentu, Pools en Turks. U kunt de communicatiemiddelen downloaden via de website van de Rijksoverheid.

What you need to know about the coronavirus (English, Pharos).

Poniżej znajdziesz więcej informacji o Koronawirusie (Polskie, Pharos).

Dutch vaccination programme against COVID-19 | Coronavirus COVID-19 | Government.nl

Chat met Sophie

×
Chat met Sophie