Overslaan en naar de inhoud gaan

Ontheffing landbouwvoertuigen hoger dan 4 meter

De agrarische sector, en de bollenteelt in het bijzonder, is een belangrijke economische activiteit in Hollands Kroon. Als gevolg van de vergaande mechanisatie, zetten zij landbouwmachines in. Dat gebeurt vooral in de bollenteelt en in het seizoen met bijvoorbeeld strodekmachines, stroafhalers en bollenplantmachines.

 

Foto van een landbouwmachine

Deze landbouwmachines zijn vaak hoger dan het wettelijk toegestane maximum van 4,00 meter. Deze zijn officieel niet toegestaan op de openbare weg. Vanaf 1 april is het noodzakelijk om een ontheffing aan te vragen voor te hoge landbouwmachines. De politie gedoogt dit namelijk niet meer.

De politie gaat controleren op te hoge landbouwvoertuigen

Officieel hebben voertuigen die hoger zijn dan 4,00 meter een ontheffing nodig van de wegbeheerder. Met deze ontheffing mogen zij op de openbare wegen rijden. Uit de praktijk blijkt dat te hoge landbouwmachines al jarenlang worden gedoogd in gemeente Hollands Kroon. De politie heeft gemerkt dat een groeiend aantal voertuigen te hoog zijn. Daarom hebben zij besloten dat de tijd van gedogen voorbij is.

Wij zijn van mening dat als bestuurders de verkeersregels volgen, de hoogteoverschrijding geen extra risico vormt voor de verkeersveiligheid. Daarom kunnen agrariërs vanaf 1 april een ontheffing aanvragen.

Vraag uw ontheffing aan

Een ontheffing aanvragen kan via de oranje knop. U logt in met DigiD of eHerkenning en vult uw gegevens in.

Deze ontheffing is vijf jaar geldig. Wij verwachten dat na deze vijf jaar de ontheffing via het RDW geregeld kan worden. Net zoals ontheffingen voor te brede voertuigen.

Kosten

Voor een aanvraag van een ontheffing voor vijf voertuigen vragen wij een legesbedrag van € 61,25 (tarief 2023). U betaalt dit bedrag via iDEAL na het versturen van de aanvraag.

Chat met Sophie

×
Chat met Sophie