Overslaan en naar de inhoud gaan

Detailhandel en horeca

De samenstelling van onze inwoners verandert en ook de manier waarop de consument winkelt verandert. Voor dagelijkse boodschappen komen inwoners graag in een winkel dichtbij huis, maar veel andere aankopen doen zij steeds vaker online of in grotere steden. Hierdoor verandert de behoefte aan lokale winkels en het aanbod. Winkelgebieden die kunnen inspelen op de trend van sfeer en beleving, zijn kansrijk. Voor het boodschappen doen geldt dat complete, compacte en comfortabele winkelgebieden de beste overlevingskansen hebben, met supermarkten als belangrijke publiekstrekker.

Meer informatie

Hollands Kroon zet in op het gezond houden en toekomstbestendig maken van (de vier) grotere winkelgebieden en het beperken van de winkelleegstand. Meer horeca is gewenst als aanvulling maar ook als verblijfsduur in het winkelgebied te vergroten. Meer informatie vindt u in het groene blok 'Zie ook'.

Op 20 januari 2020 zijn door Prof. Dr. Cor Molenaar de onderzoeksresultaten van de Belevingsmonitor Hollands Kroon gepresenteerd.

Inwoners van Hollands Kroon zijn in het najaar van 2019 gevraagd naar hun winkelbeleving in Anna Paulowna, Breezand, Wieringerwerf, Middenmeer, Hippolytushoef en Nieuwe Niedorp. Via een online enquête konden de winkelgebieden worden beoordeeld op diverse onderwerpen zoals: openingstijden, winkelaanbod, openbare voorzieningen, aantrekkelijkheid van het gebied en gastvrijheid. In de Belevingsmonitor Hollands Kroon is informatie opgehaald over wat de consument graag zou willen. Met dit onderzoek wordt een basis gelegd waarop gewerkt kan worden aan meer toekomstbestendige winkelgebieden in onze gemeente. Alle inzichten zijn verzameld en geanalyseerd in samenspraak met de Universiteit van Rotterdam onder leiding van Prof. Dr. C.N.A. Molenaar. De resultaten kunt u per winkelgebied bekijken.

Het onderzoek werd uitgevoerd in opdracht van de gemeente Hollands Kroon in samenwerking met de Ondernemers Federatie Hollands Kroon (OFHK) en de Rabobank Kop van Noord-Holland.