Verkiezingen Europees parlement 23 mei

De verkiezing van de leden van het Europees Parlement vindt plaats op 23 mei 2019. De verkiezing is op een donderdag in plaats van op een woensdag omdat in de Europese Unie (EU) is afgesproken dat alle landen de verkiezingen organiseren in de periode tussen donderdag 23 mei tot en met zondag 26 mei. De uitslag van de verkiezingen wordt niet eerder dan zondag 26 mei, 23.00 uur gepubliceerd. Dit heeft te maken met EU afspraken en omdat alle landen op dat moment gestemd hebben.

23 mei 2019

De verkiezing van de leden van het Europees Parlement wordt eens in de 5 jaar gehouden. Uit iedere lidstaat is een vast aantal parlementariërs afkomstig; afhankelijk van het aantal inwoners. Het Europees Parlement vertegenwoordigt de burgers uit de lidstaten op Europees niveau. De verkiezingen voor het Europees Parlement zijn eigenlijk 28 nationale verkiezingen voor een Europees orgaan. Op de website van de Kiesraad vindt u meer informatie over de verkiezing van het Europees Parlement.

Wie mogen er stemmen?

De voorwaarden om te mogen stemmen voor de verkiezing van het Europees Parlement zijn: de kiezer heeft de Nederlandse nationaliteit óf de nationaliteit van een andere lidstaat van de Europese Unie, is 18 jaar of ouder en is niet uitgesloten van het kiesrecht. Zie verder kiesgerechtigdheid

Wat voor identiteitsbewijs neem ik mee?

Geldige identiteitsdocumenten zijn:

  • een Nederlands of EU paspoort;
  • een Nederlandse identiteitskaart;
  • een Nederlands of EU rijbewijs.

Uw identiteitsbewijs mag maximaal vijf jaar verlopen zijn op de dag van de verkiezing. Het moet dus geldig zijn tot 23 mei 2014.

Wanneer ontvang ik mijn stempas?

Uw stempas heeft u uiterlijk op 13 mei 2019 moeten ontvangen. 

Stempas niet ontvangen?

U kunt het verzoek om nieuwe stempas, digitaal afhandelen. U vindt het formulier in het groene blok. Na inloggen met DigiD vult u uw gegevens in en vervolgens sturen wij u de nieuwe stempas toe. Digitaal aanvragen kan tot maandag 20 mei, 12.00 uur. Dit heeft te maken met de verzending per post.

Wanneer ontvang ik de kandidatenlijsten?

U ontvangt uiterlijk twee weken voor de verkiezingen een kandidatenlijst.

Iemand anders laten stemmen (volmacht)

Bent u op de verkiezingsdag zelf niet in de gelegenheid om te stemmen? Laat dan een andere kiezer uw stem uitbrengen met een volmacht. De kiezer die voor u gaat stemmen mag per verkiezing maximaal twee volmachten aannemen. Deze volmacht stemmen moet hij/zij tegelijkertijd met zijn/haar eigen stem uitbrengen. Er zijn twee soorten volmachten:

  1. onderhandse volmacht
  2. schriftelijke volmacht

Onderhandse volmacht

Voor een onderhandse volmacht doet u het volgende:

  • Vul het volmacht gedeelte in op de achterkant van uw stempas en zet daarop uw handtekening.
  • Geef uw stempas samen met een kopie van uw legitimatiebewijs mee aan een andere kiezer.
  • De onderhandse volmacht kunt u tot op de verkiezingsdag zelf invullen op uw stempas.

Schriftelijke volmacht

U kunt de schriftelijke volmacht aanvragen met het formulier Verzoek om bij volmacht te stemmen. U vindt dit formulier in het groene blok. Wij maken een volmacht bewijs en sturen dit op naar de kiezer die voor u gaat stemmen. U hoeft de andere kiezer geen kopie van uw legitimatiebewijs mee te geven.

De kiezer die voor u gaat stemmen mag per verkiezing maximaal twee volmachten aannemen. Deze volmacht stemmen moet hij/zij tegelijkertijd met zijn/haar eigen stem uitbrengen. Het aanvraagformulier voor de schriftelijke volmacht moet uiterlijk 20 mei 2019 om 12.00 uur door ons ontvangen zijn. Een eenmaal verleende schriftelijke volmacht kan niet worden ingetrokken.

Om voor u te stemmen, neemt de gemachtigde alleen het volmachtbewijs mee naar het stembureau.Een kopie van uw identiteitsbewijs is niet nodig. De volmachtstem kan de gemachtigde alleen tegelijk met zijn eigen stem uitbrengen.

Stemmen vanuit het buitenland

Als een Nederlandse kiezer in het buitenland verblijft, kan hij alleen stemmen als hij staat ingeschreven in de Basisregistratie Personen (BRP). Als de kiezer vanwege kort verblijf in het buitenland (vakantie, stage, studie), niet zelf kan stemmen kan hij iemand machtigen om te stemmen bij volmacht.

U kunt de schriftelijke volmacht aanvragen met het formulier verzoek om bij volmacht te stemmen. U vindt dit formulier in het groene blok. Wij maken een volmacht bewijs en sturen dit op naar de kiezer die voor u gaat stemmen. U hoeft de andere kiezer geen kopie van uw legitimatiebewijs mee te geven.

Stemmen in een andere gemeente (kiezerspas)

Aanvragen

U kunt de kiezerspas aanvragen met het formulier verzoek om kiezerspas. U logt in met DigiD. U vindt de link naar het formulier in het groene blok. Het aanvraagformulier moet uiterlijk 17 mei bij ons binnen zijn.

Algemeen

Een kiezerspas wordt maar één keer verstrekt. Bent u de kiezerspas kwijt, dan kunt u geen vervangende kiezerspas aanvragen.

Stempas kwijt, beschadigd of niet ontvangen

Digitaal aanvragen

U kunt het verzoek om nieuwe stempas digitaal afhandelen. U vindt het formulier in het groene blok. U logt in met DigiD. Wij sturen u de nieuwe stempas toe. Digitaal aanvragen kan tot maandag 20 mei, 12.00 uur. Dit heeft te maken met de verzending per post.

Bent u de pas kwijt na 20 mei 2019?

Belt u ons dan op 088-3215000. We helpen u dan verder om een nieuwe stempas te krijgen. Dit kan tot uiterlijk woensdag 22 mei, 12.00 uur.

Bent u onlangs verhuisd binnen Holland Kroon?

Als u op 9 april 2019 op een ander adres binnen gemeente Hollands Kroon stond ingeschreven dan is uw stempas bezorgd op dit adres. Het is niet mogelijk om uw stempas om te ruilen of alsnog een stempas te ontvangen op uw nieuwe adres. Wel kunt u een vervangende stempas aanvragen via het formulier verzoek om nieuwe stempas.

Als u op 9 april 2019 in een andere gemeente dan Hollands Kroon stond ingeschreven, krijgt u de stempas van uw oude gemeente. Wilt u niet in uw oude woonplaats stemmen, vraag dan een kiezerspas aan bij uw oude gemeente. Dit kan schriftelijk/digitaal tot 20 mei 2019, 12.00 uur.

Let op!

Na goedkeuring van de aanvraag wordt de oude stempas ongeldig verklaard. Met deze oude stempas kan niet meer worden gestemd. Er kan alleen nog gestemd worden met de stempas die als laatste is afgegeven.

Waar kan ik stemmen?

Plaats Locatie Adres
Anna Paulowna MFA De Ontmoeting De Verwachting 1
Café Wapen van Holland Stationsweg 2
Wijksteunpunt Keijzershoff Vreedenhoff 66
Barsingerhorn Rijvereniging Bucaphalus Heerenweg 250a
Breezand Zwembad Den Krieck Ceresplein 2
Den Oever Zorgcentrum Kapellehof Robbenoordstraat 2
Van Ewijcksluis Café De Brug Binnenhaven 2
Hippolytushoef Zorgcentrum Parkzicht Parkzicht 3
Stichting Tree (vh Ankerkerk) Seringenlaan 17
Kolhorn Dorpshuis De Nieuwe Horn Kerkepad 1
Kreileroord MFC De Doorbraak Bollenstraat 66
Lutjewinkel Dorpshuis De Lutters Plantsoenstraat 1a
Middenmeer De Meerbaak Prof.ter Veenweg 2
Wijksteunpunt De Kroon Kroonwaard 1
Nieuwe Niedorp De Roode Eenhoorn Dorpsstraat 173
Woonzorgcentrum De Trambaan Watersnip 72
Slootdorp Verenigingsgebouw De Schakel Langeweg 3
Westerland Dorpshuis 't Skrale End Westerlanderweg 61
Wieringerwaard Dorpshuis De Oude School Populierenlaan 23a
Wieringerwerf RSG Wiringherlant Dokter Tamsmalaan 1a
De Cultuurschuur Loggersplein 1
Winkel Café Beentjes Dorpsstraat 88
't Veld Woonzorgcomplex Maria Mater Oranjelaan 59

De stembureaus zijn geopend van 7.30 tot 21.00 uur.

Mobiele stembus

Route mobiele stembus (tijden onder voorbehoud)

7.00 – 8.00 uur       Anna Paulowna: Station NS

8.30 – 10.00 uur     Oosterland, M.U.Z. park

11.00 – 13.00 uur   Oude Niedorp: op plein voor kapsalon De Hoofdzaak

14.00 – 16.00 uur   Haringhuizen: noordkant Dorpsstraat net buiten het dorp

16.30 – 19.00 uur   Nieuwe Niedorp: winkelcentrum aan Trambaan