Van bijstand naar zelfstandig ondernemer

Ontvangt u een bijstandsuitkering en wilt u graag aan de slag, maar kunt u geen (passende) baan vinden? Wist u dat we u ook kunnen helpen om zelfstandig ondernemer te worden? Dus heeft u hier altijd al van gedroomd? Meld u zich dan aan voor de speciaal hiervoor ontwikkelde cursus.

Hoe werkt het?

Via de cursus wordt u in maximaal zes maanden klaargestoomd voor het ondernemerschap. Onder andere door het schrijven van een goed ondernemersplan. Aan het einde van de cursus moet u het ondernemersplan presenteren aan iemand van de gemeente, de cursusbegeleider en iemand vanuit de financiële sector. Als het opgestelde ondernemersplan als ‘haalbaar’ wordt betiteld, dan kunnen we de in het plan opgenomen kredietbehoefte en/of ondersteunende bijstand verstrekken op basis van de regeling ‘bijstand voor zelfstandigen’ (Bbz uitkering).

Aanmelden

Als u interesse heeft in dit traject dan kunt u zich aanmelden via de oranje button op deze pagina. Hierna wordt u uitgenodigd voor een gesprek. Tijdens dit besprek vragen wij naar uw ideeën voor het ondernemerschap. Op die manier kunnen wij de slagingskansen en eventuele belemmeringen inschatten. Een hoge schuldensituatie kan bijvoorbeeld een belemmering zijn.

Planfase

Als wij een positief besluit nemen op uw aanmelding, dan wordt u toegelaten tot de cursus. In ongeveer 22 lessen leert u over het ondernemerschap en het schrijven van een ondernemersplan. Deze groepslessen bestaan uit een stuk theorie, een stuk interactie en een stuk huiswerk.

Presentatiefase

Als het ondernemersplan klaar is, kunt u het plan presenteren. U presenteert het plan aan iemand van de gemeente, de cursusbegeleider en iemand vanuit de financiële sector. Op basis van het ondernemersplan, de benodigde (financiële) middelen en de presentatie wordt besloten of wij u een Bbz uitkering toekennen.

Waar bestaat de Bbz-uitkering uit?

Met een goed afgerond traject kunt u als startende ondernemer drie jaar ondersteuning krijgen door middel van behoud van een Bbz uitkering. Na afloop van ieder jaar wordt er beoordeeld hoeveel u als ondernemer heeft verdiend en hoeveel u van de Bbz uitkering terug moet betalen.

Naast de doorlopende Bbz uitkering kunt u een starterskrediet aanvragen van maximaal € 36.762,-. Dit krediet moet binnen maximaal 10 jaar terugbetaald worden. Naast de aflossing is er 8% rente verschuldigd.