Hoe werkt het?
Als u wordt toegelaten voor de cursus wordt u klaargestoomd voor het zelfstandig ondernemen, bijvoorbeeld door het maken van een goed ondernemersplan. Aan het einde van de cursus moet u dit ondernemersplan presenteren aan iemand van de gemeente, de cursusbegeleider en iemand uit de financiële sector. De cursus duurt drie maanden en u moet 2 dagen in de week beschikbaar zijn. Als het ondernemersplan goedgekeurd wordt dan kunt u de steun krijgen die nodig is met een BBZ uitkering. ( ‘bijstand voor zelfstandigen’)
Aanmelden
Als u interesse heeft dan kunt u zich aanmelden via de oranje knop op deze pagina. U wordt dan uitgenodigd voor een gesprek. Tijdens dit gesprek vragen wij naar uw ideeën over het ondernemen. Op die manier kunnen wij de kans van slagen inschatten. Een hoge schuldenlast kan bijvoorbeeld een nadeel zijn.
Planfase
Als wij een positief besluit nemen op uw aanmelding en gesprek, dan mag u de cursus volgen. In ongeveer 22 lessen leert u over ondernemer zijn en het schrijven van een ondernemersplan. Deze groepslessen bestaan uit een deel theorie, een deel interactie en een deel huiswerk.
Presentatiefase
Als het ondernemersplan klaar is, dan gaat u het plan presenteren. U presenteert het plan aan iemand van de gemeente, de cursusbegeleider en iemand uit de financiële sector. Op basis van dit plan, de presentatie en de (financiële) middelen die nodig zijn, besluiten wij of u een Bbz uitkering krijgt.
Waar bestaat de Bbz-uitkering uit?
Met een goed afgerond traject kunt u als startende ondernemer maximaal drie jaar ondersteuning krijgen door middel van het behoud van een Bbz uitkering.
Na afloop van ieder jaar kijken wij hoeveel u als ondernemer heeft verdiend en hoeveel u van de Bbz uitkering terug moet betalen.
Naast de Bbz uitkering kunt u een starterskrediet aanvragen van maximaal € 39.057,-. Naast de aflossing wordt er 8% rente berekend over het starterskrediet. Dit krediet moet u binnen maximaal 10 jaar terugbetalen.