Verkiezingen Tweede Kamer 17 maart 2021

Op woensdag 17 maart 2021 zijn er Tweede Kamer verkiezingen. Op die dag mogen alle stemgerechtigde Nederlanders kiezen wie hen de komende vier jaar vertegenwoordigen in de Tweede Kamer. Uiterlijk 3 maart 2021 is uw stempas bij u bezorgd. Op 15 maart 2021 is de huis-aan-huis kandidatenlijst bij u thuis op de mat gevallen.

Iemand anders laten stemmen (volmacht)

Bent u op de verkiezingsdag niet in de gelegenheid om zelf te stemmen> Laat dan een andere kiezer uw stem uitbrengen met een volmacht. De kiezer die voor u gaat stemmen mag per verkiezing maximaal drie volmachten aannemen. Deze volmacht moet hij/zij tegelijk met zijn/haar eigen stem uitbrengen. Er zijn twee soorten volmachten:

• onderhandse volmacht (invullen van de stempas)
  • schriftelijke volmacht

Stempas invullen

Woont degene die u wilt laten stemmen ook in Hollands Kroon? Vul dan de achterkant van uw stempas in.

• U ontvangt 2 weken voor de verkiezing uw stempas.
  • U vult de achterkant van de stempas in.
  • U en de gemachtigde ondertekenen allebei de stempas.
  • De gemachtigde neemt uw stempas mee naar het stembureau. Bij het stemmen moet de gemachtigde (een kopie van) uw identiteitsbewijs laten zien. De gemachtigde mag dat ook op een smartphone of tablet tonen.

Schriftelijke volmacht

Een schriftelijke volmacht gebruikt u bijvoorbeeld als u iemand wilt machtigen die niet in de gemeente Hollands Kroon woont. Of wanneer u iemand uit Hollands Kroon of een andere gemeente wilt machtigen voordat de stempassen zijn verzonden.

• U vraagt een schriftelijke volmacht aan bij de gemeente waar u op 1 februari 2021 woont.
  • U kunt de schriftelijke volmacht aanvragen met het formulier onder de oranje button. Voor deze aanvraag heeft u wel een DigiD nodig. U hoeft de andere kiezer geen kopie van uw legitimatiebewijs mee te geven.
  • De kiezer die voor u gaat stemmen mag per verkiezing maximaal drie volmachten aannemen. Deze volmacht stemmen moet hij/zij tegelijkertijd met zijn/haar eigen stem uitbrengen. Het aanvraagformulier voor de schriftelijke volmacht moet uiterlijk vrijdag 12 maart 2021 om 16.00 uur door ons ontvangen zijn.
  • Als de aanvraag is goedgekeurd, krijgt de gemachtigde een volmachtbewijs thuisgestuurd. Daarmee kan hij of zij namens u stemmen.

Stemmen per brief voor kiezer bij tijdelijk verblijf in het buitenland

Bent u op 17 maart 2021 tijdens de Tweede Kamerverkiezing in het buitenland? Bijvoorbeeld voor werk, studie of vakantie? En staat u nog wel ingeschreven in een Nederlandse gemeente of in Bonaire, Sint Eustatius of Saba? Dan kun u stemmen via een volmacht of per brief.

Iemand anders voor u laten stemmen (volmacht)

U kunt een familielid of kennis in Nederland voor u laten stemmen. U kunt iemand machtigen (volmacht). U kunt hiervoor een machtiging aanvragen bij de gemeente waar u staat ingeschreven. De persoon die voor u stemt, is verplicht om ook zelf te stemmen.

Bent u maar kort of alleen op de verkiezingsdag in het buitenland? Dan kunt u het beste stemmen per schriftelijke volmacht. U kunt een schriftelijke volmacht aanvragen bij de gemeente waar u staat ingeschreven.

Per brief stemmen

U kunt ook per brief stemmen vanaf uw tijdelijke buitenlandse adres. Daarvoor heeft u een briefstembewijs nodig. Dit formulier vindt u onderaan deze tekst. Stuur het formulier met een kopie of foto van uw geldige identiteitsdocument op via de uploadpagina. U ontvangt hiervoor een link in uw e-mail.

U kunt de documenten ook per post opsturen naar:
Gemeente Den Haag
Verkiezingen KBN
Postbus 84 008
2508 AA Den Haag Netherlands

U krijgt per e-mail een bevestiging wanneer uw verzoek is ontvangen. De documenten om te kunnen stemmen worden naar uw adres in het buitenland gestuurd. Uw aanvraag moet op zijn laatst op 17 februari 2021 om 23.59 uur (Nederlandse tijd) bij de gemeente Den Haag binnen zijn. Ga naar het formulier Verzoek om per brief te stemmen voor kiezer tijdelijk in het buitenland(externe link).

Vrijwilliger op 17 maart

Wil je als vrijwilliger aan de slag op 17 maart stuur dan een mail naar verkiezingen@hollandskroon.nl