Overslaan en naar de inhoud gaan

Bijstandsuitkering voor zelfstandigen aanvragen

Loopt uw onderneming niet goed? En hebt u tijdelijk extra geld nodig om uw bedrijf te redden of uw gezin te onderhouden? Dan kunt u een beroep doen op bijstand voor zelfstandigen (Bbz-uitkering): u kunt een rentedragende lening aanvragen of een bijstandsuitkering.

Let op

Op de website van de Rijksoverheid staat meer informatie over de bijstand voor zelfstandigen (zie het groene blok Meer informatie). Het is handig om voordat u contact met ons opneemt, de informatie door te lezen. Kijk op de website bijvoorbeeld onder het kopje ‘vragen en antwoorden’.

Op de website van het Ondernemersklankbord staat handige informatie. U kunt kosteloos een gesprek aanvragen met een adviseur. De adviseurs kennen de ‘wetten’ van het ondernemerschap en hebben ervaring als ondernemer.

Aanpak

U kunt via de oranje button rechts een aanvraag Bbz doen. U vult de aanvraag zo volledig mogelijk in, inclusief alle gevraagde bijlages. Uw aanvraag wordt door ons in behandeling genomen nadat u het aanvraag- en inlichtingenformulier en de bewijsstukken hebt ingevuld en verzonden. U krijgt per mail een ontvangstbevestiging van de aanvraag. Binnen uiterlijk vijf werkdagen nadat u de aanvraag heeft ingediend nemen wij telefonisch contact met u op over de afhandeling van de aanvraag.

Van bijstand naar ondernemer?

Ontvangt u een bijstandsuitkering en wilt u graag aan de slag, maar kunt u geen (passende) baan vinden? Wist u dat we u ook kunnen helpen om zelfstandig ondernemer te worden? Lees hierover meer op de pagina Van bijstand naar ondernemer".

Voorwaarden

U kunt Bbz aanvragen als u:

  • een bedrijf wilt starten;
  • als gevestigde ondernemer in tijdelijke financiële problemen zit;
  • 55 jaar of ouder bent met een niet- levensvatbaar bedrijf. Zie ook: Aanvraag Ioaz-uitkering;
  • uw bedrijf wilt beëindigen.

Levertijd

Binnen acht weken na het indienen van uw aanvragen nemen wij een beslissing. Deze termijn mogen wij eenmaal met acht weken verlengen. Het afhandelen van uw aanvraag kan ook langer duren als u de gegevens, die nodig zijn voor de afhandeling van de aanvraag, niet op tijd inlevert.

Chat met Sophie

×
Chat met Sophie