Trouwen of geregistreerd partnerschap

Met een huwelijk of een geregistreerd partnerschap leggen u en uw partner de relatie officieel vast bij een ambtenaar van de burgerlijke stand. In Nederland kunnen een man en een vrouw, twee mannen of twee vrouwen met elkaar trouwen of een geregistreerd partnerschap aangaan.

 • twee mogelijkheden om uw relatie met uw partner formeel te regelen: huwelijk of geregistreerd partnerschap.
 • uw melding doet u minimaal twee weken en maximaal één jaar voor de datum van het huwelijk of de partnerschapsregistratie
 • trouwt u in een andere gemeente. Regel uw aanvraag dan daar

Let op

Wat moet u aan denken voordat u start met de melding:

 • kies de locatie voor uw huwelijk/geregistreerd partnerschap ceremonie. U mag binnen Hollands Kroon bijna overal trouwen. Kiest u voor een eigen locatie, laat dan de overeenkomst Locatie huwelijk en partnerschapsregistratie invullen.. Deze aanvraag moet 6 weken voor de huwelijksdatum bij ons binnen zijn.
 • benader een van onze trouwambtenaren mail ons de bevestiging van deze afspraak.
 • kiest u een eigen trouwambtenaar en moet deze nog beëdigd worden, dan moet deze aanvraag minimaal 3 maanden voor de huwelijksdatum bij ons binnen zijn. Via het aanvragen trouwambtenaar voor een dag kunt u de aanvraag indienen. U kunt het formulier mailen
 • een kopie van het legitimatiebewijs van de getuigen. U mag als paar minimaal twee en maximaal vier getuigen in totaal hebben.
 • uw bankpas/reader. U moet na invullen van de gegevens de kosten voor het huwelijk betalen.
 • een kopie van de legitimatiebewijzen van de getuigen (minimaal 2, maximaal 4 getuigen in totaal)

Voorwaarden

Iedereen die trouwt of een geregistreerd partnerschap aangaat doet dit automatisch in beperkte gemeenschap van goederen. Wilt u dit niet of wilt u meer informatie, neem dan contact op met een notaris. Kijk op de website van de Rijksoverheid voor meer informatie.

Trouwen bij de gemeente wordt het burgerlijk huwelijk genoemd. Wilt u (ook) voor de kerk trouwen? Dan mag dit pas nadat uw burgerlijk huwelijk is gesloten.

Er zijn regels om te kunnen trouwen of om een geregistreerd partnerschap aan te gaan:

 • U en uw partner zijn allebei achttien jaar of ouder.
 • U mag niet al getrouwd zijn of een geregistreerd partnerschap hebben, tenzij het om een omzetting van een partnerschap naar een huwelijk gaat.
 • U mag niet trouwen met uw eigen kind, broer, zus, ouder, grootouder, kleinkind, halfbroer of halfzus.
 • Staat u onder curatele? Dan heeft u toestemming nodig van de curator of kantonrechter.
 • U mag niet gedwongen worden om te trouwen.
 • U mag niet trouwen om een verblijfsrecht in Nederland te verkrijgen.

Let op: Niet alle landen erkennen het geregistreerd partnerschap. Dit kan tot problemen leiden bij rechtshandelingen in het buitenland. Vooral bij partners waarbij een of beiden niet-Nederlander zijn, is het raadzaam om dit na te vragen bij de ambassade of het consulaat van het land waar u vandaan komt.

Kosten

De kosten hebben wij voor u op een rijtje gezet: Kosten trouwen of partnerschap.

Kosten annuleren huwelijk

Wanneer een afspraak voor een huwelijk / partnerschapsregistratie wordt geannuleerd, kunnen kosten in rekening worden gebracht.

 • bij annulering tot een week voor het geplande huwelijk een bedrag van € 56,15 
 • bij annulering binnen één week voor het geplande huwelijk een bedrag van € 176,55

Willen jullie annuleren, neem dan contact met ons op.

Bijzonderheden

Kosteloze huwelijken/geregistreerde partnerschappen

Bij een kosteloos huwelijk/geregistreerd partnerschap mogen alleen uw getuigen bij de ceremonie in het gemeentehuis aanwezig zijn. Minimaal 2 en maximaal 4 getuigen. Heeft u vragen, neem dan contact met ons op.

Geregistreerd partnerschap omzetten naar een huwelijk

Het omzetten van een geregistreerd partnerschap naar een huwelijk kan in elke Nederlandse gemeente. Wilt u dit in Hollands Kroon doen? Neem telefonisch contact met ons op: tel. 088-3215000.

Een omzetting met ceremonie is ook mogelijk. Dit is bijna als een 'gewoon' huwelijk met als verschil dat er geen getuigen nodig zijn om te tekenen. De kosten zijn hetzelfde als bij een 'gewoon' huwelijk of geregistreerd partnerschap, zie onder het kopje 'kosten'.

Huwelijken in coronatijd

Voor actuele informatie omtrent huwelijken en corona, kijk op de website van de rijksoverheid.