Schulden regelen

Heeft u schulden? Weet u niet hoe u de schulden kunt oplossen? Wij komen graag met u in contact. Samen maken we een overzicht en kijken hoe uw schulden kunnen worden opgelost. Misschien kan er een schuldregeling worden gestart.

Wat is een schuldregeling?

meneer met lege portemonnee

Een schuldregeling is een afspraak tussen u en de schuldeisers. Wij bemiddelen hierin. Wij vragen in een schuldregeling aan de schuldeisers om een deel van de schulden kwijt te schelden. Aan u wordt gevraagd om maximaal drie jaar uw best te doen om uw schulden te betalen. Zo ontstaat er uitzicht op een schuldenvrije toekomst.

Er zijn verschillende schuldregelingen. We kijken samen met u wat de mogelijkheden voor u zijn en bieden dus maatwerk.

Minnelijke regeling, MSNP

Als het traject via ons loopt noemen we dit een Minnelijke Schuldregeling Natuurlijke Personen (MSNP). We vragen de schuldeisers dan om vrijwillig mee te werken. U betaalt dan een deel van de schulden en de rest wordt kwijtgescholden. Via ons zijn er twee mogelijkheden:

  1. Saneringskrediet: hierbij werken we samen met de Kredietbank. De Kredietbank betaalt de schuldeisers. U betaalt de Kredietbank terug met een vast bedrag per maand voor een periode van drie jaar.
  2. Schuldbemiddeling: jaarlijks wordt berekend hoeveel er aan de schuldeisers kan worden betaald. Dit bedrag wordt elk jaar uitbetaald aan de schuldeisers. Ook dit traject duurt drie jaar.

Op basis van uw situatie wordt bekeken welke mogelijkheid het beste voor u is.

Dwangakkoord

Als sommige schuldeisers niet akkoord gaan kunnen we uw helpen om naar de rechter stappen. We vragen dan aan de rechter om de schuldeiser te dwingen om mee te werken. We noemen dit een dwangakkoord. Als de rechter het eens is, kent hij of zij het dwangakkoord toe en is er alsnog een geslaagde minnelijke regeling.

Wettelijke regeling, WSNP

Er kan ook worden besloten om een schuldsanering via de rechter aan te vragen: Wettelijke Schuldregeling Natuurlijke Personen, ook wel WSNP genoemd. Aan de rechter wordt dan gevraagd de schuldeiser te dwingen mee te werken. De rechter kijkt dan of u recht heeft op een nieuwe start, dat heet ook wel 'een schone lei'. Als de WSNP wordt toegekend krijgt u een WSNP-bewindvoerder door de rechtbank aangewezen. De bewindvoerder controleert elk jaar of u voldoende heeft gespaard. Ook kijkt hij/zij of u zich aan alle regels heeft gehouden. Een voorbeeld van een regel is dat u geen nieuwe schulden maakt. Een ander voorbeeld is dat u uw genoeg uw best doet om meer geld te krijgen door bijvoorbeeld werk te vinden.

Korte video

Voor meer informatie over een schuldregeling bekijk deze korte film.

Hulp nodig?

Laat een bericht achter via de oranje button of bel met ons: tel. 088-321 5000.