Overslaan en naar de inhoud gaan

Schulden regelen

Heeft u schulden? Weet u niet hoe u de schulden kunt oplossen? Wij komen graag met u in contact. Samen maken we een overzicht en kijken hoe we uw schulden kunnen oplossen. Misschien kunnen we een schuldregeling starten.

Wat is een schuldregeling?

meneer met lege portemonnee

Een schuldregeling is een afspraak tussen u en de schuldeisers. Wij bemiddelen hierin. Wij vragen in een schuldregeling aan de schuldeisers om een deel van de schulden kwijt te schelden. Aan u vragen we om maximaal drie jaar uw best te doen om uw schulden te betalen. Zo ontstaat er uitzicht op een schuldenvrije toekomst.

Er zijn verschillende schuldregelingen. We kijken samen met u wat de mogelijkheden voor u zijn en bieden dus maatwerk.
 

Minnelijke regeling, MSNP

Als het traject via ons loopt noemen we dit een Minnelijke Schuldregeling Natuurlijke Personen (MSNP). We vragen de schuldeisers dan om vrijwillig mee te werken. U betaalt dan een deel van de schulden en de rest wordt kwijtgescholden. Via ons zijn er twee mogelijkheden:

  1. Saneringskrediet: hierbij werken we samen met de Kredietbank. De Kredietbank betaalt de schuldeisers. U betaalt de Kredietbank terug met een vast bedrag per maand voor een periode van drie jaar.
  2. Schuldbemiddeling: elk jaar berekenen we hoeveel u aan de schuldeisers kunt betalen. Dit bedrag betaalt u dan uit aan de schuldeisers. Ook dit traject duurt drie jaar.

Afhankelijk van uw situatie kijken we welke mogelijkheid het beste voor u is.

Dwangakkoord

Als sommige schuldeisers niet akkoord gaan kunnen we u helpen om naar de rechter stappen. We vragen dan aan de rechter om de schuldeiser te dwingen om mee te werken. We noemen dit een dwangakkoord. Is de rechter het eens? Dan kent deze het dwangakkoord toe en is er alsnog een geslaagde minnelijke regeling.

Wettelijke regeling, WSNP

Er kan ook worden besloten om een schuldsanering via de rechter aan te vragen. Dit heet Wettelijke Schuldregeling Natuurlijke Personen (WSNP). Aan de rechter wordt dan gevraagd de schuldeiser te dwingen mee te werken. De rechter kijkt dan of u recht heeft op een nieuwe start. Dat heet ook wel 'een schone lei'. 

Als de WSNP wordt toegekend wijst de rechtbank u een WSNP-bewindvoerder aan. De bewindvoerder controleert elk jaar of u voldoende heeft gespaard. Ook kijkt hij/zij of u zich aan alle regels heeft gehouden. Een voorbeeld van een regel is dat u geen nieuwe schulden maakt. Een ander voorbeeld is dat u genoeg uw best doet om meer geld te krijgen. Dit kan bijvoorbeeld door werk te vinden.

Korte video

Voor meer informatie over een schuldregeling bekijk deze korte film.

Hulp nodig?

Laat een bericht achter via de oranje knop of bel met ons: tel. 088-321 5000.

Chat met Sophie

×
Chat met Sophie