Rijbewijs verlengen of vervangen

Als uw rijbewijs bijna verloopt, is het tijd om deze te verlengen. Op uw rijbewijs staat tot wanneer het geldig is. Als uw rijbewijs beschadigd is en u wilt deze vervangen, kunt u ook hier een afspraak maken. Een rijbewijs is ook een geldig indentificatiemiddel voor testen voor Covid, toegang en vaccineren.

Keuring

Heeft u een gezondheidsverklaring/medische keuring nodig voor het verlengen van uw rijbewijs? Houdt u dan rekening met een verwerkingstermijn bij het CBR van enkele maanden. Deze gezondheidsverklaring/medische keuring is niet bij ons te koop. Deze kunt u aanvragen bij het CBR. Het is belangrijk te weten dat het resultaat van de gezondheidsverklaring/medische keurig één jaar geldig is. Verleng uw rijbewijs ongeveer veertien werkdagen voordat uw huidig rijbewijs verloopt. Zo voorkomt u dat u tijdelijk niet mag rijden.

Rijbewijzen langer geldig (eerste lockdown)

Is de geldigheid van uw rijbewijs (+ code 95) verlopen in de periode van 1-9-2020 tot en met 30-6-2021, dan mag u 10 maanden blijven rijden vanaf de einddatum van het rijbewijs. Voor de huidige lockdown (december 2021) heeft de regering nog geen regeling getroffen.

Deze regeling geldt alleen in Nederland. Kijk voor meer informatie op de website van de Rijksoverheid.

Let op

Het blijft mogelijk uw rijbewijs digitaal bij de RDW te verlengen. Als u al een rijbewijs heeft en deze verloopt, kunt u deze ook digitaal bij de RDW verlengen. Het nieuwe document is na twee werkdagen gereed. Daarna maakt u een afspraak met ons om het rijbewijs op te halen. Neem hiervoor contact met ons op. Om op deze manier uw rijbewijs aan te vragen moet u wel aan een paar voorwaarden voldoen. Deze leest u op de website van de RDW. Ook ziet u bij de RDW bij welke fotografen u voor een digitale pasfoto terecht kunt. LET OP: niet alle fotografen zijn meer geopend.

Aanpak

Een rijbewijs vernieuwen of vervangen doet u bij de gemeente waarin u staat ingeschreven.

Voorwaarden

 1. Ga naar de oranje button 'Afspraak maken'.
 2. Log in met DigiD.
 3. Vul het aanvraagformulier in.
 4. Betaal met iDEAL of kies voor betalen op afspraak.
 5. Kies een maand en locatie.
 6. Kies een dag en tijdstip.
 7. U ontvangt een bevestigingsmail met datum, tijdstip en locatie.
 8. Op de gewenste dag gaat u naar de locatie waar de afspraak plaatsvindt.
 9. Heeft u nog niet betaald? Dan betaalt u tijdens de afspraak met pin.

Hierna duurt het ongeveer zeven werkdagen tot het nieuwe document klaar is. U ontvangt apart een e-mail van onze bezorgdienst AMP voor het maken van een afspraak om uw document te laten bezorgen.

Voor het aanvragen van een nieuw rijbewijs heeft u nodig:

 • een afspraak;
 • uw oude rijbewijs;
 • een kleurenpasfoto die voldoet aan de pasfoto eisen. Tijdens ons bezoek vragen wij om één goed gelijkende kleurenpasfoto;
 • afhankelijk van uw leeftijd en gezondheidstoestand moet u eventueel een medische keuring laten doen;
 • in dat geval heeft u ook een eigen verklaring nodig;
 • bij verlies of diefstal van uw oude rijbewijs heeft u een vermissingsverklaring nodig. Deze kunt u tegelijkertijd met uw nieuwe rijbewijs aanvragen.

Voorwaarden

Bent u geslaagd voor een nieuwe categorie? Bijvoorbeeld voor uw motorexamen, terwijl u al een autorijbewijs heeft? Vraag dan een nieuw rijbewijs aan. Op uw nieuwe rijbewijs komt de nieuwe categorie erbij. U mag pas met uw met de motor op de weg als u uw nieuwe rijbewijs heeft ontvangen.

Is uw rijbewijs beschadigd? Vraag dan een nieuw rijbewijs aan. Geldt een medische beperking of een zwaardere categorie voor uw rijbewijs? Dan is het vervangende rijbewijs tot dezelfde datum geldig als uw oude rijbewijs.

Kosten

Tarieven 2022

 • De kosten voor een rijbewijs zijn € 41,65.
 • Een spoedaanvraag kost € 34,10 extra.

Levertijd

Uw rijbewijs wordt bezorgd. De levertijd van een rijbewijs is gemiddeld zeven werkdagen. Uw document wordt gratis thuis, op het werk of op een locatie naar keuze in Nederland bezorgd. Behalve op de Waddeneilanden. Als het rijbewijs wordt bezorgd, moet u zelf aanwezig zijn.

Spoedaanvraag

Heeft u het rijbewijs sneller nodig? Het is mogelijk een rijbewijs met spoed aan te vragen. Maak hiervoor telefonisch een afspraak, tel. 088-321 5000. Als u het rijbewijs vóór 12.00 uur aanvraagt, kunt u het meestal de volgende werkdag bij ons ophalen.