Overslaan en naar de inhoud gaan

Wachttijd afspraak maken ongeveer 1 week!

Let op! Het is erg druk met de aanvraag van paspoorten, id-kaarten en rijbewijzen. Het duurt ongeveer een week voordat wij bij u langskomen voor de aanvraag. Daarna duurt het gemiddeld nog 10 werkdagen voordat u het document in huis heeft. Heeft uw aanvraag spoed? Bel ons dan voor een spoed-document. Hiervoor betaalt u wel extra.

Rijbewijs verlengen of vervangen

Loopt uw rijbewijs bijna af of wilt u deze vervangen? Op deze pagina leest u hoe u dit doet, wat u nodig heeft voor de aanvraag en wat de kosten zijn.

Als uw rijbewijs bijna verloopt, is het tijd om deze te verlengen. Op uw rijbewijs staat tot wanneer het geldig is. Als uw rijbewijs beschadigd is en u wilt deze vervangen, kunt u hier een afspraak voor maken.

Keuring

Heeft u een gezondheidsverklaring/medische keuring nodig voor het verlengen van uw rijbewijs? Houdt u dan rekening met een verwerkingstermijn bij het CBR van enkele maanden. Deze gezondheidsverklaring/medische keuring is niet bij ons te koop. Deze kunt u aanvragen bij het CBR. Het is belangrijk te weten dat het resultaat van de gezondheidsverklaring/medische keurig één jaar geldig is. Verleng uw rijbewijs ongeveer veertien werkdagen voordat uw huidig rijbewijs verloopt. Zo voorkomt u dat u tijdelijk niet mag rijden.

Let op

Kijk eerst op uw rijbewijs wanneer deze verloopt. Als er geen medische keuring nodig is, bent u veertien werkdagen voor de vervaldatum op tijd met aanvragen. Wij hebben geen vertraging bij het aanvragen van rijbewijzen.

Digitaal aanvragen bij de RDW

Als u al een rijbewijs heeft en deze verloopt, kunt u deze ook digitaal bij de RDW verlengen. Het nieuwe document is na twee werkdagen gereed. Daarna maakt u een afspraak met ons om het rijbewijs op te halen. Neem hiervoor contact met ons op. Om op deze manier uw rijbewijs aan te vragen moet u wel aan een paar voorwaarden voldoen. Deze leest u op de website van de RDW. Ook ziet u bij de RDW bij welke fotografen u voor een digitale pasfoto terecht kunt.

Aanpak

Een rijbewijs vernieuwen of vervangen doet u bij de gemeente waarin u staat ingeschreven.

Voorwaarden

 1. Check op uw rijbewijs wanneer deze verloopt.
 2. Ga naar de oranje knop 'Afspraak maken'.
 3. Log in met DigiD.
 4. Vul het aanvraagformulier in.
 5. Betaal met iDEAL.
 6. Kies een dag en tijdblok.
 7. U ontvangt een bevestigingsmail met datum en tijd. Via de mail kunt u de afspraak ook aanpassen.
 8. Op de gewenste dag komt een medewerker van Hollands Kroon bij u langs.
 9. Leg uw pasfoto en oude documenten klaar.

Hierna duurt het ongeveer tien werkdagen tot het nieuwe document klaar is. U ontvangt apart een e-mail van onze bezorgdienst AMP voor het maken van een afspraak om uw document te laten bezorgen.

Voor het aanvragen van een nieuw rijbewijs heeft u nodig:

 • een afspraak;
 • uw oude rijbewijs;
 • een kleurenpasfoto die voldoet aan de pasfoto eisen. Tijdens ons bezoek vragen wij om één goed gelijkende kleurenpasfoto;
 • afhankelijk van uw leeftijd en gezondheidstoestand moet u eventueel een medische keuring laten doen;
 • in dat geval heeft u ook een eigen verklaring nodig;
 • bij verlies of diefstal van uw oude rijbewijs heeft u een vermissingsverklaring nodig. Deze kunt u tegelijkertijd met uw nieuwe rijbewijs aanvragen.

Voorwaarden

Bent u geslaagd voor een nieuwe categorie? Bijvoorbeeld voor uw motorexamen, terwijl u al een autorijbewijs heeft? Vraag dan een nieuw rijbewijs aan. Op uw nieuwe rijbewijs komt de nieuwe categorie erbij. U mag pas met uw met de motor op de weg als u uw nieuwe rijbewijs heeft ontvangen.

Is uw rijbewijs beschadigd? Vraag dan een nieuw rijbewijs aan. Geldt een medische beperking of een zwaardere categorie voor uw rijbewijs? Dan is het vervangende rijbewijs tot dezelfde datum geldig als uw oude rijbewijs.

Kosten

Tarieven 2022

 • De kosten voor een rijbewijs zijn € 41,65.
 • Een spoedaanvraag kost € 34,10 extra.

Levertijd

Nadat wij bij u thuis zijn geweest en de aanvraag is afgerond, wordt het document gemaakt. Uw rijbewijs wordt bezorgd. De levertijd van een rijbewijs is gemiddeld tien werkdagen. Uw document wordt gratis thuis, op het werk of op een locatie naar keuze in Nederland bezorgd. Behalve op de Waddeneilanden. Als het rijbewijs wordt bezorgd, moet u zelf aanwezig zijn.

Spoedaanvraag rijbewijs

Heeft u het rijbewijs sneller nodig? Het is mogelijk een rijbewijs met spoed aan te vragen. Maak hiervoor telefonisch een afspraak, tel. 088-321 5000. Als u het rijbewijs vóór 12.00 uur aanvraagt, kunt u het meestal de volgende werkdag bij ons ophalen.

Chat met Sophie

×
Chat met Sophie