Rijbewijs verlengen of vervangen

Als uw rijbewijs bijna verloopt, is het tijd om deze te verlengen. Op uw rijbewijs staat tot wanneer het geldig is. Of als uw rijbewijs beschadigd is en u wilt deze vervangen. Wij komen dan bij u langs. Dit kan uw huisadres zijn, of een ander adres binnen Hollands Kroon.

Kijk eerst op uw rijbewijs wanneer deze verloopt. Als er geen medische keuring nodig is, bent u veertien werkdagen voor de vervaldatum op tijd met aanvragen.

Let op

Digitaal aanvragen bij de RDW

Als u al een rijbewijs heeft en deze verloopt, kunt u deze ook digitaal bij de RDW verlengen. U krijgt 2 werkdagen na de aanvraag een e-mail dat uw nieuwe rijbewijs klaar is.

Om op deze manier uw rijbewijs aan te vragen moet u wel aan een paar voorwaarden voldoen. Deze leest u op de website van de RDW. Ook ziet u bij de RDW bij welke fotografen u voor een digitale pasfoto terecht kunt.

Ophalen rijbewijs

Nadat u een mail heeft ontvangen van het RDW maakt u een afspraak met ons om het rijbewijs op te halen. Neem hiervoor contact met ons op.

Een rijbewijs vernieuwen of vervangen doet u bij de gemeente waarin u staat ingeschreven.

 1. Check op uw rijbewijs wanneer deze verloopt.
 2. Wilt u weten wanneer u een afspraak kunt maken? Dat kunt u zien op deze pagina met actuele tijden. Kom daarna terug naar deze pagina.
 3. Ga naar de oranje knop 'Afspraak maken'.
 4. Log in met DigiD.
 5. Vul het aanvraagformulier in.
 6. Betaal met iDEAL.
 7. Kies een dag en tijdblok.
 8. U ontvangt een bevestigingsmail met datum en tijd. Via de mail kunt u de afspraak ook aanpassen.
 9. Op de gewenste dag komt een medewerker van Hollands Kroon bij u langs.
 10. Leg uw pasfoto en oude documenten klaar.
 11. Hierna duurt het ongeveer zeven werkdagen tot het nieuwe document klaar is. U ontvangt apart een e-mail van onze bezorgdienst AMP voor het maken van een afspraak om uw document te laten bezorgen.

Is het niet gelukt om een afspraak te maken? U kunt via mijn HK alsnog een afspraak inplannen.

Voor het aanvragen van een nieuw rijbewijs heeft u nodig:

 • een afspraak;
 • uw oude rijbewijs;
 • een kleurenpasfoto (niet ouder dan 6 maanden) die voldoet aan de pasfoto eisen.
 • afhankelijk van uw leeftijd en gezondheidstoestand moet u eventueel een medische keuring laten doen; in dat geval heeft u ook een eigen verklaring nodig;
 • bij verlies of diefstal van uw oude rijbewijs heeft u een vermissingsverklaring nodig. Deze kunt u tegelijkertijd met uw nieuwe rijbewijs aanvragen.

Bent u geslaagd voor een nieuwe categorie? Bijvoorbeeld voor uw motorexamen, terwijl u al een autorijbewijs heeft? Vraag dan een nieuw rijbewijs aan. Op uw nieuwe rijbewijs komt de nieuwe categorie erbij. U mag pas met uw met de motor op de weg als u uw nieuwe rijbewijs heeft ontvangen.

Is uw rijbewijs beschadigd? Vraag dan een nieuw rijbewijs aan. Geldt een medische beperking of een zwaardere categorie voor uw rijbewijs? Dan is het vervangende rijbewijs tot dezelfde datum geldig als uw oude rijbewijs.

Tarieven 2023

 • De kosten voor een rijbewijs zijn € 48,15.
 • Een spoedaanvraag kost € 34,10 extra.

Nadat wij bij u thuis zijn geweest en de aanvraag is afgerond, wordt het document gemaakt. Uw rijbewijs wordt bezorgd. De levertijd van een rijbewijs is gemiddeld zeven werkdagen. Uw document wordt gratis thuis, op het werk of op een locatie naar keuze in Nederland bezorgd. Behalve op de Waddeneilanden. Als het rijbewijs wordt bezorgd, moet u zelf aanwezig zijn.

Spoedaanvraag rijbewijs

Heeft u het rijbewijs sneller nodig? Het is mogelijk een rijbewijs met spoed aan te vragen. Maak hiervoor telefonisch een afspraak, tel. 088-321 5000. Als u het rijbewijs vóór 12.00 uur aanvraagt, kunt u het meestal de volgende werkdag bij ons ophalen.

Keuring

Het is belangrijk te weten dat het resultaat van de gezondheidsverklaring/medische keuring één jaar geldig is. Verleng uw rijbewijs ongeveer veertien werkdagen voordat uw huidige rijbewijs verloopt. Zo voorkomt u dat u tijdelijk niet mag rijden.

Rijbewijs gebruiken om in te loggen met DigiD.

Vanaf 1 juli kunt u uw rijbewijs gebruiken om online in te loggen met DigiD. Uw rijbewijs moet dan wel op de achterkant een ID-beeldmerk hebben. Het is niet verplicht om het rijbewijs te gebruiken om in te loggen met DigiD.

Rijbewijzen afgegeven na 1 juli 2023

Als u na 1 juli 2023 een nieuw rijbewijs ontvangt, krijgt u kort daarna een brief van DigiD. In deze brief staat een pincode. Met die code kunt u de inlogfunctie van uw rijbewijs activeren. Zo maakt u het rijbewijs geschikt om in te loggen met DigiD.