Rijbewijs, verlengen

Update 16 maart: Voor de aanvraag voor producten zoals een rijbewijs of reisdocument kunt u telefonisch contact opnemen met de gemeente via het nieuwe tijdelijke nummer 088 321 5000. Echter, we vragen u zoals eerder aangegeven wel om deze aanvragen zoveel mogelijk uit te stellen als dit mogelijk is.

Als uw rijbewijs bijna verloopt, is het tijd om deze te verlengen. Op uw rijbewijs staat tot wanneer het geldig is. Een rijbewijs is maximaal tien jaar geldig. Dit kan per categorie verschillen.

Heeft u een eigen verklaring/medische keuring nodig voor het verlengen van uw rijbewijs? Houdt u dan rekening met een verwerkingstermijn bij het CBR van enkele maanden. Vanaf 1 december 2019 mogen veel 75-plussers onder bepaalde voorwaarden blijven rijden als hun rijbewijs verloopt. Dit mag tot 1 jaar nadat het rijbewijs is verlopen. Lees de voorwaarden op de website van de Rijksoverheid.

Let op

Als u al een rijbewijs heeft en deze verloopt, kunt u deze ook digitaal bij de RDW verlengen. Het nieuwe document is na twee werkdagen gereed. Daarna maakt u een afspraak met ons en brengen wij het rijbewijs bij u langs. Om op deze manier uw rijbewijs aan te vragen moet u wel aan een paar voorwaarden voldoen. Lees die eerst goed door: Rijbewijs digitaal aanvragen bij RDW.

Aanpak

Een rijbewijs vernieuwen of vervangen doet u bij de gemeente waarin u staat ingeschreven.

 • U vraagt uw rijbewijs aan via de oranje button ‘Rijbewijs verlengen’.
 • U vult uw gegevens in.
 • U ontvangt een bevestigingsmail met een link naar AMP voor het maken van een afspraak voor de aanvraag van uw document.
 • Ga naar de link, vul uw gegevens in en kies een datum en tijdvak.
 • Hier geeft u ook aan waar u de afspraak wilt hebben; bij u thuis of op een andere locatie in Hollands Kroon.
 • U ontvangt een bevestiging van uw afspraak.
 • Op de gewenste dag komen we bij u langs om het product aan te vragen. Dit is een medewerker van de gemeente Hollands Kroon. We maken altijd onze route af, ook al lopen we uit met de planning.
 • U betaalt tijdens deze afspraak via een mobiel pinapparaat. Als een pinbetaling voor u écht niet mogelijk is, dan kunt u van te voren contact met ons opnemen en zoeken we met u naar een oplossing.
 • Nadat de medewerker bij u langs is geweest duurt het ongeveer 5 werkdagen tot het nieuwe document klaar is. U ontvangt apart een uitnodiging van onze bezorgdienst AMP voor het maken van een afspraak om uw document te laten bezorgen. U moet persoonlijk aanwezig zijn om het product in ontvangst te nemen.

Voor het aanvragen van een nieuw rijbewijs heeft u nodig:

 • een afspraak;
 • uw oude rijbewijs;
 • een kleurenpasfoto die voldoet aan de pasfoto eisen. Tijdens ons bezoek vragen wij om één goed gelijkende kleurenpasfoto;
 • afhankelijk van uw leeftijd en gezondheidstoestand moet u eventueel een medische keuring laten doen;
 • in dat geval heeft u ook een eigen verklaring nodig;
 • bij verlies of diefstal van uw oude rijbewijs heeft u een vermissingsverklaring nodig. Deze kunt u tegelijkertijd met uw nieuwe rijbewijs aanvragen.

Voorwaarden

Bent u geslaagd voor een nieuwe categorie? Bijvoorbeeld voor uw motorexamen, terwijl u al een autorijbewijs heeft? Vraag dan een nieuw rijbewijs aan. Op uw nieuwe rijbewijs komt de nieuwe categorie erbij. U mag pas met uw met de motor op de weg als u uw nieuwe rijbewijs heeft ontvangen.

Is uw rijbewijs beschadigd? Vraag dan een nieuw rijbewijs aan. Geldt een medische beperking of een zwaardere categorie voor uw rijbewijs? Dan is het vervangende rijbewijs tot dezelfde datum geldig als uw oude rijbewijs.

Kosten

Tarieven 2020

 • Een rijbewijs kost € 40,65.
 • Een spoedaanvraag kost € 34,10 extra.

Levertijd

Uw rijbewijs wordt bezorgd. De levertijd van een rijbewijs is gemiddeld vijf werkdagen. Uw document wordt gratis thuis, op het werk of op een locatie naar keuze in Nederland bezorgd. Behalve op de Waddeneilanden. Als het rijbewijs wordt bezorgd, moet u zelf aanwezig zijn.

Spoedaanvraag

Heeft u het rijbewijs sneller nodig? Het is mogelijk een rijbewijs met spoed aan te vragen. Maak hiervoor telefonisch een afspraak, tel. 088-321 5000. Als u het rijbewijs vóór 12.00 uur aanvraagt, kunt u het meestal de volgende werkdag bij ons ophalen.