Overslaan en naar de inhoud gaan

Rijbewijs, verlengen

Door het corona-virus vindt de aanvraag van uw rijbewijs of reisdocument niet bij u thuis plaats. Neem voor het aanvragen van één van deze producten contact met ons op via tel. 088-321 5000 en we helpen u graag verder.

Als uw rijbewijs bijna verloopt, is het tijd om deze te verlengen. Op uw rijbewijs staat tot wanneer het geldig is. Is het rijbewijs verlopen tussen 1 februari 2020 en 30 november 2020, dan mag u nog 9 maanden doorrijden met het verlopen rijbewijs. Deze periode gaat in vanaf de dag dat het rijbewijs is verlopen.

Heeft u een eigen verklaring/medische keuring nodig voor het verlengen van uw rijbewijs? Houdt u dan rekening met een verwerkingstermijn bij het CBR van enkele maanden. Sinds 1 december 2019 mogen veel 75-plussers onder bepaalde voorwaarden blijven rijden als hun rijbewijs verloopt. Dit mag tot 1 jaar nadat het rijbewijs is verlopen. Lees de voorwaarden op de website van de Rijksoverheid.

Let op

Als u al een rijbewijs heeft en deze verloopt, kunt u deze ook digitaal bij de RDW verlengen. Het nieuwe document is na twee werkdagen gereed. Daarna maakt u een afspraak met ons en brengen wij het rijbewijs bij u langs. Om op deze manier uw rijbewijs aan te vragen moet u wel aan een paar voorwaarden voldoen. Lees die eerst goed door: Rijbewijs digitaal aanvragen bij RDW.

Aanpak

Een rijbewijs vernieuwen of vervangen doet u bij de gemeente waarin u staat ingeschreven.

Vanwege de coronamaatregelen gaat het aanvragen van een document op een andere manier dan u van ons gewend bent. Verloopt uw rijbewijs binnenkort? Neemt u dan telefonisch contact met ons op.

Voor het aanvragen van een nieuw rijbewijs heeft u nodig:

  • een afspraak;
  • uw oude rijbewijs;
  • een kleurenpasfoto die voldoet aan de pasfoto eisen. Tijdens ons bezoek vragen wij om één goed gelijkende kleurenpasfoto;
  • afhankelijk van uw leeftijd en gezondheidstoestand moet u eventueel een medische keuring laten doen;
  • in dat geval heeft u ook een eigen verklaring nodig;
  • bij verlies of diefstal van uw oude rijbewijs heeft u een vermissingsverklaring nodig. Deze kunt u tegelijkertijd met uw nieuwe rijbewijs aanvragen.

Voorwaarden

Bent u geslaagd voor een nieuwe categorie? Bijvoorbeeld voor uw motorexamen, terwijl u al een autorijbewijs heeft? Vraag dan een nieuw rijbewijs aan. Op uw nieuwe rijbewijs komt de nieuwe categorie erbij. U mag pas met uw met de motor op de weg als u uw nieuwe rijbewijs heeft ontvangen.

Is uw rijbewijs beschadigd? Vraag dan een nieuw rijbewijs aan. Geldt een medische beperking of een zwaardere categorie voor uw rijbewijs? Dan is het vervangende rijbewijs tot dezelfde datum geldig als uw oude rijbewijs.

Kosten

Tarieven 2020

  • De kosten voor een rijbewijs zijn € 40,65.
  • Een spoedaanvraag kost € 34,10 extra.

Levertijd

Uw rijbewijs wordt bezorgd. De levertijd van een rijbewijs is gemiddeld vijf werkdagen. Uw document wordt gratis thuis, op het werk of op een locatie naar keuze in Nederland bezorgd. Behalve op de Waddeneilanden. Als het rijbewijs wordt bezorgd, moet u zelf aanwezig zijn.

Spoedaanvraag

Heeft u het rijbewijs sneller nodig? Het is mogelijk een rijbewijs met spoed aan te vragen. Maak hiervoor telefonisch een afspraak, tel. 088-321 5000. Als u het rijbewijs vóór 12.00 uur aanvraagt, kunt u het meestal de volgende werkdag bij ons ophalen.