Rijbewijs, eerste aanvraag

Door het corona-virus vindt de aanvraag van uw rijbewijs of reisdocument niet bij u thuis plaats. Neem voor het aanvragen van één van deze producten contact met ons op via tel. 088-321 5000 en we helpen u graag verder.

Als u bent geslaagd voor uw rijexamen, kunt u een rijbewijs aanvragen. Dit kan vanaf de eerste werkdag na uw examen. Een rijbewijs is maximaal tien jaar geldig. Op het document staat de datum tot waarop uw rijbewijs geldig is. Dit kan per categorie verschillen. Vernieuw uw rijbewijs voor deze datum verstreken is, anders is uw rijbewijs verlopen.

Aanpak

Uw eerste rijbewijs is een beginnersrijbewijs. Dit betekent dat u strenger wordt gestraft als u zich niet aan de verkeersregels houdt. Meestal heeft u vijf jaar een beginnersrijbewijs. Heeft u voor uw achttiende een rijbewijs gehaald? Dan is deze periode zeven jaar. U mag al rijexamen voor de auto doen als u zeventien jaar bent. U mag dan autorijden met een coach naast u.

Een bromfietsrijbewijs aanvragen gaat op dezelfde manier als een eerste rijbewijs. Voor de aanvraag van een rijbewijs voor vrachtwagen of bus moet u altijd eerst medisch gekeurd worden.

U vraagt een rijbewijs aan in de gemeente waarin u staat ingeschreven. Ook uw rijbewijs vernieuwen of vervangen doet u bij de gemeente waar u staat ingeschreven.

De aanvraag stap voor stap

Vanwege de coronamaatregelen gaat het aanvragen van een document op een andere manier dan u van ons gewend bent. Kan de aanvraag niet wachten? Neemt u dan telefonisch contact met ons op.

Voor het aanvragen van uw rijbewijs heeft u nodig:

 • een afspraak;
 • uw geldige legitimatiebewijs (paspoort, identiteitskaart);
 • een kleurenpasfoto die voldoet aan de pasfoto-eisen;
 • bent u jonger dan 18 jaar, dan heeft u een begeleiderspas nodig. Deze kunt u al eerder aanvragen dan dat u examen doet;
 • afhankelijk van uw leeftijd en gezondheidstoestand heeft u eventueel een medische keuring nodig;
 • in dat geval heeft u ook een Eigen Verklaring nodig;
 • bij diefstal of verlies heeft u een vermissingsverklaring nodig. Deze kunt u tegelijkertijd met uw nieuwe rijbewijs aanvragen.

Voorwaarden

Belangrijkste voorwaarden

 • U woonde in het afgelopen jaar minimaal 185 dagen in Nederland.
 • U vraagt uw rijbewijs binnen drie jaar na uw rijexamen aan. Anders moet u opnieuw examen doen.

Kosten

Tarieven 2020:

 • De kosten voor een rijbewijs zijn € 40,65. U betaalt dit bij uw aanvraag.
 • Een spoedaanvraag kost € 34,10 extra.

Levertijd

Uw rijbewijs wordt thuis bezorgd.

De levertijd van een rijbewijs is gemiddeld vijf werkdagen. Uw document wordt gratis thuis, op het werk of op een locatie naar keuze in Nederland bezorgd. Behalve op de Waddeneilanden. Als het rijbewijs wordt bezorgd, moet u aanwezig zijn.

Spoedaanvraag

Heeft u het rijbewijs sneller nodig? Het is mogelijk een rijbewijs met spoed aan te vragen. Maak hiervoor telefonisch een afspraak via tel. 088-321 5000. Als u het rijbewijs vóór 12.00 uur aanvraagt, kunt u het meestal de volgende werkdag ophalen bij de publieksbalie.