Paspoort, tweede

Als u vaak naar het buitenland gaat, kunt u een tweede paspoort nodig hebben. Dit kan nodig zijn in de volgende situaties:

 • U bezoekt vaak landen die een conflict met elkaar hebben. Het kan dan gebeuren dat u problemen krijgt met de stempels in uw paspoort.
 • U reist vaak naar landen waar u een visum voor nodig heeft. Het kan dan voorkomen dat u door de visumaanvraag niet op tijd uw paspoort terug heeft, omdat het paspoort nog bij de ambassade ligt.

Aanpak

Het tweede paspoort vraagt u persoonlijk en op afspraak aan.

 1. Ga naar de oranje button 'Afspraak maken'.
 2. Log in met DigiD.
 3. Vul het aanvraagformulier in.
 4. Betaal met iDEAL of kies voor betalen op afspraak.
 5. Kies een maand en locatie.
 6. Kies een dag en tijdstip.
 7. U ontvangt een bevestigingsmail met datum, tijdstip en locatie.
 8. Op de gewenste dag gaat u naar de locatie waar de afspraak plaatsvindt.
 9. Heeft u nog niet betaald? Dan betaalt u tijdens de afspraak met pin.

Wat heeft u nodig voor de aanvraag van uw tweede paspoort?

 • Uw huidige paspoort moet nog minimaal zes maanden geldig zijn.
 • Al uw reisdocumenten, zowel paspoorten als identiteitskaarten moeten getoond worden. Ook verlopen reisdocumenten. Heeft u een dubbele nationaliteit? Toon dan ook uw buitenlands reisdocument.
 • Een kleurenpasfoto die voldoet aan de pasfoto-eisen. Tijdens het huisbezoek zal de medewerker van Hollands Kroon vragen om één goed gelijkende kleurenpasfoto.
 • Schriftelijke toestemming van de curator, als u onder curatele staat.
 • U moet aantonen dat u het tweede paspoort nodig heeft voor zakelijke of beroepsmatige redenen. Dit kan met een verklaring van uw werkgever of een uittreksel uit de Kamer van Koophandel.

Een tweede paspoort is twee jaar geldig en geeft toegang tot alle landen van de wereld. Het is ook een wereldwijd geaccepteerd legitimatiebewijs. U mag naast een (tweede) paspoort ook een Nederlands identiteitskaart bezitten.

Vingerafdrukken

Bij de aanvraag van een paspoort nemen we twee vingerafdrukken af, die komen op de chip van uw paspoort. We verwijderen de vingerafdrukken als u het paspoort heeft ontvangen.

Voorwaarden

Daarnaast moet u ook één van de volgende bewijsstukken tonen:

 • Een bewijs waaruit blijkt dat u een land wilt bezoeken dat in conflict is met een land waarvan u al stempels in uw paspoort heeft.
 • Een bewijs dat u regelmatig naar verschillende visumplichtige landen moet reizen. Als het paspoort dan bij een ambassade ligt kunt u het andere paspoort gebruiken.
 • Correspondentie met zakelijke contacten.
 • Andere vergelijkbare documenten.

Verzamel zoveel mogelijk bewijsstukken. Bij onvoldoende bewijsmateriaal kan uw aanvraag niet in behandeling worden genomen.

Eerste paspoort bij ambassade of consulaat

Ligt uw eerste paspoort bij een ambassade of consulaat op het moment dat u uw tweede paspoort wilt vernieuwen, dan moet u extra tonen:

 • Kopieën van de houder pagina van uw eerst paspoort.
 • Kopieën van de pagina's met visa.
 • Een verklaring of ander bewijs waaruit blijkt dat het document bij ambassade of consulaat ligt.

Als u uw tweede paspoort wilt vernieuwen, dient u opnieuw de noodzaak hiervan aan te tonen.

Kosten

Een tweede paspoort kost voor personen van achttien jaar en ouder € 75,82 (tarief 2022). Voor kinderen kan er geen tweede paspoort worden aangevraagd.

Levertijd

De levertijd van een identiteitskaart is ongeveer zeven werkdagen. Uw document wordt thuis, op het werk of op een andere locatie naar keuze in Nederland bezorgd. Behalve op de Waddeneilanden. Alleen een document wat met spoed is aangevraagd, moet u de volgende dag ophalen bij de publieksbalie.

Spoedprocedure

U kunt ook een aanvraag via een spoedprocedure doen. Neem dan telefonisch contact op voor het maken van een afspraak. Als u het paspoort voor uiterlijk 12.00 uur aanvraagt, kunt u het document meestal de volgende dag afhalen. Aan een spoedaanvraag zijn extra kosten verbonden, namelijk € 51,62.