Overslaan en naar de inhoud gaan

Paspoort aanvragen/vernieuwen

Is uw de geldigheid van uw paspoort bijna verlopen of wilt u nieuw paspoort aanvragen? U kunt hier een afspraak voor maken, wij komen dan bij u langs op een door u gekozen adres. Dit kan uw huisadres zijn, of een ander adres binnen Holland Kroon.

Verder leest u op deze pagina hoe u dit doet, wat u nodig heeft voor de aanvraag en wat de kosten zijn.

Paspoort kind

Vanaf veertien jaar moet iedereen in Nederland een eigen paspoort of identiteitskaart hebben.

Geldigheid paspoort

Een Nederlands paspoort voor inwoners van achttien jaar en ouder is tien jaar geldig. Onder de achttien jaar is het paspoort vijf jaar geldig. Een paspoort geeft toegang tot alle landen van de wereld. U mag naast een paspoort een identiteitskaart hebben.

Let op

 • Kijk eerst op uw paspoort wanneer deze verloopt. Wij hebben geen vertraging bij het aanvragen van reisdocumenten en rijbewijzen.
 • Voor het aanvragen van een vreemdelingen/vluchtelingenpaspoort neemt u contact op met tel. 088-321 5000.
 • To apply for a foreign national or refugee passport, please contact tel. 088-321 5000.
 1. Wilt u weten wanneer u een afspraak kunt maken? Dat kunt u zien op deze pagina met actuele tijden. Kom daarna terug naar deze pagina.
 2. Ga naar de oranje knop 'Afspraak maken'.
 3. Log in met DigiD
 4. Vul het aanvraagformulier in.
 5. Betaal met iDEAL.
 6. Kies een dag en tijdblok.
 7. U ontvangt een bevestigingsmail met datum en tijd. Via de mail kunt u de afspraak ook aanpassen.
 8. Op de dag van uw afspraak komt een medewerker van Hollands Kroon bij u langs.
 9. Leg uw pasfoto en oude documenten klaar.

Is het niet gelukt om een afspraak te maken? U kunt via mijn HK alsnog een afspraak inplannen.

Hierna duurt het ongeveer zeven werkdagen tot het nieuwe document klaar is. U ontvangt apart een e-mail van onze bezorgdienst AMP voor het maken van een afspraak om uw document te laten bezorgen.

Dit heeft u nodig voor een aanvraag

 • Eén kleurenpasfoto die voldoet aan de pasfoto-eisen.
 • Alle eerder afgegeven reisdocumenten (paspoort en/of Nederlandse identiteitskaart), ook als ze niet meer geldig zijn.
 • Bij verlies of diefstal van uw paspoort vult u een verklaring van verlies of diefstal in. Hierin legt u uit hoe u het oude document bent kwijtgeraakt. Is er vermoeden van misbruik, dan wordt de politie ingeschakeld.

Vingerafdrukken

Bij de aanvraag van een paspoort nemen we twee vingerafdrukken af. Deze komen op de chip van uw paspoort. We verwijderen de vingerafdrukken als u het paspoort heeft ontvangen.

Woonachtig in het buitenland

Als u in het buitenland woont, kunt u uw reisdocument aanvragen bij de Nederlandse vertegenwoordigingen in het buitenland. U kunt uw reisdocument ook aanvragen in Nederland. U kunt daarvoor terecht bij een aantal grensgemeenten en bij de gemeentebalie op Schiphol.

Meer informatie vindt u op de website van de Rijksoverheid.

U kunt een paspoort aanvragen als u de Nederlandse nationaliteit heeft.

In de volgende gevallen is voor de aanvraag van een paspoort toestemming nodig van degene die het gezag heeft:

 • Een kind dat nog geen achttien jaar is en een paspoort aanvraagt. Zie: Paspoort aanvragen jonger dan 18.
 • Een meerderjarige die onder curatele gesteld is en een paspoort aanvraagt. Dit geldt niet voor een id-kaart.

Hoe duur is een paspoort? Tarieven 2023

 • Een paspoort (18 jaar en ouder) € 77,87
 • Een paspoort ( jonger dan 18 jaar) € 58,89
 • Een spoedaanvraag kost € 53,01 extra.

Als wij bij u langs zijn geweest om de aanvraag af te ronden wordt het paspoort aangemaakt. Hierna duurt het gemiddeld zeven werkdagen. Uw document wordt gratis thuis, op het werk of op een locatie naar keuze in Nederland bezorgd. Behalve op de Waddeneilanden. Als het paspoort wordt bezorgd, moet u aanwezig zijn. Is het paspoort voor een minderjarige, dan moet er ook een meerderjarige persoon (18+) aanwezig zijn.

Spoedprocedure

U kunt ook een aanvraag via een spoedprocedure doen. Neem dan telefonisch contact op voor het maken van een afspraak via tel. 088-321 5000. Als u uw paspoort voor uiterlijk 12.00 uur aanvraagt, kunt u het document meestal de volgende dag afhalen. Voor deze spoedaanvraag moet u bij ons langskomen. Aan een spoedaanvraag zijn extra kosten verbonden.

Een paspoort wat met spoed is aangevraagd moet u afhalen.

Naam partner in reisdocument

Echtgenoten en geregistreerde partners mogen in het maatschappelijk verkeer elkaars achternaam gebruiken. Op verzoek kan in uw reisdocument de naam bijgeschreven worden van uw echtgenoot/echtgenote of geregistreerd partner.

Gegevens op paspoort wijzigen

Als uw persoonsgegevens zijn gewijzigd, bijvoorbeeld na een naamswijziging, dan is uw paspoort niet meer geldig. U moet dan een nieuw paspoort aanvragen.

Vermelding naam op vliegtickets

Op de luchthaven worden de naam op uw boekingsbevestiging en die in uw paspoort met elkaar vergeleken. De achternaam die op het ticket staat moet gelijk zijn aan de achternaam in uw paspoort.

Een toelating tot een land wordt bepaald door de wet van het land waar u naar toe wilt reizen. Omdat de buitenlands wetgeving regelmatig verandert, is het verstandig om dit na te vragen bij het reisbureau of bij de ambassade van het land van bestemming.

Chat met Sophie

×
Chat met Sophie