Paspoort aanvragen/vernieuwen

Vanaf veertien jaar moet iedereen in Nederland een eigen paspoort of identiteitskaart hebben. Als u met kinderen naar het buitenland reist, hebben kinderen een eigen identiteitskaart of paspoort nodig. De leeftijd van het kind maakt dan niet uit. Kinderen van alle leeftijden vragen persoonlijk een reisdocument aan. Een Nederlands paspoort voor inwoners van achttien jaar en ouder is tien jaar geldig. Onder de achttien jaar is het paspoort vijf jaar geldig. Een paspoort geeft toegang tot alle landen van de wereld. U mag naast een paspoort een identiteitskaart hebben.

Let op

Is uw kind onder de 18? Ga dan naar deze pagina: paspoort voor kinderen onder de 18.

Voor het aanvragen van een vreemdelingen/vluchtelingenpaspoort neemt u contact op met 088-321 5000.

To apply for a foreign national or refugee passport, please contact 088-321 5000

Aanpak

 1. Ga naar de oranje button 'Afspraak maken'.
 2. Log in met DigiD
 3. Vul het aanvraagformulier in.
 4. Betaal met iDEAL of kies voor betalen op afspraak.
 5. Kies een maand en locatie.
 6. Kies een dag en tijdstip.
 7. U ontvangt een bevestigingsmail met datum, tijdstip en locatie.
 8. Op de gewenste dag gaat u naar de locatie waar de afspraak plaatsvindt.
 9. Heeft u nog niet betaald? Dan betaalt u tijdens de afspraak met pin.

Hierna duurt het ongeveer zeven werkdagen tot het nieuwe document klaar is. U ontvangt apart een e-mail van onze bezorgdienst AMP voor het maken van een afspraak om uw document te laten bezorgen.

Dit heeft u nodig voor een aanvraag

 • Eén kleurenpasfoto die voldoet aan de pasfoto-eisen.
 • Alle eerder afgegeven reisdocumenten (paspoort en/of Nederlandse identiteitskaart), ook als ze niet meer geldig zijn.
 • Bij verlies of diefstal van uw paspoort vult u een verklaring van verlies of diefstal in, waarin u uitlegt op welke wijze u het oude document bent kwijtgeraakt. Is er vermoeden van misbruik, dan wordt de politie ingeschakeld.

Vingerafdrukken

Bij de aanvraag van een paspoort nemen we twee vingerafdrukken af, die komen op de chip van uw paspoort. We verwijderen de vingerafdrukken als u het paspoort heeft ontvangen.

Woonachtig in het buitenland

Als u in het buitenland woont, kunt u uw reisdocument aanvragen bij de Nederlandse vertegenwoordigingen in het buitenland. U kunt uw reisdocument ook aanvragen in Nederland. U kunt daarvoor terecht bij een aantal grensgemeenten en bij de gemeentebalie op Schiphol.

Meer informatie vindt u op de website van de Rijksoverheid.

Voorwaarden

U kunt een paspoort aanvragen als u de Nederlandse nationaliteit heeft.

In de volgende gevallen is voor de aanvraag van een paspoort toestemming vereist van degene die het gezag heeft:

 • Een kind dat nog geen achttien jaar is en een paspoort aanvraagt. Zie: Paspoort aanvragen jonger dan 18.
 • Een meerderjarige die onder curatele gesteld is en een paspoort aanvraagt. Dit geldt niet voor een id-kaart.

Kosten

Hoe duur is een paspoort? Tarieven 2022

 • Een paspoort (18 jaar en ouder) € 75,82.
 • Een paspoort ( jonger dan 18 jaar) € 57,34.
 • Een spoedaanvraag kost € 51,62 extra.

Levertijd

De levertijd van een paspoort is gemiddeld tien werkdagen. Uw document wordt gratis thuis, op het werk of op een locatie naar keuze in Nederland bezorgd. Behalve op de Waddeneilanden. Als het paspoort wordt bezorgd, moet u aanwezig zijn. Is het paspoort voor een minderjarige, dan moet er ook een meerderjarige persoon (18+) aanwezig zijn.

Spoedprocedure

U kunt ook een aanvraag via een spoedprocedure doen. Neem dan telefonisch contact op voor het maken van een afspraak via tel. 088-321 5000. Als u uw paspoort voor uiterlijk 12.00 uur aanvraagt, kunt u het document meestal de volgende dag afhalen. Voor deze spoedaanvraag moet u bij ons langskomen. Aan een spoedaanvraag zijn extra kosten verbonden.

Een paspoort wat met spoed is aangevraagd moet u afhalen.

Bijzonderheden

Naam partner in reisdocument

Echtgenoten en geregistreerde partners mogen in het maatschappelijk verkeer elkaars achternaam gebruiken. Op verzoek kan in uw reisdocument de naam bijgeschreven worden van uw echtgenoot/echtgenote of geregistreerd partner.

Gegevens op paspoort wijzigen

Als uw persoonsgegevens zijn gewijzigd, bijvoorbeeld na een naamswijziging, dan is uw paspoort niet meer geldig. U moet dan een nieuw paspoort aanvragen.

Vermelding naam op vliegtickets

Op de luchthaven worden de naam op uw boekingsbevestiging en die in uw paspoort met elkaar vergeleken. De achternaam die op het ticket staat moet overeenkomen met de achternaam in uw paspoort.

Een toelating tot een land wordt bepaald door de wet van het land waar u naar toe wilt reizen. Omdat de buitenlands wetgeving regelmatig wijzigt, is het verstandig om dit na te vragen bij het reisbureau of bij de ambassade van het land van bestemming.