Anders dan anders

Door Covid-19 gaat de aanvraag iets anders dan anders. Heeft uw aanvraag haast? Bel ons dan en we kijken samen naar een passende oplossing. Tel. 088-321 5000.

Paspoort aanvragen jonger dan 18 jaar

Vanaf veertien jaar moet iedereen in Nederland een eigen paspoort of identiteitskaart hebben. Als u met uw kinderen naar het buitenland reist, hebben kinderen een eigen identiteitskaart of paspoort nodig. De leeftijd van het kind maakt dan niet uit.

Aanpak

U vraagt een paspoort voor uw kind op afspraak aan in de gemeente waar uw kind staat ingeschreven. Uw kind moet aanwezig zijn bij de afspraken.

• Door de verscherpte coronamaatregelen is het voorlopig niet mogelijk online een afspraak te maken voor de aanvraag van een rijbewijs, paspoort en identiteitskaart. Heeft uw aanvraag haast? Bel ons dan voor een passende oplossing: tel. 088-321 5000.
  • Op de gewenste dag gaat u naar de afgesproken locatie om het product aan te vragen. Uw kind moet hierbij aanwezig zijn.
  • U betaalt tijdens deze afspraak via een mobiel pinapparaat.
  • Het duurt ongeveer 7 werkdagen tot het nieuwe document klaar is. U ontvangt apart een uitnodiging van onze bezorgdienst AMP voor het maken van een afspraak om uw document te laten bezorgen. Uw kind moet hierbij aanwezig zijn.

Dit heeft u nodig voor een aanvraag

• Eén kleurenpasfoto die voldoet aan de pasfoto-eisen.

• Alle eerder afgegeven reisdocumenten (paspoort en/of Nederlandse identiteitskaart), ook als ze niet meer geldig zijn.

• Bij verlies of diefstal van uw paspoort vult u een verklaring van verlies of diefstal in, waarin u uitlegt op welke wijze u het oude document bent kwijtgeraakt. Is er vermoeden van misbruik, dan wordt de politie ingeschakeld.

• Eventueel een ingevuld formulier 'toestemming reisdocument' (zie: Voorwaarden).

• Kinderen van alle leeftijden moeten persoonlijk aanwezig zijn bij de aanvraag.

Vingerafdrukken

Bij de aanvraag van een paspoort voor kinderen van twaalf jaar en ouder nemen wij twee vingerafdrukken af, die komen in de chip van hun paspoort. Wij verwijderen de vingerafdrukken als het paspoort in ontvangst is genomen. Voor een identiteitskaart worden geen vingerafdrukken afgenomen.

Woonachtig in het buitenland

Als u in het buitenland woont, kunt u uw reisdocument aanvragen bij de Nederlandse vertegenwoordigingen in het buitenland. U kunt uw reisdocument ook aanvragen in Nederland. U kunt daarvoor terecht bij een aantal grensgemeenten en bij de gemeentebalie op Schiphol.

Meer informatie vindt u op de website van de Rijksoverheid.

Toestemming bij aanvraag paspoort

In de volgende gevallen is voor de aanvraag van een paspoort toestemming vereist van degene die het gezag heeft:

• Een kind dat nog geen 18 jaar is en een paspoort aanvraagt.

Download hier de toestemmingsverklaring.

Van wie is toestemming nodig?

Bij een aanvraag door of voor een minderjarige moet van iedere persoon die het gezag uitoefent een toestemmingsverklaring worden overlegd.

Let op! Heeft iemand anders dan de ouders het gezag, neem dan contact met ons op.

Tarieven 2021

• Een paspoort (jonger dan 18 jaar) € 56,55
  • Een spoedaanvraag kost € 50,91 extra.

Levertijd

De levertijd van een paspoort is gemiddeld zeven werkdagen. Uw document wordt gratis thuis, op het werk of op een locatie naar keuze in Nederland bezorgd. Behalve op de Waddeneilanden. Als het paspoort wordt bezorgd, moet uw kind aanwezig zijn.

Spoedprocedure

U kunt ook een aanvraag via een spoedprocedure doen. Neem dan telefonisch contact op voor het maken van een afspraak via tel. 088-321 5000. Als u uw paspoort voor uiterlijk 12.00 uur aanvraagt, kunt u het document meestal de volgende dag afhalen. Aan een spoedaanvraag zijn extra extra kosten verbonden.

Een paspoort wat met spoed bij ons is aangevraagd moet u afhalen.

Bijzonderheden

Ouders die reizen met kind(eren) met een andere achternaam

Vaders en moeders met een andere achternaam dan hun kind(eren), hebben soms problemen bij de persoonscontrole op een luchthaven als ze alleen met hun kinderen reizen. Meer informatie hierover vindt u op de website van de Rijksoverheid.

Noodpaspoort

Als u ook via een spoedprocedure bij ons niet meer tijdig een geldig paspoort kunt krijgen, kunt u onder voorwaarden een noodpaspoort krijgen.