Identiteitskaart aanvragen jonger dan 18 jaar

Vanaf veertien jaar moet iedereen in Nederland een eigen paspoort of identiteitskaart hebben. Vanaf 12 jaar heeft een kind geen toestemming nodig voor het aanvragen van een identiteitskaart. Als u met uw kinderen naar het buitenland reist, hebben kinderen een eigen identiteitskaart of paspoort nodig. De leeftijd van het kind maakt dan niet uit.

Aanpak

U vraagt een identiteitskaart voor uw kind op afspraak aan in de gemeente waar uw kind staat ingeschreven. Uw kind moet aanwezig zijn bij de afspraken.

1. Ga naar de oranje button 'Afspraak maken'.
  2. Log in met DigiD.
  3. Vul het aanvraagformulier in.
  4. Betaal met iDEAL of kies voor betalen op afspraak.
  5. Kies een maand en locatie.
  6. Kies een dag en tijdstip.
  7. U ontvangt een bevestigingsmail met datum, tijdstip en locatie.
  8. Op de gewenste dag gaat u naar de locatie waar de afspraak plaatsvindt.
  9. Heeft u nog niet betaald? Dan betaalt u tijdens de afspraak met pin.
  10. Het duurt ongeveer zeven werkdagen tot het nieuwe document klaar is. U ontvangt apart een uitnodiging van onze bezorgdienst AMP voor het maken van een afspraak om uw document te laten bezorgen. Uw kind moet hierbij aanwezig zijn.

Dit heeft u nodig voor een aanvraag

• Een kleurenpasfoto die voldoet aan de pasfoto-eisen. Tijdens het huisbezoek zal de medewerker van Hollands Kroon vragen om één goed gelijkende kleurenpasfoto.
  • Alle eerder afgegeven reisdocumenten (paspoort en/of Nederlandse identiteitskaart), ook als ze niet meer geldig zijn.
  • Bij verlies of diefstal van uw paspoort vult u een verklaring van verlies of diefstal in, waarin u uitlegt op welke wijze u het oude document bent kwijtgeraakt. Is er vermoeden van misbruik, dan wordt de politie ingeschakeld.
  • Eventueel een ingevuld formulier 'toestemming reisdocument' (zie voorwaarden).
  • Kinderen van alle leeftijden moeten persoonlijk aanwezig zijn bij de aanvraag.

Vingerafdrukken

Bij de aanvraag van een identiteitskaart voor iedereen van twaalf jaar en ouder nemen wij twee vingerafdrukken af, die komen in de chip van hun identiteitskaart. Wij verwijderen de vingerafdrukken als de identiteitskaart in ontvangst is genomen.

Woonachtig in het buitenland

Als uw Nederlandse paspoort verloopt terwijl u in Nederland bent maar in het buitenland woont, dan kunt u een nieuw document aanvragen bij een aantal (grens)gemeente, zoals de gemeente Den Haag of op afspraak bij de paspoortbalie van de gemeente Haarlemmermeer op Schiphol (vertrekhal 1). Meer informatie over grensgemeenten vindt u op de website van de Rijksoverheid.

Toestemming bij aanvraag identiteitskaart

Voor een kind dat nog geen 12 jaar is en een identiteitskaart aanvraagt is toestemming nodig van degene die het gezag heeft.

In de praktijk

• Getrouwd: Hebben beide ouders het gezag, dan geven beide ouders toestemming.
  • Gescheiden: Heeft één van de ouders het gezag, dan geeft deze ouder toestemming. Hebben beide ouders het gezag, dan geven beide ouders toestemming.
  • Ongehuwd samenwonend: Hebben beide ouders het gezag, dan geven beide ouders toestemming. Heeft één van de ouders het gezag, dan geeft deze ouder toestemming.

Download hier de toestemmingsverklaring.

Tarieven 2021:

• Een identiteitskaart (jonger dan 18 jaar) € 36,46
  • Een spoedaanvraag kost € 50,91 extra.

Levertijd

De levertijd van een identiteitskaart is gemiddeld tien werkdagen. Uw document wordt gratis thuis, op het werk of op een locatie naar keuze in Nederland bezorgd. Behalve op de Waddeneilanden. Als de identiteitskaart wordt bezorgd, moet uw kind aanwezig zijn.

Spoedprocedure

U kunt ook een aanvraag via een spoedprocedure doen. Neem dan telefonisch contact op voor het maken van een afspraak. Als u de identiteitskaart voor uiterlijk 12.00 uur aanvraagt, kunt u het document meestal de volgende dag afhalen. Voor de aanvraag en het afhalen geldt dat u bij ons langs moet komen samen met uw kind. Aan een spoedaanvraag zijn extra kosten verbonden.

Bijzonderheden

Ouders die reizen met kinderen met een andere achternaam

Vaders en moeders met een andere achternaam dan hun kinderen, hebben soms problemen bij de persoonscontrole op een luchthaven als ze alleen met hun kinderen reizen.

Sommige landen eisen een verklaring waarin staat dat de meereizende volwassene daadwerkelijk de ouder is of het gezag heeft. Informeer hier tijdig naar bij de ambassade of het consulaat van het land van bestemming. U kunt hiervoor het formulier 'Toestemming reizen met minderjarige buitenland' gebruiken (zie in het blok 'Zie ook'). De handtekeningen van de ouder(s) moet u door ons laten legaliseren. Maak hiervoor telefonisch een afspraak.

Wanneer een ander persoon dan één van de ouders met één of meer minderjarige kinderen wil reizen, is toestemming nodig van de gezaghebbende(n) (één of beide ouders of een instelling). U kunt hiervoor het formulier 'Toestemming ouders alleen reizende minderjarige' gebruiken (zie in het blok 'Zie ook').

Meer informatie over reizen met kinderen vindt u op de website van de Rijksoverheid en op de website van Defensie.

Reist u naar het Verenigd Koninkrijk?

Per 1 oktober 2021 is er een paspoort nodig voor reizen naar dit land. Kijk voor meer informatie, de voorwaarden en uitzonderingen op de website van de Rijksoverheid.

Noodpaspoort

Als u ook via een spoedprocedure bij ons niet meer tijdig een geldig paspoort kunt krijgen, kunt u onder voorwaarden een noodpaspoort krijgen.

Nieuw model identiteitskaart

Vanaf 2 augustus is er een nieuw model van de identiteitskaart. De nieuwe kenmerken zijn:

• vingerafdrukken van de kaarthouder op de chip;
  • BSN in een QR-code op de achterzijde van de kaart;
  • EU-vlag met de letters NL.