Identiteitskaart aanvragen jonger dan 18 jaar

Door het corona-virus vindt de aanvraag van uw rijbewijs of reisdocument niet bij u thuis plaats. Neem voor het aanvragen van één van deze producten contact met ons op via tel. 088-321 5000 en we helpen u graag verder.

Vanaf veertien jaar moet iedereen in Nederland een eigen paspoort of identiteitskaart hebben. Vanaf 12 jaar heeft een kind geen toestemming nodig voor het aanvragen van een identiteitskaart. Als u met uw kinderen naar het buitenland reist, hebben kinderen een eigen identiteitskaart of paspoort nodig. De leeftijd van het kind maakt dan niet uit.

Aanpak

Een identiteitskaart voor kinderen onder de 18 jaar vraagt u op afspraak aan in de gemeente waar uw kind staat ingeschreven.

Vanwege de coronamaatregelen gaat het aanvragen van een document op een andere manier dan u van ons gewend bent. Kan de aanvraag niet wachten? Neemt u dan telefonisch contact met ons op.

Dit heeft u nodig voor een aanvraag

• Een kleurenpasfoto die voldoet aan de pasfoto-eisen. Tijdens het huisbezoek zal de medewerker van Hollands Kroon vragen om één goed gelijkende kleurenpasfoto.
  • Alle eerder afgegeven reisdocumenten (paspoort en/of Nederlandse identiteitskaart), ook als ze niet meer geldig zijn.
  • Bij verlies of diefstal van uw paspoort vult u een verklaring van verlies of diefstal in, waarin u uitlegt op welke wijze u het oude document bent kwijtgeraakt. Is er vermoeden van misbruik, dan wordt de politie ingeschakeld.
  • Eventueel een ingevuld formulier 'toestemming reisdocument'. (zie voorwaarden)
  • Kinderen van alle leeftijden moeten persoonlijk aanwezig zijn bij de aanvraag.

Woonachtig in het buitenland

Als uw Nederlandse paspoort verloopt terwijl u in Nederland bent maar in het buitenland woont, dan kunt u een nieuw document aanvragen bij een aantal (grens)gemeente, zoals de gemeente Den Haag of op afspraak bij de paspoortbalie van de gemeente Haarlemmermeer op Schiphol (vertrekhal 1). Meer informatie over grensgemeenten vindt u op de website van de Rijksoverheid.

Toestemming bij aanvraag identiteitskaart

In de volgende gevallen is voor de aanvraag van een identiteitskaart toestemming vereist van degene die het gezag heeft:

• voor een kind dat nog geen 12 jaar is en een identiteitskaart aanvraagt.

In de praktijk

• Getrouwd: Hebben beide ouders het gezag, dan geven beide ouders toestemming.
  • Gescheiden: Heeft één van de ouders het gezag, dan geeft deze ouder toestemming. Hebben beide ouders het gezag, dan geven beide ouders toestemming.
  • Ongehuwd samenwonend: Hebben beide ouders het gezag, dan geven beide ouders toestemming. Heeft één van de ouders het gezag, dan geeft deze ouder toestemming.

Download hier de toestemmingsverklaring.

Tarieven 2020:

• Een identiteitskaart (jonger dan 18 jaar) € 30,73.
  • Een spoedaanvraag kost € 49,86 extra.

Levertijd

De levertijd van een identiteitskaart is gemiddeld vijf werkdagen. Uw document wordt gratis thuis, op het werk of op een locatie naar keuze in Nederland bezorgd. Behalve op de Waddeneilanden. Als de identiteitskaart wordt bezorgd, moet uw kind aanwezig zijn.

Spoedprocedure

U kunt ook een aanvraag via een spoedprocedure doen. Neem dan telefonisch contact op voor het maken van een afspraak. Als u de identiteitskaart voor uiterlijk 12.00 uur aanvraagt, kunt u het document meestal de volgende dag afhalen. Voor de aanvraag en het afhalen geldt dat u bij ons langs moet komen samen met uw kind. Aan een spoedaanvraag zijn extra kosten verbonden.

Bijzonderheden

Ouders die reizen met kinderen met een andere achternaam

Vaders en moeders met een andere achternaam dan hun kinderen, hebben soms problemen bij de persoonscontrole op een luchthaven als ze alleen met hun kinderen reizen.

Sommige landen eisen een verklaring waarin staat dat de meereizende volwassene daadwerkelijk de ouder is of het gezag heeft. Informeer hier tijdig naar bij de ambassade of het consulaat van het land van bestemming. U kunt hiervoor het formulier 'Toestemming reizen met minderjarige buitenland' gebruiken (zie in het blok 'Zie ook'. De handtekeningen van de ouder(s) moet u door ons laten legaliseren. Maak hiervoor telefonisch een afspraak.

Wanneer een ander persoon dan één van de ouders met één of meer minderjarige kinderen wil reizen, is toestemming nodig van de gezaghebbende(n) (één of beide ouders of een instelling). U kunt hiervoor het formulier 'Toestemming ouders alleen reizende minderjarige' gebruiken (zie in het blok 'Zie ook').

Meer informatie over reizen met kinderen vindt u op de website van de Rijksoverheid en op de website van Defensie.

Noodpaspoort

Als u ook via een spoedprocedure bij ons niet meer tijdig een geldig paspoort kunt krijgen, kunt u onder voorwaarden een noodpaspoort krijgen.