Overslaan en naar de inhoud gaan

Riool verstopt?

Op deze pagina vindt u vragen en antwoorden over problemen met de riolering.

Wat moet ik doen als mijn riool is verstopt?

Bel altijd éérst met het algemene nummer van Hollands Kroon: 088 - 321 5000. Ons team Meldingen Openbare Ruimte kijkt dan of zij het zelf kunnen verhelpen. Is dit niet mogelijk? Dan brengen ze u in contact met lokale bedrijven die het probleem kunnen oplossen.

Uw huisaansluiting bestaat uit een gemeentelijk en een particulier gedeelte. De grens wordt bepaald door het controle- of erfgrensputje. Het controleputje ligt vlakbij de erfgrens op uw eigen terrein. U bent zelf verantwoordelijk voor het gedeelte van uw huis tot en met het controleputje. Weet u niet waar dit controleputje ligt? In veel gevallen hebben wij de tekeningen van de huisaansluitingen. Voor het opvragen van de tekening maakt u een fiximelding

Als u het putje heeft opgegraven en het staat vol water, dan zit de verstopping op gemeentelijk terrein. Zit er geen of weinig water in? Dan zit de verstopping ervoor, op uw eigen terrein. In dat geval bent u zelf verantwoordelijk.

Als u in een huurwoning woont en uw riool is verstopt, dan belt u met de verhuurder.

Buitengebied

Het buitengebied heeft een ander type riolering. Een aantal woningen is hierbij gezamenlijk aangesloten op een mini-gemaal (pompput). Dit mini-gemaal is herkenbaar aan groene of grijze kastjes met een rode lamp erop. Als het rode lampje brandt, dan heeft de pomp een storing. U kunt de storing melden via Fixi.

Verstopping kolk/straatput

Wij laten alle kolken één of twee keer per jaar reinigen. Mocht een kolk toch nog verstopt raken, dan meldt u dit via Fixi. Wij maken de straatkolk dan leeg. Wij beheren niet alle paden en wegen die openbaar toegankelijk zijn. Vooral achterpaden in woonwijken zijn vaak eigendom van de eigenaar van het woonblok. Zijn er straatkolken aangebracht in deze achterpaden, dan is de eigenaar van het woonblok verantwoordelijk voor het onderhoud van deze straatkolken.

Verstopping in het weekend

Als u problemen heeft met uw riolering in het weekend en buiten kantooruren, dan kunt u het calamiteitennummer bellen. Bereikbaar onder nummer 088-3215555.

Klachten afvoer regenwater

Meld dit via Fixi.

Wie betaalt de kosten van de verstopping?

Bij verstopping in uw eigen perceel U betaalt de rekening
Als rioolbuizen niet goed werken door verkeerde lozingen van u U betaalt de rekening
Als de storing op gemeentegrond is en u belt de loodgieter, zonder overleg met ons De rekening is in dit geval altijd voor u
Als rioolbuizen in gemeentegrond kapot zijn door boomwortels of verkeersbelasting De rekening is voor ons

Wat zijn verkeerde lozingen?

Verkeerde lozingen zijn vaste stoffen, zoals textiel, schoonmaakdoekjes, kattengrit, luiers, maandverband en condooms. Ook vet, zoals jus en vloeibaar frituurvet en olie zijn belangrijke veroorzakers van een verstopt riool.

Op de site van RioNed kunt u alles lezen over afvalwater, grondwater en regen in de wijk.

Chat met Sophie

×
Chat met Sophie