Overslaan en naar de inhoud gaan

Eikenprocessierups in Hollands Kroon

In de zomer van 2020 is bij een aantal bomen in Hollands Kroon de eikenprocessierups aangetroffen. 

Ziet u eikenprocessierupsen in een eikenboom in Hollands Kroon?

Maak hier dan direct een Fixi melding van via onze Fixi App. Dan kunnen wij ervoor zorgen dat de rupsen zo snel mogelijk worden weggehaald en overlast wordt beperkt.

Eiken in Hollands Kroon

Kaart van Hollands Kroon met daarop rode stippen die aangeven waar de eikenbomen staan.
De rode stippen geven aan waar de eiken staan.

In Hollands Kroon staan ongeveer 45.000 gemeentelijke bomen. Daarvan zijn er ongeveer 2.500 eikenbomen. In onderstaande afbeelding is te zien waar deze eiken staan. In Hollands Kroon staan niet alleen gemeentelijke eiken. Ook op grond van Rijkswaterstaat, provincie Noord-Holland, het hoogheemraadschap en Staatsbosbeheer staan diverse eiken. Ook deze instanties hebben voor de eikenprocessierups de plicht om ze zo snel mogelijk te verwijderen om overlast te voorkomen.

Beleid

Op dit moment hebben wij nog geen speciaal beleid om de eikenprocessierups te bestrijden. Zoals gezegd worden de rupsen op dit moment weggezogen, afgevoerd en vernietigd. Afhankelijk van de verdere ontwikkelingen is het goed mogelijk dat er volgend jaar wordt ingezet op een meer duurzame bestrijding van de rups door het inzetten van biologische vijanden.

Eikenprocessierups in eigen tuin

Heeft u de eikenprocessierups aangetroffen in uw eigen tuin? Ga dan niet zelf aan de slag, maar neem contact op met een gespecialiseerde hovenier om de rups effectief te verwijderen.

Chat met Sophie

×
Chat met Sophie