Gat in de weg, zwerfvuil, losse tegels, verstopte riolering, lantaarnpaal kapot, ongewenste verkeerssituatie of groen- en snoeiklachten? Drugsoverlast of last van gevaarlijke honden? Laat het ons weten met een fiximelding!
Openbare ruimte
Is uw woning of bedrijf niet aangesloten op het riool? Vraag dan een rioolaansluiting aan bij ons. Op deze pagina vindt u de voorwaarden voor een nieuwe rioolaansluiting. Via de oranje knop ‘Aanvragen nieuwe rioolaansluiting’ doet u een aanvraag.
Elke dag overlijden 35 mensen in Nederland aan een hartstilstand buiten het ziekenhuis. Jong, oud, man, vrouw, het kan iedereen overkomen. Het overgrote deel van de slachtoffers bevindt zich in en rondom het huis. Het landelijk oproepsysteem van HartslagNu zorgt ervoor dat er ook in Hollands Kroon zo snel mogelijk hulp komt bij een hartstilstand.
Stel, het vriest een keer flink. Dan is het goed om te weten hoe de gladheidsbestrijding in Hollands Kroon is geregeld. Het bedrijf Dura Vermeer is in onze gemeente verantwoordelijk voor de gladheidsbestrijding op gemeentelijke wegen.
Hollands Kroon is qua oppervlakte één van de grootste gemeenten van Nederland. Binnen onze woonkernen is ruim 2.5 miljoen vierkante meter aan openbaar groen aanwezig. Ongeveer net zoveel als 300 voetbalvelden. Gemiddeld heeft Hollands Kroon ongeveer 45 procent meer openbaar groen per inwoner dan gemeenten van vergelijkbare grootte. We moeten het geld dus verdelen over een groot oppervlak. Dit betekent dat we per inwoner minder geld te besteden hebben per oppervlakte openbaar groen.
Wij hebben een Handboek Inrichting Openbare Ruimte (HIOR). Hierin staat hoe de openbare ruimte in de gemeente eruit moet zien. Ook stellen wij eisen aan de kwaliteit als er iets nieuws wordt geplaatst
De volgende partijen zijn verantwoordelijk voor het wegbeheer:
• Rijkswaterstaat voor alle A- en N-wegen met één of twee cijfers, zoals de A7 en de N99;
• de provincie Noord-Holland voor alle N-wegen met drie cijfers zoals de N240 en de N249;
• de gemeente Hollands Kroon voor de overige openbare wegen. Deze wegen hebben altijd straatnamen.
Op 1 februari 2022 heeft de gemeenteraad het integraal beheerplan (IBP) openbare ruimte vastgesteld voor 2022-2025.
Het plan is via de link aan de rechterkant van deze pagina te downloaden als pdf document.
Soms wordt een bepaalde situatie in het verkeer als ongewenst ervaren. U vindt dat het onveilig is, er te hard wordt gereden of dat er teveel wordt geparkeerd. Iedere omwonende of gebruiker van een weg ervaart dit op zijn eigen manier. Het kan zo zijn, dat als wij de verkeerssituatie aanpassen, dit als ongewenst wordt ervaren.
HVC is in de gemeente Hollands Kroon verantwoordelijk voor het verwijderen van ongewenste plantengroei op stoepen, woonerven en parkeervakken.
Steeds meer mensen rijden in een elektrische auto. Voor het opladen van elektrische auto’s zijn laadpalen nodig. Hollands Kroon werkt samen met MRA-Elektrisch om openbare laadpalen te realiseren. In Hollands Kroon staan op meerdere plekken laadpalen, dit aantal groeit.
Op deze pagina vindt u vragen en antwoorden over problemen met de riolering.
Wij vinden het belangrijk dat inwoners, zowel volwassenen als kinderen, kunnen genieten van de openbare ruimte. Wij plaatsen daarom speeltoestellen. Kinderen spelen ook vaak met hun eigen speelgoed buiten. Dit vinden wij prima, maar er is wel een verschil tussen speeltoestellen en eigen speelgoed. Daar willen wij u graag over informeren.
Hollands Kroon is een grote gemeente met veel openbare ruimte. Openbare ruimte die u als inwoner zelf mag inrichten. Dus wilt u met de buurt de speeltuin opknappen? Of jeuken uw handen om dat stukje groen voor uw deur nieuw leven in te blazen? Onze kernbeheerders helpen u met advies, gereedschap, vergunningen, enzovoort.
In Hollands Kroon beheren we ongeveer 400 hectare aan wegbermen, bijna evenveel als 500 voetbalvelden. Daarnaast onderhouden we ook 500 kilometer aan wegsloten (een sloot naast een weg of rijbaan).
De bermen en de sloten worden onderhouden door onze aannemer: Van Bodegom uit Wieringerwerf. En dat doen we sinds kort anders dan u gewend bent. Binnen én buiten de bebouwde kom werken we stap voor stap toe naar meer bloemrijke bermen. Met meer ruimte voor wilde inheemse planten en bestuivende insecten zoals bijen, zweefvliegen en vlinders.