Programma
- Junior Energiecoach
- Junior Klimaatcoach
- Onderwijsprogramma 'Uit de lucht Hollands Kroon'
- Hackshield
- Week van het geld
- Bewust in Balanzz
- Hoe kun je omgaan met ouders die gaan scheiden
- HK Jongerenweek Voorgezet Onderwijs
- HK jongeren: verkiezingen Kinderraad en Kinderburgemeester
- Zwerfafval opruimactie met de app Operatie Zuiver
- Groen, Sociaal en Gezond!
1. Junior Energiecoach
- Programma: Junior Energie Coach
- Doelpgroep; 7 tot 12 jaar
- Startdatum: oktober 2023
- Duur: 5 weken
- Draagt bij aan: bewust worden van energiegebruik, indruk van klimaat
- Aanmelden voor 1 juli 2023
- Voor vragen kunt u ons mailen
Junior Energiecoach is voor kinderen van 7 tot 12 jaar. Samen met hun gezin gaan ze met korte opdrachten op een speelse en praktische manier aan de slag met energiebesparing. Goed voor het milieu én goed voor de portemonnee.
Oriëntatie op jezelf en de wereld Met Junior Energiecoach verbind je school en thuis. Samen met de ouders en kinderen werk je vijf weken lang aan de thema’s milieu en burgerschap. Spelenderwijs leren de leerlingen met zorg om te gaan met het milieu (kerndoel 39). Daarnaast doen ze onderzoek naar verschijnselen als licht, elektriciteit en temperatuur (kerndoel 42). Bovendien leren leerlingen over kosten van energie en dat ze geld besparen door minder energie te gebruiken (kerndoel 35). De opdrachten kosten elk zo’n 15 tot 30 minuten en worden voornamelijk thuis uitgevoerd. Junior Energiecoach is daarmee een mooie manier om veel te leren in relatief weinig tijd.
Kijk hier naar het filmpje van Enola en Matteo. Zij hebben vorig jaar meegedaan met de Junior energiecoach.
2. Junior Klimaatcoach

Spelenderwijs aan de slag voor een beter klimaat
Junior Klimaatcoach is het nieuwe broertje van Junior Energiecoach. Aan Junior Energiecoach deden tot nu toe al bijna 300 schoolklassen mee. Met Junior Klimaatcoach gaan leerlingen aan de slag met korte challenges en opdrachten in de klas en thuis.
Extra weetjes, experimenten en werkboekjes geven u de kans de les zelf vorm te geven. Voor elke leerling is er een eigen startpakket vol met materialen, zoals geheime enveloppen die het spel nog leuker maken. De leerlingen voeren de challenges thuis uit en leren spelenderwijs over klimaatthema’s als biodiversiteit, water, spullen en vervoer.
Doe ook gratis mee!
Deelname aan Junior Klimaatcoach draagt bij aan kerndoelen 39, 40 en 43 van het primair onderwijs. Met Varkentje Rund in de rol van Junior Klimaatcoach aan de slag met een kleine heldendaad voor het klimaat. Leerzaam en vooral ook heel erg leuk!
Meedoen kost ongeveer 20 minuten per week, op het moment dat het de klas uitkomt. Het project duurt 4 weken en start 4 maart 2024. Junior Klimaatcoach is voor kinderen van ongeveer 7 tot 12 jaar. Geef je snel op en beleef met uw leerlingen de primeur om samen mee te doen met Junior Klimaatcoach. Gratis deelname van uw groep wordt mogelijk gemaakt door de gemeente Hollands Kroon.
- Doelgroep: voor kinderen van 7-12 jaar
- Datum: start 4 maart 2024
- Duur: vier weken, ongeveer 20 minuten per week
- Draagt bij aan: kerndoelen 39, 40 en 43 van het primair onderwijs
- Aanmelden: www.juniorklimaatcoach.nl.
- Voor vragen kunt u mailen
3. Onderwijsprogramma 'Uit de lucht Hollands Kroon'
- Programma: Onderwijsprogramma 'Uit de lucht Hollands Kroon'
- Doelgroep: basisschool groep 7 en/of groep 8
- Datum: door school vrij in te plannen
- Duur: 5 lessen
- Aanmelden voor 1 juli 2023
- Voor vragen kunt u ons mailen
De leerling leert:
- Over de kenmerkende aspecten van de Tweede Wereldoorlog
- Over de gevolgen van de luchtoorlog, ook in eigen omgeving
- Over de verwoesting door bombardementen
- Over de functie van herdenken voor anderen en voor henzelf
Het lesprogramma gaat over de luchtoorlog boven Hollands Kroon tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ook de gevolgen voor de bewoners van de gemeente worden duidelijk. Leerlingen maken kennis met waargebeurde verhalen over de luchtoorlog boven Nederland en hun eigen omgeving. Ook verrichten ze digitaal bronnenonderzoek en verkrijgen ze informatie van experts op het gebied van de Nederlandse luchtoorlog. In de verschillende lessen en opdrachten worden leerlingen aangesproken op de competenties:
- Onderzoeken;
- Creëren;
- Reflecteren.
Het lespakket is bedoeld voor elke leerkracht van groep 7 en 8 van basisscholen gelegen in Hollands Kroon die met het onderwerp luchtoorlog projectmatig aan de slag wil. Het lespakket is vakoverstijgend en sluit aan bij:
- Geschiedenis;
- Burgerschapsvorming;
- Erfgoedwijsheid;
- Taal;
- Beeldende vorming.
Zie bijgaande flyer voor meer informatie
4. Hackshield
- Programma: Hackshield
- Doelpgroep: 8 tot 12 jaar
- Datum: door school vrij in te plannen
- Duur: HackShield in de Klas bestaat uit acht quests die klassikaal op het digibord gespeeld kunnen worden. Je kunt de quests op elk gewenst moment spelen en herhalen.
- Draagt bij aan: digitale veiligheid van kinderen
- Aanmelden voor 1 juli 2023
- Voor vragen kunt u ons mailen
Online veilig leren bewegen wordt steeds belangrijker en een steeds grotere uitdaging! Denk aan oplichting via phishingmails, whatsappfraude, wachtwoorden die gestolen worden. Maar hoe en wanneer leer je daarover?
HackShield in de klas stimuleert leerlingen om het heft in eigen hand te nemen en zorgt ervoor dat leerlingen op een leuke educatieve manier kennis opdoen en gemotiveerd raken om zichzelf en hun omgeving te beschermen tegen CyberCrimes. HackShield zorgt voor enthousiasme bij de leerlingen, wakkert hun kennis aan en geeft jou alle informatie die je nodig hebt om een goede en leuke les te kunnen geven. De klassenquests zijn online te spelen, je hoeft niets te downloaden of installeren. De HackShield klassenquests worden aangeboden in samenwerking met NTR/SchoolTV.
Dat heeft veel voordelen:
1. De gamevorm maakt kinderen enthousiast!
2. De kids leren nóg meer als ze samen spelen dan wanneer ze individueel de game spelen: ze leren van elkaar en dagen elkaar uit meer te spelen en te leren. Daarnaast leer jij hun belevingswereld steeds beter kennen./> 3. Jij hoeft weinig voor te bereiden en hebt een toffe les waarin alle ins en outs van cybercriminaliteit op een laagdrempelige, interactieve manier aan bod komen. Ieder level heeft een lesbrief. Hierin is stap voor stap beschreven wat er in een level aan bod komt en hoe je dat kunt begeleiden. Maar, er staat nog meer in, namelijk ook leerdoelen, belangrijke begrippen en leuke video’s om te gebruiken. Zo gepiept!
5. Week van het geld
Programma: voor de "Week van het geld" is een mooi aanbod gratis gastlessen samengesteld:
- Bedwing de bling
- Bank voor de klas
- Fix je Risk
Doelgroep:
- Bedwing de bling (Niveau: groepen 3 t/m 8)
- Bank voor de klas (Niveau: groepen 6, 7 en 8)
- Fix je Ris (Niveau: groepen 7 en 8)
- Datum: door scholen vrij in te plannen
- Duur: alle programma's hebben een duur van 60 minuten
- Draagt bij aan: Burgerschap in het onderwijs, bewustwording van leren omgaan met geld. Sommige kinderen krijgen dit niet mee van hun ouders. Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat het belangrijk is om hier al zo vroeg mogelijk mee te beginnen.
- Aanmelden: Voor het aanvragen van een gastles kan het webformulier worden gebruikt
- Aanmelden via: website weekvanhetgeld.nl
De Week van het geld biedt in 2023 in heel Nederland gastlessen aan voor het basisonderwijs. Medewerkers uit de financiële sector komen graag een gastles geven in de klas. Wanneer je een gastles aanvraagt dan gaan wij op zoek naar een geschikte gastdocent. De gastdocent neemt contact met je op om de datum af te stemmen.
Bedwing de bling:
Met deze gastles leren kinderen financiële verleidingen – zoals reclames – te doorzien en hoe ze verstandig keuzes kunnen maken met hun geld. Bank voor de klas: bankmedewerkers delen graag hun expertise op het gebied van verstandig omgaan met geld. Tijdens een gastles
Bank voor de klas:
Ontvang je een bankmedewerker in de klas die samen met de leerlingen het educatieve spel Cash Quiz speelt. Cash Quiz bevat 5 filmpjes en 10 vragen. Het maken van slimme (financiële) keuzes staat centraal. Hoe leuk is het om in gesprek te gaan met iemand die echt bij een bank werkt?
Fix je Risk:
Wat kan er fout gaan op een schoolkamp? En welke risico’s kunnen op de loer liggen tijdens een sportdag? Met dit soort vragen gaan leerlingen van de groepen 7 en 8 tijdens een Fix je Risk-gastles aan de slag. Verzekeraars vinden het belangrijk dat kinderen al jong leren omgaan met geld en risico’s. Jong geleerd is immers oud gedaan.
Kijk ook op: Bedwing de bling - Week van het geld
6. Bewust in Balanzz
- Programma/workshop: Bewust in Balanzz
- Doelgroep: groep 7 en 8
- Datum; nog niet bekend
- Duur; het programma duurt een lesdag
- Draagt bij aan: bewust worden van gezonde voeding
- Aanmelden voor: nog niet bekend
- Voor vragen kunt u ons mailen
Drie workshops over gezondheid plus een lunch op 1 dag. Een samenwerking tussen Link, Team Sportservice, GGD en Vitakidz.
- Deel 1. Mijn geluk. Wat is geluk voor mij, kan ik dat beïnvloeden en hoe dan?
- Deel 2. Kinderen krijgen theorie over voeding op een interactieve manier aangeboden en maken een gezonde lunch. Deze lunch is geheel verzorgd.
- Deel 3. Kom in beweging. Er wordt in deze sportles aan de fitheid gewerkt waarbij er een positieve link wordt gelegd naar gezondheid.
7. Hoe kun je omgaan met ouders die gaan scheiden
- Programma: hoe kun je omgaan met ouders die gaan scheiden en hoe kun je er het beste voor de kinderen zijn?
- Flyer
- Doelgroep: leerkrachten
- Datum: door school in te plannen
- Duur: ongeveer 2 uur
- Draagt bij aan: deskundigheidsbevordering over het thema scheiden
- Aanmelden voor: 1 juli
- Voor vragen kunt u ons mailen
Via een webinar of fysieke training kun je kennismaken met ervaringsdeskundige jongeren die vroeger een scheiding hebben meegemaakt. Zo krijg je een inkijkje in het hoofd en hart van kinderen die betrokken zijn bij een scheiding. Ook kun je tips en adviezen vragen aan deze ervaringsdeskundigen, bijvoorbeeld over hoe je het beste om kunt gaan met kinderen in jouw klas die gescheiden ouders hebben. Ten slotte kom je te weten waar je ouders naartoe kan verwijzen, als zij vragen hebben over hun scheiding.
8. HK Jongerenweek Voorgezet Onderwijs
Programma:
- Ondermijning
- Participatie
- Politiek
- Werken bij de gemeente
Doelgroep:
- Ondermijning: Brugklassen alle niveaus
- Participatie: VMBO 3 en HAVO/Atheneum 4
- Politiek: VMBO 4 en HAVO/Atheneum 5
- Werken bij de gemeente: VMBO 2 en HAVO/Atheneum 3
Datum:
- Ondermijning: Maandag 16 oktober 2023
- Participatie: Dinsdag 17 oktober 2023
- Politiek: Woensdag 18 oktober 2023
- Werken bij de gemeente: Donderdag 19 oktober 2023
Duur:
- Ondermijning: Ongeveer 2 uur per groep
- Participatie: VMBO 3 ochtenddeel en HAVO/Atheneum 4 middagdeel
- Politiek: VMBO 4 ochtenddeel en HAVO/Atheneum 5 middagdeel
- Werken bij de gemeente: VMBO 2 ochtenddeel en HAVO/Atheneum 3 middagdeel
- Draagt bij aan: Wet burgerschap in het onderwijs LOB programma
- Aanmelden voor: 1 juli 2023
- Voor vragen kunt u ons mailen
Ondermijning:
Tijdens deze workshop krijgen brugklasleerlingen een idee achter het onderwerp Ondermijning. Wat doe je als iemand je, voor een flink bedrag vraagt om een pakketje op te halen? Hoe raak je ongemerkt het criminele circuit ingezogen? Wat zijn de consequenties van bepaald handelen? Leerlingalert geeft samen met een ervaringsdeskundige deze workshop die zeker een grote indruk achter zal laten.
Participatie:
Hoe kun je als jongere je stem laten horen? Wat vind je belangrijk? En als je een idee hebt, hoe pak je dat dan aan? Door middel van vier interactieve workshops worden jongeren uitgedaagd om hun stem te laten horen, maar krijgen ze ook tools uitgereikt om hun doelen te behalen.
Politiek:
Hoe gaat het eraan toe in de lokale Politiek? En hoe komt de besluitvorming tot stand? Leerlingen worden tijdens vier workshops meegenomen in het debatteren, maar ook naar het luisteren naar argumenten en hierin een afweging maken. Een interactief dagdeel waarbij de lokale bestuurders ook aanwezig zijn.
Werken bij de gemeente:
Wat voor werk kan je doen bij een gemeente? Wat heb je daarvoor nodig? Hoe ziet het dag van de buitendienst eruit? Hoe herken jij je eigen talenten? Tijdens deze workshops krijgen leerlingen een indruk van wat het allemaal inhoudt. Leerlingen krijgen een rondleiding bij de buitendienst in Wieringerwerf en 2 andere workshops op locatie.
9. HK jongeren: verkiezingen Kinderraad en Kinderburgemeester
- Programma: verkiezingen Kinderraad en Kinderburgemeester
- Doelgroep: groep 7
- Datum: vlak na de zomervakantie
- Duur: ongeveer 6 weken
- Draagt bij aan: burgerschap in het onderwijs
- Aanmelden voor meedenken: 15 mei 2023
- Aanmelden voor meedoen: 1 juli 2023
- Voor vragen kunt u ons mailen
Naar elkaar luisteren, een eigen mening vormen en samen tot beslissingen of actieplannen komen is het fundament voor democratie. Kinderen toerusten om te participeren in het gezin, de school, de wijk, de gemeente en de maatschappij is een investering die we nu doen, met positieve opbrengsten, ook voor later. De kinderen van nu zijn immers de volwassenen en opvoeders van de toekomst. Kinderen hebben geen stemrecht maar ook zij hebben wensen en ideeën die kenbaar kunnen worden gemaakt aan de gemeente. Een kinderburgemeester en een kinderraad vertegenwoordigen de kinderen van de gemeente, zijn een klankbord en kunnen aangeven wat zij belangrijk vinden waar de gemeente aandacht aan zou moeten besteden. Dit is een mooie manier om kinderen al vroeg te betrekken bij de lokale democratie en de wijze waarop een gemeente werkt.
De gemeente Hollands Kroon wil de verkiezingen voor de kinderburgemeester in het schooljaar 2023/2024 laten plaatsvinden.
In mei/juni neemt de gemeente contact op met de scholen die zich hebben aangemeld om hen te informeren over de opzet van de kinderburgemeester en kinderraad, maar ook om mee te denken over de opzet en invulling.
Idee vanuit de gemeente voor de invulling:
- In het begin van het nieuwe schooljaar krijgt de school een filmpje vanuit de burgemeester met de oproep aan alle kinderen van groep 7 om zich verkiesbaar te stellen. De gemeente levert hiervoor een toolkit aan met brieven en informatie, ook voor de ouders.
- Iedere school is vrij om de verkiezingen zelf in te richten, maar de gemeente kan eventueel ondersteunen
- Het kind wat op de eigen school gewonnen heeft is op dat moment sowieso lid van de kinderraad. Een hele mooie prestatie dus!
- Eind september krijgen de kandidaten die per school gekozen zijn een pitchtraining. In een filmpje van 1 minuut laten zij zien waarom zij kinderburgemeester willen worden. Deze filmpjes worden onder alle deelnemende scholen gedeeld.
- In de week van 9 oktober gaan alle deelnemende scholen hun stem uitbrengen. Er mag niet gestemd worden op de kandidaat van de eigen school
- Uiterlijk 12 oktober leveren alle scholen hun verkiezingsuitslag aan
- Tijdens de HK Jongerenweek op maandag 16 oktober wordt bekendgemaakt wie er kinderburgemeester is geworden.
(Dit vervangt het huidige programma “Kennismaken met de gemeente”. Het programma voor de basisscholen tijdens de HK Jongerenweek zal het ene jaar verkiezingen Kinderraad en Kinderburgemeester zijn en het andere jaar het programma “Kennismaken met de gemeente”).
De kinderburgemeester en Kinderraad worden tijdens de raadsvergadering van 19 oktober officieel geïnstalleerd. Ze blijven 2 jaar aan tot einde groep 8.
Wat doet een Kinderburgemeester en wat doet de Kinderraad?
Wij denken aan:
Representatie:
Het vertegenwoordigen van de gemeente bij ceremoniële aangelegenheden. In alle gemeenten heeft de kinderburgemeester representatie taken. Daarbij kan gedacht worden aan het aanwezig zijn bij de intocht van Sinterklaas, het startschot geven van sportevenementen of aanwezigheid bij lokale aangelegenheden als openingen, Kinderboekenweek e.d. Veelal houdt de aanwezigheid van de kinderburgemeester verband met de hoeveelheid kinderen die wordt verwacht bij het evenement.
Aanspreekpunt:
In een aantal gemeenten is de kinderburgemeester een aanspreekpunt voor andere kinderen. Dit houdt in dat kinderen zich met hun wensen of ideeën kunnen wenden naar de kinderburgemeester. De kinderburgemeester heeft als taak om de input van andere kinderen over te brengen aan het college en de raad. De kinderburgemeester als aanspreekpunt kan heel kleinschalig ingericht zijn. Een mailadres waar kinderen naar toe kunnen mailen met wensen of ideeën is al voldoende.
Meepraten:
In de meeste gemeenten heeft de kinderburgemeester en de kinderraad het recht om mee te praten over onderwerpen die voor kinderen relevant zijn. In de meeste gevallen komt dit erop neer dat de aan het begin van een proces door het college of de raad om hun mening/advies wordt gevraagd.
Eigen activiteit:
Om eventuele campagnebeloften waar te kunnen maken hebben sommige kinderburgemeesters budget om een eigen activiteit te organiseren.De Kinderraad vergadert meerdere malen per jaar met de kinderburgemeester. Digitaal en een paar keer fysiek. De kinderburgemeester kan 2 kinderen aanwijzen vanuit de kinderraad die met hem/haar optrekken en eventueel vervangen.
Denk met ons mee!
Gemeente Hollands Kroon is erg benieuwd wat de scholen vinden van deze opzet en welke ideeën de scholen zelf hebben hierover. Zo, om gezamenlijk tot een goede invulling te komen. Wilt u met uw school meedenken over de opzet? Of lijkt het u leuk om als school hieraan mee te doen?
Geef u dan via dit webformulier op.
10. Zwerfafval opruimactie met de app Operatie Zuiver
- Doelgroep: groep 6,7 en 8
- Datum: eind september 2023
- Duur: een week
- Draagt bij aan: bewustwording milieu en leefomgeving.
- Voor vragen kun u ons mailen
- Aanmelden voor: eind juli 2023
In 2022 heeft team Kernbeheer de zwerfafvalapp ‘Operatie Zuiver’ gelanceerd door middel van een scholenchallenge. 13 scholen hebben meegedaan aan de challenge.
Zwerfafval
Zwerfafval is een blijvend ‘probleem’ in de gemeente. We hebben een hele mooie app ontwikkeld en willen deze blijven inzetten. Ook willen we kinderen er bewust van maken hoe om te gaan met het milieu en de gevolgen voor de leefomgeving. De app is hiervoor een goed middel. Bovendien zorgt het ervoor dat kinderen bewegen. Ze gaan buiten op zoek naar afval. Alleen, met vrienden of met familie.
Scholenchallenge
Graag willen wij dan ook weer een scholenchallenge organiseren. Doel van de challenge is, welke school gaat het meeste afval verzamelen? Kinderen uit groep 6, 7 of 8 zijn oud genoeg om het spel te kunnen spelen. Aan u te bepalen welke groepen in aanmerking komen om mee te doen. De challenge willen we laten plaatsvinden in de laatste week van september. Er zijn weer drie geldprijzen te winnen voor de scholen. Eerste prijs is € 1.000,--, tweede prijs is € 750,-- en de derde prijs is € 500,--. De prijzen zijn voor de school en mogen gebruikt worden naar eigen behoefte.
Afspraak
Wij hopen dat iedere school uit Hollands Kroon hieraan gaat meedoen. In de tweede (of derde) week van september willen we bij u langskomen om de app te laten zien en te praten over wat we willen gaan doen in challengeweek en wat ervoor nodig is. Graag voor eind juli aangeven of u mee wilt doen en wanneer we bij u langs mogen komen (voorstel dag en tijdstip)? Het gesprek zal ongeveer een half uur in beslag nemen.
‘Operatie Zuiver’
Bent u nog niet bekend met de app? Via deze link Operatie Zuiver | Gemeente Hollands Kroon komt u alvast meer te weten over de zwerfafvalapp.
11. Groen, sociaal en gezond!
- Doelgroep: hele basisschool
- Datum: hele jaar door
- Duur: per programma verschillend
- Draagt bij aan: educatie over biodiversiteit, klimaat, gezondheid en leren over natuur en duurzame ontwikkelingen
- Aanmelden voor: eind augustus 2023 (eigenlijk het hele schooljaar door)
- Voor vragen kunt u mailen
Kinderen van nu zijn veel bezig met de natuur en het klimaat. Daarnaast is het ook belangrijk om de kinderen hierin mee te nemen. Er is een breed aanbod op het gebied van bewustwording over gezond voedsel, biodiversiteit, klimaat en de impact op de leefomgeving. Allemaal op een speelse manier en vooral ook ontzettend leuk!
Denk aan:
- Voedselbosje
- Tiny Forest
- Groentjessoep
- Set basismaterialen zoals een microscoop, een verrekijker,testen etc.
- Moestuinieren
- Abonnement op de Helderse Vallei
- Biodiversiteitsscan
Aanbod op maat
Er kan per school een aanbod op maat worden gemaakt. Denk aan moestuinieren, koken, natuureducatie en smaaklessen maar ook een gastles/workshop voor docenten over ecologie, voedselpyramide en kringloop. Hierbij worden handreikingen gegeven voor lespresentatie aan de leerlingen.
Team Kernbeheer komt graag langs om samen met de school te bespreken wat er allemaal mogelijk is.