Wat is een fietsstraat en welke regels gelden daar?

Op een aantal plekken in Hollands Kroon liggen fietsstraten. Dat zijn straten die speciaal ingericht zijn voor fietsers, waar auto's te gast zijn. Meestal zijn ze rood, maar soms ook niet.

Fietsstraten liggen bijvoorbeeld aan de Graslaan in Anna Paulowna en in de Havenstraat ten zuiden van Zijdewind. Uit meldingen van bewoners blijkt dat niet iedereen weet hoe een fietsstraat werkt. Daarom leggen we het graag nog eens uit.

Een fietsstraat is een straat die ingericht is als fietsroute, maar waarop ook auto’s mogen rijden

Dit autogebruik wordt beperkt door het karakter en de inrichting van de fietsstraat. In Nederland zijn fietsstraten vaak rood gekleurd, net als fietspaden. De straten liggen veelal in woongebieden die daardoor een meer autoluw karakter krijgen.

In Nederland heeft de fietsstraat geen juridische status

Op een fietsstraat gelden de normale regels van de Wegenverkeerswet. Fietsers houden zoveel mogelijk rechts. Fietsers rijden met maximaal twee personen naast elkaar, als ze geen andere weggebruikers hinderen. Ook bestuurders van auto’s houden zich aan de normale regels, zoals rechts aanhouden en de snelheidslimiet.

Op de fietsstraat zijn ook informele regels

Auto's zijn welkom, maar zijn er te gast. Bestuurders van auto’s moeten daarom hun snelheid aanpassen aan de situatie. Als er veel fietsers achter elkaar fietsen is het veilig om mee te rijden in de stoet. Houd ook voldoende afstand. Dus houd je aan de (informele) regels op de fietsstraat, dan maken we samen het verkeer veiliger.

Fietsstraat