Overslaan en naar de inhoud gaan

Honden aangelijnd

Het weidevogelseizoen is hoorbaar vanaf de dijk!

Heeft u ze al gehoord? In de weilanden langs de Normer- en Marskerdijk zijn er al jaren tientallen grutto’s, kieviten, tureluurs en scholeksters te zien en te horen. Vanaf de weg en de dijk zijn ze met blote oog te zien.

Enthousiaste boeren

West-Friesland, Mijzen, Oterleek tot en met Wieringen vallen onder het werkgebied van de “Agrarische Natuurvereniging Hollands Noorden”. Zij hebben een grote groep enthousiaste boeren die hun best doen voor de weidevogels. Zo stellen zij het maaien van het gras uit zodat pullen kunnen schuilen. En zetten greppels onder water, wat weer insecten aantrekt, zodat de pullen daar ook hun voedsel kunnen vinden.

Honden aan de lijn, minder verstoring

Bord weidevogelgebied

Door de Coronatijd, waar we nu inzitten, zijn er ook meer mensen gaan wandelen in deze gebieden. Helaas is daardoor ook de onrust door het aantal toeristen met loslopende honden gegroeid langs de Waddendijk. Weidevogels hebben juist rust en openheid nodig om rustig hun jongen groot te brengen.  Loslopende honden in weilanden en langs de dijk maakt het broedsucces zo goed als onmogelijk. Daarom zijn er door de gemeente Hollands Kroon en de ANV Hollands Noorden borden geplaatst om mensen erop te wijzen dat honden aan de lijn moeten. Zeker als we toch al weten dat bijna elke hond niet te houden is als deze een haas in het land ziet lopen.

Doodgeboren kalveren door poep van honden

Nog een reden waarom honden niet in graslanden welkom zijn, is dat ze drager kunnen zijn van de parasiet neospora. Uw hond kan gezond lijken en heeft er ook geen last van maar kan wel drager van de parasiet zijn en de parasiet overbrengen via zijn poep in het gras. Het gras dat daar gemaaid wordt is eten voor de koeien, zo kan het vee met de parasiet besmet worden. Wanneer een koe hiermee besmet wordt kan dit leiden tot doodgeboren kalveren. In het ergste geval moet het besmette vee geruimd worden. Daarom zijn honden óók verboden, in land waar op dat moment géén vee loopt. Houdt uw hond dus alstublieft aan de lijn.

Gemeente Hollands Kroon en ANV Hollands Noorden, hopen dat door dit bericht mensen zich meer bewust worden van het gevaar of overlast van loslopende honden op het platteland, langs de Waddendijk en in het bijzonder voor het gedeelte Normer-en Marskerpolder.

Chat met Sophie

×
Chat met Sophie