Hollands Kroon neemt maatregelen tegen verspreiding coronavirus

In dit bericht leest u de laatste updates met betrekking tot het coronavirus.

UPDATE 27 maart

 • Campings in Noord-Holland-Noord
 • Nieuwe Noodverordening COVID-19

Campings in Noord-Holland-Noord

Om verdere verspreiding van het Coronavirus in onze gemeente zo goed mogelijk tegen te gaan was vandaag in de media te lezen dat campings in Noord-Holland-Noord gesloten zouden worden. Hier brengen wij graag een nuance in aan. Er zijn 3 soorten campings:

 • Campings met sanitaire voorzieningen waar verschillende camping gasten gebruik van maken. Deze campings worden gesloten.
 • Campings met accommodaties die beschikken over vaste sanitaire voorzieningen zoals bijvoorbeeld chalets of vakantiehuisjes. Deze campings kunnen open blijven.
 • Campings met een combinatie van bovenstaande twee. De openbare sanitaire voorzieningen worden in dat geval gesloten. De camping blijft alleen open voor gasten en accommodaties die zelf beschikken over vaste sanitaire voorzieningen.

Nieuwe Noodverordening COVID-19

Op 26 maart 2020 is de nieuwe Noodverordening COVID-19 Veiligheidsregio Noord-Holland Noord vastgesteld. Met deze noodverordening geeft de Veiligheidsregio de maatregelen rond het coronavirus vanuit de Rijksoverheid voor ons gebied vorm. De noodverordening is op 26 maart 2020 inwerking getreden. De “Noodverordening COVID-19 Veiligheidsregio Noord-Holland Noord” van 16 maart 2020 is op 26 maart 2020 ingetrokken.

Aanwijzingsbesluit toezichthouders Noodverordening COVID-19

Het ''Besluit tot aanwijzing toezichthouders in verband met de uitvoering Noodverordening COVID-19 Veiligheidsregio Noord-Holland Noord 26 maart 2020” is vastgesteld. Met dit besluit zijn de personen aangewezen die belast zijn met het toezicht op de naleving van de Noodverordening COVID-19 veiligheidsregio Noord-Holland Noord 26 maart 2020 en die bevoegd zijn tot het geven van aanwijzingen ter handhaving van deze noodverordening.

Het Besluit tot aanwijzing toezichthouders in verband met de uitvoering Noodverordening COVID-19 Veiligheidsregio Noord-Holland Noord van 20 maart 2020 is op 26 maart 2020 ingetrokken.

UPDATE 25 maart

 • Ook geen recreatievaart in Den Oever 
 • Verplaatsing afgelaste evenementen naar najaar niet mogelijk

Ook geen recreatieverkeer in haven Den Oever

Alle recreatieverkeer in de haven van Den Oever is verboden. Hollands Kroon volgt hierin de landelijke regels rond het aanmeren van de beroepsvaart. Dus ook verzoeken van beroepsvaartuigen met meer dan 3 personen aan boord om aan te meren, worden geweerd.
Het verbod geldt tot 1 juni.

Verplaatsing afgelaste evenementen naar najaar niet mogelijk

De nieuwe maatregel waarbij evenementen tot 1 juni niet doorgaan, leidt weer tot aflassingen. Momenteel bellen we alle mensen, die een vergunning hebben gekregen voor een evenement dat nu niet doorgaat. Daarbij moeten we ook melden dat het verplaatsen van de evenementen naar het najaar niet mogelijk is. Dit komt omdat er dan al evenementen gepland staan. Door deze eraan toe te voegen, legt dat vanwege veiligheidsredenen teveel druk op de politie en hulpdiensten. Dat is heel spijtig, maar gelukkig kunnen we op veel begrip rekenen. Daar danken we u voor.

4 en 5 mei en 75 jaar bevrijding

Door de corona maatregelen kunnen activiteiten rondom de bevrijding helaas ook niet doorgaan. 4 en 5 mei krijgen daardoor in 2020 een heel ander karakter dan in voorgaande jaren. Organisatoren kijken wel of verplaatsen mogelijk is. Door de onzekere tijd is daar nu nog weinig over te zeggen.

In ieder geval gaat de gemeente Hollands Kroon met 4 en 5 mei comités bespreken of en welke mogelijkheden er zijn om 75 jaar bevrijding te herdenken. Dit binnen de nu geldende maatregelen. Ondanks de moeilijke omstandigheden blijft het doel om op een waardige manier en in onderlinge verbondenheid stil te staan bij het beëindigen van de Tweede Wereldoorlog, 75 jaar geleden.

UPDATE 24 maart

 • Wethouder Theo Meskers: 'Speciale bijstandsregeling voor ZZP 'ers'
 • Telefoonnummer team Contact
 • Nieuwe maatregelen overheid

Wethouder Theo Meskers: ''Speciale bijstandsregeling voor ZZP'ers en ondernemers beschikbaar''

In Hollands Kroon werken 3700 mensen als zelfstandige zonder personeel. En het zijn bijzonder zware tijden voor u als ZZP’er. De gemeente Hollands Kroon staat voor u klaar. Zelfstandigen zonder personeel die door deze crisis in financiële problemen komen, kunnen vanaf vandaag gebruik maken van een speciale bijstandsregeling. Die zorgt ervoor dat uw inkomen maandelijks wordt aangevuld tot het sociaal minimum. De procedure is kort en simpel. De uitkering behoeft niet te worden terugbetaald. Vooralsnog staat deze regeling open tot eind juni.

Inmiddels hebben zich al veel ondernemers gemeld voor deze bijzondere bijstand. Onze medewerkers benaderen jullie actief. Sommige ZZP’ers hebben aanvullende ondersteuning nodig wegens lopende verplichtingen, bijvoorbeeld huur of lease. Als uw bank geen extra kredietfaciliteit geeft, kijken we als gemeente of een maatwerkoplossing mogelijk is. Dat kost meer tijd en we vragen u stukken aan te leveren waaruit we uw bedrijfsvoering kunnen beoordelen. De ondersteuning die u ontvangt is een lening, die moet worden terugbetaald.

Op hollandskroon.nl/inkomensondersteuning is te lezen wat wij en de rijksoverheid doen voor zzp'ers doet tijdens de coronacrisis.

Telefoonnummer team Contact

Wij zijn weer bereikbaar via het vertrouwde telefoonnummer: 088-321 5000. U kunt ons ook op andere manieren eenvoudig bereiken. Kijk daarvoor op onze contactpagina.

Nieuwe maatregelen

Maandag 23 maart heeft het kabinet aanvullende maatregelen genomen in de aanpak van het coronavirus. Kijk voor meer informatie op de website van de Rijksoverheid.

UPDATE 23 maart: Pluim van de burgemeester voor jongeren, maar blijf de 1,5 meter afstand houden! 

Burgemeester Rian van Dam: "Uit onze rondjes langs de gebruikelijke hangplekken in de openbare ruimte, zien we dat jongerengroepen zich over het algemeen netjes aan de maatregelen houden: als er al jongeren samenkomen, dan slechts enkelen en vaak nog minder. We zijn daar blij mee, want deze tijden zijn ook voor jullie niet gemakkelijk. Een pluim dus voor degenen die zich hier al zo goed aan houden!

Maar er zijn ook nog plekken waar het beter kan. Niet samenscholen en afstand houden is en blijft noodzakelijk. Het coronavirus is dichtbij en zo verspreid. Dat is slecht nieuws voor ouderen en kwetsbaren en slecht nieuws voor de zorg, die we niet willen overbelasten.

Wees dus geen verspreider: blijf de 1,5 meter afstand houden en spreek elkaar daar ook op aan. In dit filmpje zeggen jongerenwerkers en politie het luid en duidelijk en ik sluit me daar graag bij aan. En goed om te weten: er zijn alternatieven om met elkaar in contact te zijn of de verveling te verdrijven. Kijk hier voor de tips van de jongerenwerkers van L!nk! Doen!”

Belangrijke boodschap voor alle jongeren

UPDATE 20 maart: Verpleeghuizen gesloten, noodzakelijk maar wat ingrijpend…

Wethouder Mary van Gent wil u daar graag het volgende over zeggen:

"De maatregel van het kabinet om verpleeghuizen te sluiten voor bezoek, hoe begrijpelijk en noodzakelijk ook, zal geen makkelijke zijn voor u. Je dierbare niet meer kunnen bezoeken, geen mantelzorg meer kunnen leveren, de mensen die in het verpleeghuis zitten en geen bezoek meer krijgen, wat ingrijpend! We leven heel erg met iedereen mee die hierdoor geraakt wordt.

We realiseren ons dat alle inzet in de instellingen nu gericht is op het naleven van de maatregel. Dit is voor de medewerkers hectisch en ook ingrijpend. Daar komt de emotionele zorg voor mensen die nu meer geïsoleerd raken bovenop. Er zullen zeker initiatieven ontstaan om op andere, ook digitale manieren, contact te onderhouden. We blijven elkaar ook hierin nodig hebben.

Van onze kant zullen we er alles aan doen om onze zorginstellingen te ondersteunen als daar behoefte aan is."

UPDATE 19 maart:

 • Reizen met het OV verandert. Wat betekent dat voor u?
 • Hollands Kroon steunt ondernemers en zzp’ers
 • Noodopvang voor kinderen
 • Boodschap van de burgemeester

Reizen met het OV verandert. Wat betekent dat voor u? 

trein van de NS

De dienstregelingen van de NS en Connexxion worden met ingang van zaterdag 21 maart aangepast. Voor Connexxion geldt dat zij sinds vandaag al met een aangepaste dienstregeling rijden. De Buurtbussen rijden al sinds afgelopen maandag niet meer. De vrijwilligers die de buurtbussen besturen vallen bijna allemaal binnen de risicogroep en de buurtbussen zijn ook niet geschikt voor de extra maatregelen om de buschauffeurs te beschermen, zoals achterin in stappen.  

De aanpassingen

De basisdienstregeling houdt in dat op ieder station in Nederland 1x per uur een trein in beide richtingen vertrekt. Voor Anna Paulowna betekent dit dat in plaats van 2x per uur er dus maar 1x per uur een trein naar Den Helder en een trein richting Alkmaar rijdt.  
De NS adviseert u de reisplanner te raadplegen wanneer u met het openbaar vervoer moet reizen.  

Connexxion en NS geven aan dat zij het erg belangrijk vinden dat mensen in de vitale sector nog steeds kunnen rekenen op het openbaar vervoer. Echter, er zijn onder de werknemers ook veel zieken. De vervoerders merken dat het een stuk rustiger is in de bussen en treinen omdat veel mensen thuiswerken. Daarom zijn er landelijk afspraken gemaakt met vervoerders om af te schalen in de dienstregeling, om de gezondheid van werknemers en reizigers te kunnen waarborgen. 

Reisplanner NS met actuele informatie. 

Reisplanner Connexxion met actuele tijden en informatie over de maatregelen.

Hollands Kroon steunt ondernemers en zzp’ers 

We krijgen in deze dagen tal van telefoontjes van onze ondernemers. Afgaande op die berichten, weet u goed wat er allemaal aan regelingen beschikbaar is. Fijn! Op deze pagina vindt u ook alle links naar relevante websites.

Natuurlijk wil Hollands Kroon ook graag iets betekenen voor al die ondernemers en zelfstandigen. Daarom hebben wij besloten voorlopig niet te handhaven op de te betalen gemeentelijke belastingen van 2020 en gaan we tot 1 september geen aanmaningen en dwangbevelen verzenden. Daarmee willen we er zijn voor de zelfstandigen, ondernemers of anderen die door de problemen rond het coronavirus tijdelijk in financiële problemen komen.

U bent, zo proeven wij, ook benieuwd hoe de steunmaatregelen uitpakken voor u persoonlijk. Met die vragen helpen we u natuurlijk graag. We merken tegelijkertijd dat de behoefte aan een luisterend oor net zo groot is. Dat bieden we ook want we begrijpen de zorgen. Daarbij willen we u nog steeds vragen om eerst zoveel mogelijk online op te zoeken. Veel van uw vragen kunnen zo beantwoord worden. Dat helpt ons ook om de uitvoering zo goed mogelijk te organiseren.

Zo wordt een aantal regelingen die het kabinet nu heeft voorgesteld, uitgewerkt. Zoals de 'Tijdelijke voorziening inkomensondersteuning voor ZZP’ers', waarbij zelfstandigen voor een periode van drie maanden, via een versnelde procedure, aanvullende inkomensondersteuning krijgen voor levensonderhoud. Binnenkort, wij vermoeden begin volgende week, komt het aanvraagformulier beschikbaar. Wij melden het zodra dit het geval is en staan klaar om u te helpen.

Noodopvang voor kinderen

Het kabinet kondigde zondag 15 maart aan dat alle scholen en kinderopvang van 16 maart tot 6 april hun deuren moeten sluiten. Dit om verdere verspreiding van het coronavirus te voorkomen.

Voor kinderen van 0 tot 12 jaar waarvan de ouders cruciale beroepen uitoefenen is er wel noodopvang in de school en het kinderdagverblijf, zodat de ouders kunnen blijven werken. Hierbij zijn ook ruimere openingstijden van de noodopvang mogelijk dan u gewend bent. Deze opvang is zonder extra kosten.

Ook kinderen van ouders met cruciale beroepen waarbij de opvang normaal gesproken in het netwerk wordt opgevangen (bijvoorbeeld door opa en oma) maar waarbij dit nu niet meer mogelijk is, kunnen terecht bij de noodopvang. Hiervoor kunt u onder andere rechtsreeks contact opnemen met Kappio of SKDH.

Lees het hele bericht hier verder: Noodopvang in Hollands Kroon.

Boodschap van de burgemeester

Ook voor de burgemeester zijn het bijzondere tijden. Voor een boodschap aan u, onze inwoners, pakte ze in haar werkkamer haar mobiele telefoon om het volgende bericht op te nemen. 

Boodschap van de burgemeester

UPDATE 18 maart:

 • Hoe zit het met besmettingen en testen?
 • Informatie voor ondernemers
 • Heeft u een hulpinitiatief? Laat het ons weten!

Hoe zit het met besmettingen en testen?

Er is enige onduidelijkheid of er nu wel of geen besmettingen zijn in Hollands Kroon. Daarover het volgende: er is inderdaad 1 bevestigd geval van corona in Hollands Kroon, maar het is belangrijk om te realiseren dat dit niet alles zegt. Er wordt van uitgegaan dat iedereen die de bekende klachten heeft, geïnfecteerd zou kunnen zijn met het coronavirus. Standaard testen is niet meer aan de orde, alleen nog bij specifieke doelgroepen. De GGDHN doet ook geen bron- en contactonderzoek meer.

De richtlijn van het RIVM is als volgt: de huisarts test niet meer iedereen die mogelijk COVID-19 heeft. Als mensen klachten hebben die op COVID-19 wijzen, moeten ze thuis blijven totdat ze minstens 24 uur geen klachten hebben. De (huis)arts bepaalt of iemand met klachten getest moet worden. Dit zijn vooral mensen uit kwetsbare groepen die meer risico hebben op een ernstig verloop van de ziekte en waarbij het voor de juist behandeling belangrijk is om zeker te weten of ze COVID-19 hebben. De huisarts volgt hierin de richtlijn van het RIVM. Een goed overzicht met alle recente informatie, waaronder het testen vindt u ook op de website van het RIVM.

Informatie voor ondernemers

De regering heeft een omvangrijk steunpakket voor ondernemers opgezet. We kunnen ons voorstellen dat u vragen heeft en verzoeken u om het antwoord eerst online op te zoeken en dan pas telefonisch contact op te nemen. Per e-mail kan ook: ondernemersloket@hollandskroon.nl. We helpen u graag, maar het helpt in deze tijden enorm als we u digitaal kunnen ondersteunen. We zullen dat dan zo snel mogelijk doen.

Veel antwoorden op vragen vindt op de pagina over Bijstand aanvragen voor zelfstandigen en het Ondernemersloket.

Heeft u een hulpinitiatief? Laat het ons weten!

Spontane hulp? Laat het ons weten

We zien dat onze inwoners spontane buurtinitiatieven ontstaan om ouderen en kwetsbaren te helpen. We krijgen ook vragen van mensen die graag hulp aan willen bieden. Hartverwarmend! En belangrijk in deze tijden om er voor elkaar te zijn. Wij helpen u graag om alle initiatieven in onze gemeente te bundelen op onze website. Ieder kan dan zien wat er (al) beschikbaar is en bij wie u terecht kunt.

Heeft u al een initiatief? Laat het ons weten en mail het naar kernbeheer@hollandskroon.nl
Wij zorgen dat ze zo snel mogelijk gebundeld en gepubliceerd worden.

Veel dank alvast voor uw zorg voor elkaar.

UPDATE 17 maart:

 • Vergunningen kunt u blijven aanvragen, maar…
 • Dit zijn de afgelaste evenementen
 • Bekendmaking noodverordening Veiligheidsregio NHN
 • Wat betekent ‘afstand houden’ (en doet u dat alstublieft!)
 • Vragen over het virus? Zoek het op voor u belt (en ontlast huisartsen, GGD’s en ziekenhuizen!)
 • Hoe zit het met arbeidsmigranten en hun huisvesting?

We blijven vergunningen verlenen, maar…

Veel evenementen waarvoor vergunningen zijn verleend, zijn afgelast. Mogelijk wilt u deze verplaatsen naar een andere datum? Of wilt u een nieuwe vergunning of ontheffing aanvragen? Dat blijven we doen, waarbij we de richtlijnen van het RIVM volgen.

We raden u aan om er rekening mee te houden dat vergunningen die u aanvraagt voor toekomstige evenementen alsnog verschoven kunnen worden als gevolg van de coronamaatregelen. In dat geval wijzigen we de vergunning als u daar om vraagt, tenzij er omstandigheden zijn waardoor dit niet mogelijk is. Neemt u daarvoor contact met ons op.

Overzicht afgelaste evenementen.

Bekendmaking Noodverordening COVID-19 Veiligheidsregio Noord-Holland Noord

De voorzitter van de Veiligheidsregio Noord-Holland Noord, Piet Bruinooge, heeft gister een noodverordening ondertekend. De verordening regelt formeel hoe we mogen optreden als gevolg van de recent afgekondigde maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus. Zo kunnen politie en gemeentelijke toezichthouders en handhavers in heel Noord-Holland Noord op dezelfde wijze hun werk doen.

Maar, in plaats van optreden, zien we liever dat onze inwoners hun verantwoordelijkheid nemen. We hebben de actieve medewerking van iedereen nodig om deze crisis het hoofd te bieden. We zijn blij dat dit al goed gebeurt en zien dat er goede initiatieven ontstaan waarbij mensen elkaar helpen. Waaronder het ondersteunen van ouderen en kwetsbare personen. Mooi!

De verordening geldt voor alle gemeenten in Noord-Holland Noord: Alkmaar, Bergen, Castricum, Den Helder, Drechterland, Enkhuizen, Heerhugowaard, Heiloo, Hollands Kroon, Hoorn, Koggenland, Langedijk, Medemblik, Opmeer, Schagen, Stede Broec en Texel. 

Wat betekent ‘afstand houden’ (en doet u dat alstublieft!)

Nederland heeft iedereen nodig in de aanpak tegen het coronavirus. U kunt naar buiten, boodschappen doen of de hond uitlaten, maar houd in groepen waar mogelijk 1,5 meter (twee armlengtes) afstand van elkaar. Het is van groot belang voor het indammen van de verspreiding van het virus.

Handige uitleg en tips over hoe je dat het beste kunt doen als u op bezoek gaat, in het dagelijks leven, met kinderen en bij begrafenissen. Houd uw zich daar alstublieft aan, niet alleen voor uzelf, juist ook voor anderen!

 

Vragen over het virus? Zoek het op voor u belt

typen op een laptop

De telefoon bij huisartsen, GGD en ziekenhuizen draait op volle toeren. Zij krijgen veel vragen over informatie en hoe te handelen, die u ook online kunt vinden. Bijvoorbeeld over wat te doen bij snotneuzen van kinderen, of je wel of niet mag werken. Dit zorgt voor een extra en vooral onnodige belasting van deze zorgorganisaties.

Wilt u alstublieft alléén als het moet of echt nergens de juiste info kunt vinden, gaan bellen? Daarmee ontlast u de zorg die al zo voor ons allen in touw is, en blijft de zorg beschikbaar voor degenen die het zo nodig hebben.

Op de website van de HKN huisartsen vindt u actuele informatie die de belasting helpt terug te dringen.

Hoe zit het met arbeidsmigranten en hun huisvesting?

We krijgen vragen over arbeidsmigranten en huisvesting. Veel van hen zijn werkzaam in de voedselsector, één van de vitale beroepen. Er is wat zorg over het feit dat zij ook dicht op elkaar zouden zitten en hoe we daar als gemeente mee omgaan. Het volgende: de huisvesting bestaat uit hotels en logies en die mogen openblijven volgens de huidige afspraken. We wijzen gebruikers en ondernemers waar nodig wel op de richtlijnen en hygiëneregels. Waar behoefte is aan extra ondersteuning, horen we dat ook graag.

UPDATE 16 maart: Over de aanvraag van rijbewijs, paspoort of ID-bewijs

Voor de aanvraag voor producten zoals een rijbewijs of een reisdocument kunt u telefonisch contact opnemen met ons via het nieuwe tijdelijke nummer: 088-321 5010.

Echter, we vragen u zoals eerder aangegeven wel om deze aanvragen zoveel mogelijk uit te stellen als dit mogelijk is.
De aanvraag vindt voorlopig ook niet meer plaats bij de mensen thuis, maar op afspraak op de locatie Samen Doen aan de Sportlaan 36 in Anna Paulowna. De bezorging blijft wel plaatsvinden door bezorgdienst AMP.

Door deze maatregelen loopt onze dienstverlening vertraging op en daar vragen we begrip voor.

UPDATE 16 maart: Informatie voor ondernemers

Wij hebben de informatie voor ondernemers op een rijtje gezet.

UPDATE 15 maart 2020

Er zijn aanvullende maatregelen afgekondigd door het kabinet in de strijd tegen het coronavirus: scholen, horeca en sportclubs zijn sinds vanavond (zondag 15 maart 2020) 18.00 uur gesloten. De nieuwe maatregelen komen boven op die van vorige week donderdag en gelden tot 6 april.

Dit betekenen de aanvullende maatregelen voor Hollands Kroon voor nu:

 • De bijzondere opsporingsambtenaren (boa’s) van Hollands Kroon zijn de komende periode zichtbaar aanwezig om horeca-eigenaren, sportverenigingen en anderen die daar behoefte aan hebben, te ondersteunen bij de toepassing van de maatregel om hun zaak te sluiten. We zien dat dat dit in beginsel al goed wordt opgevolgd, fijn!
 • Ons team Contact is met ingang van maandag bereikbaar op een tijdelijk telefoonnummer wat onze medewerkers in staat stelt om vanuit huis te werken: 088-321 5010.
  We roepen u op om zoveel mogelijk via de website en sociale media als Facebook en Twitter contact met ons te zoeken. We zijn al gewend om op die manier uw vragen te beantwoorden en blijven dat doen.
 • Voor de dienstverlening geldt nog steeds dat we alles doen wat noodzakelijk is, maar wat later kan, stellen we uit. Ook daarin verzoeken we u vooral digitaal contact met ons te zoeken als dat noodzakelijk is.
 • Alle vergaderingen en bijeenkomsten van de gemeenteraad zijn afgelast: beeldvormende vergaderingen, werkgroepen, inloopspreekuur, commissies, fractievergaderingen in het bestuurscentrum en de raadsvergadering van 26 maart. De RRN vergadering van deze week en het bezoek van de Commissaris van de Koning zijn afgelopen vrijdag al geannuleerd.

"Grote gevolgen"

"De impact op onze samenleving is enorm en hebben we nog niet eerder meegemaakt. Inwoners, zorgpersoneel, onderwijzers, ondernemers groot en klein, leerlingen, kinderen: het raakt ons allemaal. We realiseren ons dat dit veel van ons allen vraagt en nog gaat vragen. We danken u bij voorbaat dat u dit samen met ons gaat doen. We zullen met elkaar de strijd aangaan tegen dit virus, zodat onze ouderen, de kwetsbaren en verder iedereen die zorg nodig heeft, dit kan blijven krijgen. En dat de mensen die ook in onze gemeente aan de lat staan om hen te verzorgen en de mensen die de boel draaiende moeten houden, dit kunnen blijven doen. Neemt u daarom alstublieft de maatregelen in acht, waaronder het afstand houden. Zorg voor elkaar. We houden u op de hoogte."

Vervolg

We volgen de ontwikkelingen rond het coronavirus op de voet. Als daar aanleiding toe is, komen we met nieuwe informatie op deze pagina. Houd u ook onze Facebookpagina en Twitter in de gaten.

UPDATE 12 maart: Maatregelen

De maatregelen betekenen dat:

 • ook evenementen en bijeenkomsten die wij zelf organiseren, waar meer dan 100 mensen komen, worden afgelast. Wat dit betekent voor grotere evenementen die later plaatsvinden, zoals de Veteranendag en de Lintjesregen, wordt later bepaald.
 • de Hollands Kroonmobiel voorlopig niet rijdt.
 • afspraken op kantoor (Kroondomein en het bestuurscentrum MFA) en externe bezoeken tot 31 maart zoveel mogelijk omgezet worden naar digitaal of telefonisch contact. Vergaderingen vinden ook meer digitaal plaats.
 • (inmiddels aangepaste werkwijze zie UPDATE 16 maart) u voorlopig geen afspraak kan maken voor de aanvraag van uw id-bewijs, paspoort of rijbewijs.
 • wij afspraken bij inwoners thuis uitstellen, tenzij noodzakelijk. Hiervoor nemen wij contact op met u. Dus heeft u een afspraak staan, dan bellen wij u om de afspraak te bespreken.

Oproep

De dienstverlening van Hollands Kroon is al digitaal en er is geen publieksbalie. Wel komen medewerkers bij mensen thuis om producten af te leveren en voor afspraken. Waar dit noodzakelijk blijkt, blijven we dat doen. Waar mogelijk, stellen we het uit. Daarbij doen we nadrukkelijk een beroep op onze inwoners: als het niet echt nodig is, stel aanvragen zelf ook uit. Intern bereidt Hollands Kroon zich voor op scenario’s waarin gezondheidsproblemen tot uitval van medewerkers kan leiden en hoe we dat kunnen opvangen.

Met elkaar

"Hoewel er vooralsnog geen besmette personen zijn in Hollands Kroon, voelen we de verantwoordelijkheid om de verspreiding van het virus in Nederland tegen te gaan. Voor onze inwoners en als werkgever naar onze medewerkers. Dat doen we met de Noord-Hollandse nuchterheid die ons eigen is, maar met het besef dat maatregelen nodig zijn’’, zegt burgemeester Rian van Dam.

Ze vervolgt: ,,Dit doen we met elkaar. Laten we ons allen beseffen dat ieder een steentje bij kan dragen door de (gezondheids-)maatregelen op te volgen. En mensen die vragen hebben over bijvoorbeeld het wel of niet afgelasten van evenementen of bijeenkomsten, nodigen we uit om contact met ons op te nemen.”

Veiligheidsregio NHN

Hollands Kroon maakt deel uit van de Veiligheidsregio Noord-Holland-Noord. De ontwikkelingen volgen we op de voet. Maatregelen stemmen we met elkaar af waarin de veiligheidsregio leidend is.

Voor informatie kunt u terecht bij GGD Hollands Noorden en het RIVM.

Dit kun je zelf doen

De belangrijkste maatregelen die je kan nemen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen:

 • Was je handen regelmatig.
 • Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog.
 • Gebruik papieren zakdoekjes.
 • Schud geen handen en geef geen zoenen.
 • Blijf thuis als je verkoudheidsklachten krijgt.
 • Afstand houden van elkaar in de winkels.