4 gemeentelijke monumenten hebben een schildje ontvangen

Op woensdag 9 juni heeft wethouder Theo Meskers vier monumentenschildjes uitgereikt. Deze vier historische panden zijn daarmee toegevoegd aan de gemeentelijke monumentenlijst.

Gemeentelijke monumenten

Wij hebben besloten om gebouwen die historisch of kenmerkend zijn in Hollands Kroon moeten worden beschermd met een monumentale status. Monumenten kunnen bijvoorbeeld niet zomaar worden gesloopt en voor restauratie- en onderhoudswerkzaamheden kunnen we meebetalen via een subsidie.

Monumentenregister

Wanneer een object wordt aangewezen als gemeentelijk monument is er instemming gegeven door de eigenaar. Dit is geregeld in de Erfgoedverordening van Hollands Kroon. Heeft u een brief ontvangen van ons omdat uw pand is uitgekozen als kandidaat voor de gemeentelijke monumentenlijst? Dan ontvangen wij graag uw reactie. En weten we of we kunnen starten met de procedure tot aanwijzing of deze moeten staken.

Instemming eigenaar

De vier panden die zijn aangewezen als gemeentelijk monument zijn: Dorpsstraat 146, Dorpsstraat 148, Dorpsstraat 197 in Nieuwe Niedorp en Zuid Zijperweg 27 in Wieringerwaard. Wij willen de komende tijd nog meer panden aanwijzen als gemeentelijk monument. De kandidaten hiervoor zijn al geselecteerd in samenwerking met de gemeentelijke monumentencommissie en diverse historische verenigingen. In 2019 heeft de provincie in totaal 21 provinciale monumenten afgestoten. Met de eigenaren van deze panden nemen we contact op voor de aanwijzing tot gemeentelijk monumenten.

Open Monumentendag 2021

Woont u in een monument of bijzonder historisch pand? Dan kunt u meedoen met de Open Monumentendag 2021 in het weekend van 11 en 12 september. Opgeven kan via de oranje button.

Uitreiking schildje aan Jan en Ina Barten
Uitreiking schildje aan directeur basisschool De Snip