75 jaar vrijheid in Hollands Kroon

Door de coronamaatregelen kunnen veel activiteiten rondom 75 jaar bevrijding helaas niet doorgaan. 4 en 5 mei hebben daardoor in 2020 een heel ander karakter gekregen dan in voorgaande jaren. Organisatoren kijken of er voor activiteiten bij het jubileum een alternatief of verplaatsen mogelijk is. Door de onzekere tijd is daar nu nog weinig over te zeggen. Wat er daarover bij de gemeente bekend is leest u op deze pagina.

Initiatieven rondom 75 jaar vrijheid

Dit jaar is er op verschillende manieren aandacht voor het herdenken van de Tweede Wereldoorlog en het vieren van 75 jaar vrijheid. Hieronder vindt u de activiteiten. Vanwege het coronavirus is helaas soms onduidelijk wanneer ze te bezoeken zijn.

Regionaal archief

In samenwerking met 4 en 5 mei verenigingen is een online geschiedenislokaal ingericht met het Regionaal Archief. Daarop staan lokale en regionale verhalen en documenten over de bevrijding. Er is bijvoorbeeld een bron over de onderwaterzetting van de Wieringermeer. De website is in de eerste plaats ingericht voor docenten en leerlingen, maar is voor iedereen te gebruiken.

Waar en wanneer: www.geschiedenislokaalhollandskroon.nl.

Herdenkingspalen

Tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn meer dan veertig vliegtuigen neergestort in Hollands Kroon en het water om de gemeente. De bemanningsleden van deze vliegtuigen zijn om het leven gekomen, gevangen genomen, vermist of wisten te vluchten voor de vijand. Ter herinnering aan hen worden herdenkingspalen geplaatst en onthuld.

Waar en wanneer: op allerlei plekken in Hollands Kroon in 2019-2020.

Meer informatie op de website van Stichting Herdenkingspalen Hollands Kroon.

Herdenkingsstenen Joods Werkdorp (uitgesteld)

Bijna 200 stenen krijgen een plek nabij het bestaande herdenkingsmonument van het Joods Werkdorp in Slootdorp. Op iedere steen staat de naam, leeftijd en plaats van overlijden van de persoon die tussen 1934 – 1941 gewerkt en gewoond hebben in het Joods Werkdorp. Velen van deze groep oorlogsgetroffenen zijn in vernietigingskampen tussen 1941-’45 vermoord. Voor de onthulling wordt een nieuw moment gezocht.

Waar en wanneer: hoek Waardweg-Nieuwesluizerweg in Slootdorp.

Meer informatie: bezoek de website van Historisch Genootschap Wieringermeer.

Tentoonstelling historisch genootschap Wieringermeer

Het historisch genootschap Wieringermeer organiseert een tentoonstelling met als thema Tweede Wereldoorlog en bevrijding, nu 75 jaar geleden. Er is onder andere aandacht voor mobilisatie, verzet, wapendroppings, hongerwinter, vliegtuigcrashes en verhalen.

Waar en wanneer: Cultuurschuur in Wieringerwerf. Vanaf 1 augustus elke zaterdag te bezoeken tussen 14 en 17 uur.

Meer informatie op de website over de Wieringermeer Geschiedenis.

Tentoonstelling Geleende Gezichten (uitgesteld)

Wanneer in 2012 het boek 'In Memoriam' van Guus Luijters verschijnt wordt hij geïnterviewd in het programma 'De Wereld draait door'. In dit interview maakt hij de opmerking: "Ik wil die kinderen weer een naam geven”. Ada wordt gegrepen door deze uitspraak, het is haar in het bloed gaan zitten. Uiteindelijk leidt het tot de reactie: “Dan wil ik die kinderen weer een gezicht geve.” In totaal werden er 18.000 kinderen overgebracht om vermoord te worden. Dit vond plaats in 102 transporten voor het merendeel vanuit Westerbork (1942-1944) naar de vernietigingskampen In haar project koos Ada er voor om 102 portretten te schilderen, waarbij elk portret symbool staat voor één transport.

Waar & wanneer: Lucaskerk, Dorpsstraat 177, Winkel. 

Meer informatie: www.geleendegezichten.nl of de flyer.

Expositie Historische Vereniging Wieringen (uitgesteld)

De Historische Vereniging Wieringen zet een expositie op over de gebeurtenissen die op Wieringen hebben plaatsgevonden gedurende de Tweede Wereldoorlog. De bevrijding neemt hierbij een belangrijke plaats in. Onder andere scholen (bovenbouw) worden bij dit project betrokken met een lesprogramma.

Waar en wanneer: archief van Parkzicht 4a (boven de bibliotheek) in Hippolytushoef.

Meer informatie: website van de Historische Vereniging Wieringen.

Beleefmonument Gat in de Dijk

In samenwerking met Staatsbosbeheer, de historische vereniging Wieringermeer en het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier ontwikkelt De Kop Werkt! een beleefmonument bij het Gat in de Dijk. Er komt een pad op de oude dijk, met aan het einde daarvan uitzicht op De Wielen en de fundering van een oude boerderij. Er komt op de locatie informatie beschikbaar over de historische plek en de plaatselijke natuur.

Waar: De Wielen, Noorderdijkweg, Wieringermeer.

Meer informatie op de website De Kop Werkt!

Vertelvoorstelling Onderwaterzetting (uitgesteld)

Op 17 april 1945 horen bewoners van de Wieringermeerpolder twee doffe dreunen. Alles staat onder water en opnieuw wordt de polder drooggelegd. De pioniers staan klaar om de Wieringermeer een gezicht te geven. Hier wordt een vertelvoorstelling van gemaakt. Heb je een verhaal en wil je hier aan meewerken? Dat kan!

Waar en wanneer: eind februari tot en met 17 april elke vrijdag tussen 10 en 15 uur werken aan verhalen en de voorstelling. De uitgestelde voorstelling is in de Cultuurschuur in Wieringerwerf.

Meer info op de website van Cultuur binnen de Dijken.

Herdenkingsbijeenkomst Hippolytuskerk (uitgesteld)

Het thema van dit jaar is: ‘Naar huis’ en vertelt het verhaal van verschillende mensen die na de bevrijding naar huis gaan. Het verlangen naar huis is groot, sommigen zijn blij en opgelucht naar huis te gaan, maar voor sommigen is er helemaal geen huis meer.

Tijdens deze herdenkingsbijeenkomst worden verder de namen genoemd van de lokale slachtoffers van het oorlogsgeweld tijdens de 2e WO, de namen van de geallieerde vliegers, die op Wieringen begraven zijn en de namen van de Wieringers die omgekomen zijn tijdens de politionele acties in voormalig Nederlands -Indië. Vervolgens wordt er een 'stille tocht' gehouden naar de begraafplaats 'Zandburen', waarbij ook leden van de Veteranen Contact Groep Wieringen een aandeel hebben in de ceremonie.

De herdenking wordt rechtstreeks uitgezonden op de radio/tv door RTV Noordkop.

Bevrijdingsconcert (uitgesteld)

De Muziekvereniging Wieringerwaard organiseert een uniek festival. Beiden zijn toegankelijk voor iedereen, waarbij samenkomen, muzikale talenten en culturele bewustwording centraal staan.

Waar: Wieringerwaard.

Meer informatie op de website van Muziekvereniging Wieringerwaard.

Militair erfgoed

In samenwerking met Holland Boven Amsterdam en Visit Wadden worden vormen van herdenken van militair erfgoed ontwikkeld. Er is bijvoorbeeld aandacht voor de Atlantikwall. De stelling van Den Oever wordt toegankelijk gemaakt voor publiek met informatie. De stelling Den Oever is pas te bezoeken in 2023. Tot die tijd is de stelling niet toegankelijk door de werkzaamheden bij de Afsluitdijk.

Waar en wanneer: Den Oever, 2023.

Meer informatie: bezoek de website van Atlantikwall en Stichting Herdenkingspalen Hollands Kroon.

Tijdelijk Holocaustmonument Levenslicht

Tijdelijk monument Levenslicht
Fotografe: Ina Hoogenbosch

Het tijdelijke Holocaustmonument Levenslicht bestaat uit 104.000 stenen die oplichten en weer uitdoven, gelijk aan het aantal slachtoffers uit Nederland.

De 104.000 stenen zijn verdeeld over de verschillende gemeenten waar Joden, Roma en Sinti woonden, hun leven leefden; soms al generaties lang. Ook uit de gemeente Hollands Kroon zijn zij tijdens de Tweede Wereldoorlog weggerukt en vermoord.

Waar en wanneer: Het was van 24 januari tot en met 2 februari te zien in Wieringerwerf aan het Terppad.

Meer informatie: Het kunstwerk staat symbool voor de impact van de Holo­caust. Kunstenaar Daan Roosegaarde en zijn team hebben stenen als inspiratiebron gebruikt. Deze zijn belangrijk in de  Joodse herdenkingstraditie als in de Roma- en Sinti-cultuur. De lichtgevende stenen lichten om de paar seconden op en zie je daarna weer uitdoven, als een ademhaling in licht. Daarmee symboliseren ze het leven dat nu in de gemeente gemist wordt. Door stil te staan bij het gemis van de plaatsgenoten bij 'Levenslicht' of deel te nemen aan het bijbehorende onderwijsproject 'Wordt gemist', blijft de herinnering aan de slachtoffers levend.

Gedichtenroute

De inwoners van Anna Paulowna zijn uitgenodigd om een gedicht te maken met als thema “vrijheid”. Diezelfde vraag is ook gericht aan de leerlingen van de basisscholen daar. De Stichting Kunst en Cultuur Anna Paulowna (SKC-AP) heeft onder de zestig inzendingen 21 gedichten geselecteerd. Sinds 28 maart zijn deze gedichten te lezen tussen de prachtig bloeiende bollen in de Poldertuin aan de Molenvaart in Anna Paulowna.

Waar en wanneer: Poldertuin aan de Molenvaart in Anna Paulowna, vanaf 28 maart tot en met juni.

Bloei FreedomFlame tulpen in het voorjaar

foto: https://freedomflamenl.jimdo.com

Fieldmarshal Bernard Law Montgomery sprak op 13 september 1948 bij het ontsteken van het vrijheidsvuur: “Laten we sterk zijn in de vastberadenheid om voor vrijheid en gerechtigheid te staan in een onrustige wereld.” De FreedomFlame tulp staat symbool voor deze boodschap.

Waar en wanneer: op allerlei plekken in Hollands Kroon bloeien dit voorjaar de tulpen.

Meer informatie op de website van de tulp FreedomFlame.

Catrinus Douma Plein

In Slootdorp krijgt lokale verzetsheld Catrinus Douma een eerbetoon op het parkeerterrein bij de kerk aan de Langeweg. Dit plein wordt omgedoopt tot Catrinus Douma Plein. Op een maquette staat straks te lezen hoe belangrijk zijn rol is geweest. Een passende plek, want tijdens de oorlog vergaderde het verzet in de consistorie van de kerk. Letterlijk onder het oog van de bezetter: in de toren hield een Duitse militair de wacht.

Het NH Nieuws maakt een reportage over het monument van Catrinus Douma.

Waar Slootdorp.

Meer informatie op de website van de Wieringermeer Geschiedenis.