75 jaar vrijheid in Hollands Kroon

In 2020 herdenken we het beëindigen van de Tweede Wereldoorlog, 75 jaar geleden. Met tal van activiteiten vieren we in Hollands Kroon dat we sindsdien weer in vrijheid leven. Met elkaar zijn we verantwoordelijk om vrijheid door te geven.

Initiatieven rondom 75 jaar vrijheid

Dit jaar is er op verschillende manieren aandacht voor het herdenken van de Tweede Wereldoorlog en het vieren van 75 jaar vrijheid. Het college van burgemeester en wethouders is bij verschillende activiteiten aanwezig. Wij geven tegen die tijd via nieuwsberichten en social media informatie over de verschillende initiatieven.

Cultuurplatform

Het Cultuurplatform Hollands Kroon verzamelt de komende tijd verhalen en verslagen van de activiteiten rondom 75 jaar vrijheid.

Meer informatie op de website van het Cultuurplatform.

Activiteiten

Datum/periode Wat Waar
Het hele jaar door Plaatsing herdenkingspalen Op meerdere plaatsen in Hollands Kroon
10 februari Herdenken bij de plaquette voor de gevallenen Bij de plaquette aan de Prins Hendrikkade nr 2. te Voorzaan
Dit voorjaar Bloei FreedomFlame tulpen Op meerdere plaatsen in Hollands Kroon
20 maart Herdenkingsstenen Joods Werkdorp Bij het herdenkingsmonument Joods Werkdorp, Slootdorp
Half maart t/m half mei Expositie Historische Vereniging Wieringen Woensdag- en zaterdagmiddag, Hippolytushoef
21 maart Tentoonstelling historisch genootschap Wieringermeer Cultuurschuur Wieringerwerf
17 april 19.30 Vertelvoorstelling Onderwaterzetting Cultuurschuur in Wieringerwerf
April Regionaal Archief lancering website De Cultuurschuur, Wieringerwerf
24 april 2020 om 13.30 Eerbetoon Catrinus Douma Slootdorp
April Vrijheids-express Op meerdere plaatsen in Hollands Kroon
Rond 17 april Onthulling Beleefmonument Gat in de Dijk De Wielen, Wieringermeer
20 april tot en met de zomer Gedichtenroute De Poldertuin, Anna Paulowna
4 en 5 mei 4 en 5 mei concerten Wieringerwaard
4 mei 20.00 uur Dodenherdenking Wieringerwerf Oorlogsmonument Wieringerwerf verzamelen bij de Maaier (Terpstraat) in Wieringerwerf om 19.45 uur
4 mei Dodenherdenking Kolhorn Kolhorn
29 mei Bevrijdingsconcert Dorpskerk Kolhorn
Mei tot en met oktober Bevrijdingstentoonstelling museum de Turfschuur De Turfschuur in Kolhorn
Oplevering in 2023 Militair Erfgoed Den Oever

Bloei FreedomFlame tulpen in het voorjaar

Fieldmarshal Bernard Law Montgomery sprak op 13 september 1948 bij het ontsteken van het vrijheidsvuur: “Laten we sterk zijn in de vastberadenheid om voor vrijheid en gerechtigheid te staan in een onrustige wereld.” De FreedomFlame tulp staat symbool voor deze boodschap.

Waar en wanneer: op allerlei plekken in Hollands Kroon bloeien dit voorjaar de tulpen.

Meer informatie op de website van de tulp FreedomFlame.

Herdenken bij de plaquette voor de gevallenen, o.a. Catrinus Douma

Herdenking aan gefusilleerden 9 februari 1945 in samenwerking met basisschool de Voorzaan in Zaanstad. Bijeenkomst duurt ongeveer een kwartier. Korte historie met extra aandacht voor Catrinus Douma. Daarna leggen kinderen bloemen en dragen zij een paar gedichten voor. Delegatie vanuit Wieringermeer legt bloemstuk. Na afloop is er koffie en thee.

Waar en wanneer: maandag 10 februari om 13.15 uur. Locatie: bij de plaquette aan de Prins Hendrikkade 2 in Voorzaan. Afhankelijk van de kou verzamelen we eventueel om de hoek.

Meer info op de website van Zaanstad over 4 en 5 mei.

Herdenkingsstenen Joods Werkdorp

Bijna 200 stenen krijgen een plek nabij het bestaande herdenkingsmonument van het Joods Werkdorp in Slootdorp. Op iedere steen staat de naam, leeftijd en plaats van overlijden van de persoon die tussen 1934 – 1941 gewerkt en gewoond hebben in het Joods Werkdorp. Velen van deze groep oorlogsgetroffenen zijn in vernietigingskampen tussen 1941-’45 vermoord. De onthulling is op vrijdag 20 maart 2020. Dit is de dag dat de meeste bewoners in 1941 in bussen werden afgevoerd naar Amsterdam.

Waar en wanneer: Vanaf 20 maart.

Meer informatie: bezoek de website van Historisch Genootschap Wieringermeer.

Tentoonstelling historisch genootschap Wieringermeer

Het historisch genootschap Wieringermeer organiseert een tentoonstelling met als thema Tweede Wereldoorlog en bevrijding, nu 75 jaar geleden. Er is onder andere aandacht voor mobilisatie, verzet, wapendroppings, hongerwinter, vliegtuigcrashes en verhalen.

Waar en wanneer: vanaf 21 maart in de Cultuurschuur in Wieringerwerf.

Meer informatie op de website over de Wieringermeer Geschiedenis.

Expositie Historische Vereniging Wieringen

De Historische Vereniging Wieringen zet een expositie op over de gebeurtenissen die op Wieringen hebben plaatsgevonden gedurende de Tweede Wereldoorlog. De bevrijding neemt hierbij een belangrijke plaats in. Onder andere scholen (bovenbouw) worden bij dit project betrokken met een lesprogramma en bezoek in april.

Waar en wanneer: archief van Parkzicht 4a (boven de bibliotheek) in Hippolytushoef. Bezoekers zijn welkom op woensdagmiddag en zaterdagmiddag van half maart tot en met half mei.

Meer informatie: website van de Historische Vereniging Wieringen.

Regionaal archief

In samenwerking met 4 en 5 mei verenigingen is een project met het Regionaal Archief opgestart. Er wordt een digitaal geschiedenislokaal gelanceerd met lokale en regionale verhalen en documenten. Bij het thema Tweede Wereldoorlog is geprobeerd alle facetten van de oorlog aan bod te laten komen. Het Regionaal Archief bewaart duizenden lokale historische bronnen. Er is bijvoorbeeld een bron over de onderwaterzetting van de Wieringermeer. De website wordt in de eerste plaats ingericht voor docenten en leerlingen, maar is voor iedereen te gebruiken.

Waar en wanneer: lancering website in april.

Meer informatie op de website Geschiedenislokaal Regionaal Archief.

Catrinus Douma Plein

In Slootdorp krijgt lokale verzetsheld Catrinus Douma een eerbetoon op het parkeerterrein bij de kerk aan de Langeweg. Dit plein wordt omgedoopt tot Catrinus Douma Plein. Op een maquette staat straks te lezen hoe belangrijk zijn rol is geweest. Een passende plek, want tijdens de oorlog vergaderde het verzet in de consistorie van de kerk. Letterlijk onder het oog van de bezetter: in de toren hield een Duitse militair de wacht.

Waar en wanneer: Slootdorp, 24 april 2020 13.30 uur

Meer informatie op de website van de Wieringermeer Geschiedenis.

Vrijheids-express

Een reizende expositie over de Tweede Wereldoorlog en vrijheid/onvrijheid, maar ook een ontmoetingsplaats en evenementenplatform. Dat is de Vrijheid-express, een initiatief waaraan nu volop wordt gewerkt door het Nationaal Comité 4 en 5 mei. In Hollands Kroon zal in april een trailer rondrijden. De bedoeling is om in de trailers verhalen van mensen te vertellen die de Tweede Wereldoorlog zelf hebben meegemaakt. Samen met regionale musea en lokale comités wordt de trailer ingericht.

Waar en wanneer: op allerlei plekken in Hollands Kroon in april.

Meer informatie op de website van de organisatie van 4 en 5 mei.

Beleefmonument Gat in de Dijk

In samenwerking met Staatsbosbeheer, de historische vereniging Wieringermeer en het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier ontwikkelt De Kop Werkt! een beleefmonument bij het Gat in de Dijk. Er komt een pad op de oude dijk, met aan het einde daarvan uitzicht op De Wielen en de fundering van een oude boerderij. Er komt op de locatie informatie beschikbaar over de historische plek en de plaatselijke natuur.

Waar: De Wielen, Noorderdijkweg, Wieringermeer.

Wanneer: 17 april is het precies 75 jaar geleden dat de dijk gesprongen is. De verwachting is dat het op die datum klaar is.

Meer informatie op de website De Kop Werkt!

Vertelvoorstelling Onderwaterzetting

Op 17 april 1945 horen bewoners van de Wieringermeerpolder twee doffe dreunen. Alles staat onder water en opnieuw wordt de polder drooggelegd. De pioniers staan klaar om de Wieringermeer een gezicht te geven. Hier wordt een vertelvoorstelling van gemaakt. Heb je een verhaal en wil je hier aan meewerken? Dat kan!

Waar en wanneer: eind februari tot en met 17 april elke vrijdag tussen 10 en 15 uur werken aan verhalen en de voorstelling. De voorstelling is 17 april om 19.30 uur in de Cultuurschuur in Wieringerwerf.

Meer info op de website van Cultuur binnen de Dijken.

Gedichtenroute

De inwoners van Anna Paulowna zijn uitgenodigd om een gedicht te maken met als thema “vrijheid”. Diezelfde vraag is ook gericht aan de leerlingen van de basisscholen daar. De Stichting Kunst en Cultuur Anna Paulowna (SKC-AP) selecteert onder de inzendingen twintig gedichten. Vanaf 20 april zijn deze gedichten de hele zomer te lezen tussen de prachtig bloeiende bollen in de Poldertuin aan de Molenvaart in Anna Paulowna.

Waar en wanneer: Poldertuin aan de Molenvaart in Anna Paulowna, vanaf 20 april tot en met de zomer.

Meer informatie volgt nog.

4 en 5 mei concerten

De Muziekvereniging Wieringerwaard organiseert op 4 mei een herdenking en op 5 mei de viering van 75 jaar vrijheid met een uniek festival. Beide zijn toegankelijk voor iedereen, waarbij samenkomen, muzikale talenten en culturele bewustwording centraal staan.

Waar en wanneer: 4 en 5 mei in Wieringerwaard.

Meer informatie op de website van Muziekvereniging Wieringerwaard.

Herdenkingspalen

Tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn meer dan veertig vliegtuigen neergestort in Hollands Kroon en het water om de gemeente. De bemanningsleden van deze vliegtuigen zijn om het leven gekomen, gevangen genomen, vermist of wisten te vluchten voor de vijand. Ter herinnering aan hen worden herdenkingspalen geplaatst en onthuld.

Waar en wanneer: op allerlei plekken in Hollands Kroon in 2019-2020.

Meer informatie op de website van Stichting Herdenkingspalen Hollands Kroon.

Militair erfgoed

In samenwerking met Holland Boven Amsterdam en Visit Wadden worden vormen van herdenken van militair erfgoed ontwikkeld. Er is bijvoorbeeld aandacht voor de Atlantikwall. De stelling van Den Oever wordt toegankelijk gemaakt voor publiek met informatie.

Waar en wanneer: Den Oever, 2023.

Meer informatie: bezoek de website van Atlantikwall en Stichting Herdenkingspalen Hollands Kroon.

Tijdelijk Holocaustmonument Levenslicht

Tijdelijk monument Levenslicht
Fotografe: Ina Hoogenbosch

Het tijdelijke Holocaustmonument Levenslicht bestaat uit 104.000 stenen die oplichten en weer uitdoven, gelijk aan het aantal slachtoffers uit Nederland.

De 104.000 stenen zijn verdeeld over de verschillende gemeenten waar Joden, Roma en Sinti woonden, hun leven leefden; soms al generaties lang. Ook uit de gemeente Hollands Kroon zijn zij tijdens de Tweede Wereldoorlog weggerukt en vermoord.

Waar en wanneer: Het is van 24 januari tot en met 2 februari te zien in Wieringerwerf aan het Terppad. Het is dagelijks tot 22.00 uur te bezoeken.

Meer informatie: Het kunstwerk staat symbool voor de impact van de Holo­caust. Kunstenaar Daan Roosegaarde en zijn team hebben stenen als inspiratiebron gebruikt. Deze zijn belangrijk in de  Joodse herdenkingstraditie als in de Roma- en Sinti-cultuur. De lichtgevende stenen lichten om de paar seconden op en zie je daarna weer uitdoven, als een ademhaling in licht. Daarmee symboliseren ze het leven dat nu in de gemeente gemist wordt. Door stil te staan bij het gemis van de plaatsgenoten bij Levenslicht of deel te nemen aan het bijbehorende onderwijsproject Wordt gemist, blijft de herinnering aan de slachtoffers levend.