Overslaan en naar de inhoud gaan

Bijstand voor jongeren onder de 27 jaar aanvragen

Ben je jonger dan 27 jaar en wil je een uitkering aanvragen? Dan heb je eerst een zoekperiode van vier weken. Wat je moet doen in die periode is afhankelijk van je situatie. Dat kan zijn zelf actief naar werk of een opleiding zoeken of er worden andere afspraken met je gemaakt. Het is belangrijk dat je contact met ons opneemt bij de start van de zoekperiode van vier weken via het zoektijdformulier. De datum van melding via het zoektijdformulier is de startdatum van de uitkering als het je niet lukt om werk te vinden.

Let op

Het is wel belangrijk dat je contact met ons opneemt bij de start van de zoekperiode van vier weken.

Aanpak

Stappenplan voor jongeren tot 27 jaar.

  1. Ga naar de oranje button Zoektijd formulier.
  2. Schrijf je in als werkzoekende bij Werk.nl. Hiervoor heb je DigiD nodig. Heb je nog geen DigiD dan vraag je deze aan via de website van DigiD.
  3. Via het zoektijd formulier (oranje button)geef je je naam, adres en woonplaats, telefoonnummer en je BSN door. Je voegt je CV (opleiding en werkervaring) bij.
  4. Je wordt uitgenodigd voor een gesprek om te praten over die zoektijd. Je krijgt tips over hoe je het beste naar werk kunt zoeken. Als het nodig is kunnen wij je daarbij helpen. Je moet een verslag bijhouden van wat je in die 4 weken doet.
  5. Zoek 4 weken naar werk of opleiding. Is dat gelukt dan geef je dat direct door aan de consulent met wie je het gesprek over zoektijd hebt gehad.
  6. Als stap 4 niet is gelukt, ga dan naar bijstandsuitkering aanvragen in het groene blok rechts. De behandelaar van de aanvraag neemt telefonisch contact met je op.
  7. Tijdens het gesprek over de aanvraag moet je het verslag over het zoeken naar werk meenemen. Wij beoordelen of je genoeg hebt gedaan om werk of een opleiding te vinden.

Voorwaarden

Beoordeling zoekperiode

Er zijn 3 uitkomsten mogelijk:

  1. Je hebt genoeg gedaan, maar geen werk of opleiding gevonden. We nemen je aanvraag voor een uitkering in behandeling. Vanaf dit moment krijg je van ons hulp bij het zoeken naar werk.
  2. Je hebt niet genoeg gedaan om werk of een opleiding te vinden. We nemen je aanvraag voor een uitkering in behandeling, maar de uitkering kan lager zijn.
  3. Je hebt niet je best gedaan om werk te vinden en je weigert aan het werk of naar school te gaan. Je hebt geen recht op een uitkering en ook niet op hulp bij het zoeken naar werk. Er gaat een nieuwe zoektijd in.