Overslaan en naar de inhoud gaan

Aanvraag huishoudelijke hulp

Hulp bij het huishouden is bedoeld om inwoners te steunen bij wat ze zelf niet meer kunnen. Dat laatste is belangrijk, want: wat kan iemand zelf nog wel?

In de praktijk blijkt dat veel inwoners die hulp bij het huishouden krijgen, zelf nog kleine huishoudelijke klusjes in huis kunnen doen. Denk aan keukenkastjes schoonmaken of stoffen. Dat is ook nog eens heel goed om de vitaliteit bij het ouder worden te behouden. 

Meestal is er ook wel iemand in de omgeving die wil helpen bij huishoudelijke taken, zoals een familielid of mantelzorger, een buur of een kennis. Die taken hoeft een thuishulp dan niet te doen. En in sommige gevallen hebben inwoners zelf de financiële middelen om de hulp bij het huishouden te kunnen betalen.   

Voorop staat dat een huis schoon en leefbaar moet zijn

Bij resultaatgericht indiceren brengen we in kaart:

 • wat er moet gebeuren;  
 • wat iemand zelf nog kan;  
 • waar iemand hulp bij kan krijgen van de omgeving;  
 • en waarbij de hulp nodig is van een thuishulp.  

Waarom deze verandering?

Door resultaatgericht te indiceren, krijgt iedereen precies de hulp bij het huishouden die nodig is. Niets meer, maar ook niets minder. Het is dus persoonlijker: afgestemd op de eigen situatie van de inwoner. En het is ook een eerlijkere manier om hulp vast te stellen. Want op deze manier kan de gemeente het budget voor hulp bij het huishouden beter spreiden over meer inwoners.

Met andere woorden: iedereen krijgt ondersteuning bij wat echt nodig is. Én meer inwoners kunnen hulp bij het huishouden krijgen. En dat is belangrijk, want door de vergrijzing komen er steeds meer ouderen bij die hulp bij het huishouden nodig hebben. Daarmee is resultaatgericht indiceren vooral toekomstgerichter. Met elkaar zorgen we dat er ook in de toekomst hulp bij het huishouden is voor iedereen die dat nodig heeft.

Hulp bij huishouden aanvragen

Is er niemand die u kan helpen? Dan kunt u terecht bij de zorgaanbieders en de gemeente. De hulp bij het huishouden vraagt u rechtstreeks aan bij de zorgaanbieder. Bij welke organisatie u moet zijn hangt af van waar u woont in onze gemeente.

Axxicom Thuishulp en Woonzorggroep Samen voeren samen de hulp bij het huishouden in onze gemeente uit.

Woont u in de volgende postcodegebieden?

 • 1733 BA              De Trambaan
 • 1777 BA              Hof van Wieringen
 • 1779 BJ               Kapellehof
 • 1771CA               Lelypark
 • 1735HP               Maria Mater
 • 1764GM              De Caroussel
 • 1761BR               Keijzershof

Dan vraagt u hulp bij het huishouden aan bij Woonzorggroep Samen.

Woont u in een ander postcodegebied dan hierboven?

Dan vraagt u hulp bij het huishouden aan bij Axxicom Thuishulp.

Persoonsgebonden budget PGB

Het is ook mogelijk om een persoonsgebonden budget (pgb) aan te vragen. Dan kunt u zelf hulp inhuren. Doe de pgb-test om te bekijken of u in aanmerking komt voor een persoonsgebonden budget. Aanvullend kunt u een persoonlijk plan maken. Dit helpt de aanbieder om snel inzicht te krijgen in uw ideeën uw persoonlijke situatie en gewenste invulling van uw hulpvraag. Hierdoor kunnen zij uw aanvraag sneller beoordelen.

Meer over het maken van een persoonlijk plan leest u op Slimme lijst: Persoonlijk plan - Per Saldo (pgb.nl).Ook voor een pgb-aanvraag neemt u contact op met één van bovenstaande zorgaanbieders op basis van uw postcodegebied

Chat met Sophie

×
Chat met Sophie