Overslaan en naar de inhoud gaan

Individuele inkomenstoeslag aanvragen

Bent u 21 jaar of ouder? En hebt u langer dan 3 jaar een bijstandsuitkering of een laag inkomen? Dan hebt u misschien recht op de individuele inkomenstoeslag. Dit is een extra uitkering die u 1 keer in de 12 maanden kunt krijgen.

U heeft DigiD nodig. Heeft u die nog niet? Vraag DigiD aan. Voor veel dingen van de overheid heeft u DigiD nodig.

Heeft u DigiD? Klik dan op de knop 'individuele inkomenstoeslag aanvragen' bovenaan deze pagina. Als u het formulier heeft ingevuld en verstuurd, krijgt u een e-mail van de aanvraag. Ontvangt u die mail niet direct, dan is het mogelijk niet goed gegaan. Neem dan contact met ons op.

Een medewerker van Hollands Kroon kijkt of er nog gegevens ontbreken. Als het nodig is belt de medewerker u of stuurt u een brief of mail.

Vindt u het lastig om een aanvraag digitaal te doen? Bel ons dan: tel. 088-321 5000. Dan kijken we samen wat voor u de beste oplossing is.

Voorwaarden om individuele inkomenstoeslag te ontvangen:

  • Uw gemiddelde netto inkomen per jaar was de afgelopen drie jaren niet hoger dan 110% van de bijstandsnorm.
  • U bent 21 jaar of ouder en u krijgt nog geen AOW-pensioen.
  • U bent alleenstaand en u hebt geen spaargeld van meer dan € 7.605,-.
  • U bent een echtpaar of een alleenstaande ouder met kinderen van jonger dan 18 jaar. En u hebt geen spaargeld van meer dan € 15.210,-.
  • U hebt geen zicht op inkomensverbetering.
  • U hebt langer dan drie jaar geleden een voltijdse studie afgerond.
  • U zit niet in de gevangenis.
  • U bent legaal in Nederland.

Hoogte van de toeslag op 1 januari 2023:

  • Voor een echtpaar of een alleenstaande ouder met kinderen van jonger dan 18 jaar € 683,-.
  • Voor een alleenstaande € 478,-.

Bij dit formulier moet u verschillende bijlagen uploaden. In dit filmpje kunt u zien hoe dit moet: (klik op de foto onderaan deze pagina).

Wij controleren of uw gegevens compleet zijn. Als wij nog iets missen, nemen wij contact met u op. U kunt de gegevens dan aanvullen.

De beslissing op de aanvraag krijgt u binnen acht weken. Deze termijn mag één keer worden verlengd met acht weken. Het afhandelen van de aanvraag kan ook langer duren. Bijvoorbeeld als u de gegevens, die nodig zijn voor de afhandeling van de aanvraag, niet op tijd inlevert.

Versturen van afbeeldingen en documenten via Internet

Steeds vaker regelt u uw zaken met bedrijven en overheid online. Dat gaat meestal sneller dan per post. In dit filmpje legt Steffie u uit hoe u handig documenten kunt versturen per Internet. 

Klik op de afbeelding voor een eenvoudige uitleg voor het uploaden van documenten.

Chat met Sophie

×
Chat met Sophie