Collectieve zorgverzekering

Hollands Kroon en Univé bieden een collectieve zorgverzekering voor lagere inkomens aan

Gemeente Hollands Kroon biedt sinds enkele jaren een Gemeentepolis bij Univé voor inwoners met een lager inkomen. Deze collectieve zorgverzekering biedt verschillende voordelen. Zo betalen wij mee aan uw zorgverzekering en krijgt u ruime vergoedingen voor onder andere brillen/lenzen, fysiotherapie, tandartskosten, beweegprogramma’s, gezondheidscursussen en de eigen bijdrage Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo).

Keuzemogelijkheden

Vanaf halverwege november kunt u een Gemeentepolis afsluiten voor het volgende jaar. Er zijn verschillende pakketten van Univé. Er is altijd een pakket wat bij uw situatie past.

Alle informatie op een rij

Op de website gezondverzekerd.nl vindt u alle informatie over de pakketten, zoals:

 • Wat u betaalt voor de pakketten
 • Een overzicht van de vergoedingen per pakket
 • Een handige keuzehulp. Bekijk op uw gemak welk pakket het beste bij u past. U vult in voor welke zorgkosten u verzekerd wilt zijn en ziet vervolgens welk pakket daar het beste bij past.
 • U kunt indien gewenst meteen overstappen naar een ander pakket. U hoeft niets te doen als u uw huidige gemeentepolis wilt behouden
 • Een digitale folder met de pakketten en handige informatie

Wanneer komt u ervoor in aanmerking?

U komt in aanmerking voor deelname aan de gemeentepolis wanneer u een inkomen heeft wat lager is dan 130% van de bijstandsnorm die in uw situatie zou gelden. In de tabel hieronder ziet hoeveel u in uw situatie maximaal aan inkomen per maand mag hebben om in aanmerking te komen voor deelname aan de gemeentepolis.

Hoogte bijstandsuitkering 21 jaar tot AOW-leeftijd

Personen van 21 jaar tot AOW-leeftijd 130% van de bijstandsnorm
Alleenstaanden/eenpersoonshuishoudens en alleenstaande ouders € 1.402,31
Partners/gehuwden en samenwonenden € 2.003,30

Hoogte bijstandsuitkering 18-21 jaar

Personen van 18 – 21 jaar 130% van de bijstandsnorm
Alleenstaanden/eenpersoonshuishoudens en alleenstaande ouders € 346,18
Partners/gehuwden en samenwonenden:
beiden 18 – 21 jaar, zonder kinderen € 692,35
beiden 18 – 21 jaar, met kinderen € 1.093,014
één jonger dan 21 jaar, zonder kinderen € 1.347,83
één jonger dan 21 jaar, met kinderen € 1.748,49

Hoogte bijstandsuitkering vanaf pensioengerechtigde leeftijd

Vanaf pensioengerechtigde leeftijd 130% van de bijstandsnorm
Alleenstaanden/eenpersoonshuishoudens € 1.559,98
Partners/gehuwden en samenwonenden, beide:
Pensioengerechtigde leeftijd € 2.115,20
Partners/gehuwden en samenwonenden, één niet Pensioengerechtigd, één wel pensioengerechtigd € 2.115,20

Daarnaast mag uw vermogen niet hoger zijn dan de volgende bedragen:

Leefsituatie Maximaal toegestaan vermogen
Alleenstaande € 6.295,-
Alleenstaande ouder € 12.590,-
Gezamenlijke huishouding € 12.590,-

Meer informatie

 • Voor meer informatie over de pakketten en de vergoedingen neemt u contact op met de klantenservice van Univé via telefoonnummer 072-5277622.
 • Komt u er met de digitale keuzehulp niet uit en wilt u graag persoonlijk advies? Dan kunt ook langsgaan bij het kantoor van Univé. De dichtstbijzijnde locaties zijn in Schagen en Wieringerwerf.
 • Gemeentepolis (gezondverzekerd.nl)

Wist u dat…

 • U een betalingsregeling kunt treffen voor het gespreid betalen van uw eigen risico? Kijk voor meer informatie op www.unive.nl/betalen/gespreid-betalen-verplicht-eigen-risico
 • U voor bepaalde zorgkosten geen eigen risico hoeft te betalen? Kijk hiervoor in het overzicht van vergoedingen. U ziet dan per vergoeding of u eerst uw eigen risico moet aanspreken.
 • U zich niet aanvullend kunt verzekeren als u een betalingsachterstand of schuld bij Univé heeft? Hierdoor kunnen uw zorgkosten oplopen. Neem contact op met Univé om een betalingsregeling te treffen. Zodat u zich op termijn weer aanvullend kunt verzekeren.

Bent u al verzekerd via het gemeentepakket?

Bent u al verzekerd via het gemeentepakket en denkt u erover na om over te stappen? Mocht u overwegen om van de Gemeentepolis over te stappen naar een andere zorgverzekering, let dan op het volgende:

 • U heeft tot 1 januari tijd om over te stappen naar uw nieuwe zorgverzekeraar. Vaak zegt de nieuwe zorgverzekeraar uw oude zorgverzekering op, maar vraag dit wel na. U hoeft ons niet op de hoogte te brengen van uw overstap.
 • Heeft u een betalingsachterstand of schuld bij Univé, dan kunt u niet overstappen naar een andere zorgverzekeraar. Om alsnog over te kunnen stappen, moet u eerst een betalingsregeling treffen. Pas wanneer het hele bedrag voor 31 december is betaald, kunt u overstappen.

Ervaringen met de collectieve verzekering