Overslaan en naar de inhoud gaan

Monumenten

De historische gebouwen, stolpboerderijen, kerken, dijken, kenmerkende dorpen en polders vertellen allemaal een klein stukje van de geschiedenis van Hollands Kroon. Ons cultureel erfgoed is voor veel inwoners iets om trots op te zijn. Het roept herinneringen op. Mensen gaan zaken herkennen. We willen dit erfgoed bewaren voor de toekomstige generaties.

Monumenten

Klik op de kaart voor Monumenten locaties

In Hollands Kroon zijn er rijksmonumenten, provinciale monumenten en gemeentelijke monumenten. Welke panden of objecten dit precies zijn, kunt u opzoeken in het Erfgoedregister. Het register vindt u in het groene blok 'Zie ook'. U kunt ook via deze kaart bekijken waar alle monumenten staan in de gemeente Hollands Kroon.

Voor het opknappen of verbouwen van een monument heeft u meestal een omgevingsvergunning nodig. Maar bij gewoon onderhoud is dit niet nodig. Op de website van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed kunt u nalezen wanneer wel en wanneer geen omgevingsvergunning nodig is.

Er is een lijst met historische graven in de gemeente en deze graven zijn beschermd voor ruiming. Welke dit precies zijn kunt u hier vinden.

Monumentenlijst Hollands Kroon

Hollands Kroon is bezig met het aanwijzen van een gemeentelijke monumenten die kenmerkend zijn voor het verhaal van Hollands Kroon. Met een monumentale status worden gebouwen beschermd voor bijvoorbeeld sloop. De gemeentelijke monumentencommissie heeft in overleg met de historische verenigingen een lijst gemaakt.

Op basis hiervan zijn gebouwen uitgekozen die misschien als gemeentelijk monument worden aangewezen. Met de eigenaren van deze gemeentelijk monumenten hebben wij contact gezocht. We hebben hun gevraagd of zij mee willen werken aan architectonisch en cultuurhistorisch onderzoek. Als er uit dit onderzoek een positief advies komt, start de procedure van de aanwijzing tot gemeentelijk monument. Meer informatie leest u hierover in de Erfgoedverordening Hollands Kroon. Deze staat in het groene blok 'Zie ook'.

Monumentenschildje of informatiebord

Monumentenschildje

Elk historisch gebouw vertelt een gedeelte van de geschiedenis van Hollands Kroon. Veel mensen vinden dat deze karakteristieke gebouwen sfeer geven aan een dorpskern.

We vinden historische gebouwen en monumenten belangrijk. Daarom wil de gemeente meer bekendheid geven aan gebouwen met een monumentale status.

Het is leuk om meer te weten te komen over de geschiedenis van een gebouw in de omgeving. We willen daarom de historische achtergrondinformatie van gebouwen zetten op onze toeristische website www.BezoekHollandsKroon.nl. Zo maken we het erfgoed van Hollands Kroon beleefbaar!

Monumenteneigenaren kunnen nu gratis een monumentenschildje aanvragen (ter waarde van € 46,50). Dan is in een oogopslag duidelijk: hier staat iets bijzonders.

De schildjes worden besteld bij de ANWB en hebben een eigentijds ontwerp. Het kan gemakkelijk aan de gevel van uw gebouw worden vastgemaakt. U kunt kiezen uit een klein schildje (50 x 70 mm) of een middelgroot schildje (100 x 150 mm).

Om ook bij monumentenschildjes het verhaal achter een monument te kunnen vertellen, maken we een QR-code op een doorzichtige sticker. Deze wordt op het monumentenschildje geplakt. Voorbijgangers kunnen deze eenvoudig scannen voor meer informatie. Op de foto ziet u hoe de gemeente Hoorn een QR-code gebruikt op monumentenschildjes. Het is helaas niet mogelijk om de QR-code op het emaillen schildje te printen.

Informatiebord

Informatiebord
Voorbeeld informatiebord: Statenpoort - Gemeente Hoorn, Bron: ANWB

Komen er veel voorbijgangers langs uw historische gebouw? Dan is het misschien nog leuker om gratis een gegraveerd informatiebord aan te vragen (ter waarde van € 250,-). Met een korte tekst geeft het bordje informatie over de geschiedenis. Andere wetenswaardigheden en historische foto’s van het monument kunnen worden bekeken als de QR-code wordt gescand. De afmetingen van het bord: 37.5 x 25 cm.

Als uw gebouw geen monumentenstatus heeft, kunt u een informatiebord aanvragen. We beoordelen na uw aanvraag of er voldoende historische of karakteristieke waarde is om een informatiebord te laten maken voor uw gebouw.

Kijk voor meer informatie over de schildjes en monumentenborden op de website van de ANWB:

 

Contact

Voor meer informatie over de gemeentelijke monumentenlijst kunt u contact met ons opnemen.

Chat met Sophie

×
Chat met Sophie