Overslaan en naar de inhoud gaan

Veelgestelde vragen rondom beperkingen transportcapaciteit elektriciteit

De laatste tijd is er veel nieuws over problemen met het elektriciteitsnetwerk en de opwek van zonne-energie. Als gemeente kunnen we ons voorstellen dat u hier vragen over hebt. Daarom hebben wij veelgestelde vragen met antwoorden op een rij gezet.

Wat is er aan de hand met het elektriciteitsnetwerk in Hollands Kroon (en in veel andere gebieden in Nederland)?

Nog niet zo lang geleden werd alle elektriciteit in centrales opgewekt. Nu doen we dat ook met windturbines, zonnepanelen en andere bronnen, overal in het land. Daar is het elektriciteitsnet niet op ontworpen.

We doen tegenwoordig bijna alles elektrisch. Nieuwe huizen hebben geen gasaansluiting meer, de bewoners koken en verwarmen elektrisch. Er zijn ook meer elektrische auto’s. En we gebruiken veel gegevens op onze telefoon en computer. Dat vraagt veel stroom. Het elektriciteitsnet kan dat gebruik niet goed aan. De beheerder van het net is Liander. Die werkt er hard aan om het net aan te passen. Het duurt helaas nog tot uiterlijk 2030 voor het in orde is. Voor meer informatie klikt u hier.

Kan ik zelf wat doen om het netwerk te ontlasten?

De meeste zonne-energie wordt tussen de middag opgewekt. Terwijl we op dat moment weinig energie gebruiken. Alle kleine beetjes helpen. Zet daarom de afwasmachine of wasmachine bij voorkeur op deze momenten aan. Zo valt de grootste stroomvraag in deze uren.

Het netwerk is vol, maar ik wil toch zonnepanelen plaatsen. Kan dit?

Dit kan, als u met een paar dingen rekening houdt. Als de zon flink schijnt, wekt u vaak meer stroom op dan u gebruikt. Dat overschot gaat naar het elektriciteitsnet. Zit het net op dat moment ‘vol’, dan schakelen de zonnepanelen zichzelf tijdelijk uit. Als dat vaak gebeurt, leveren de panelen minder op dan u had verwacht.

Woont u op een plek waar het net vol is? Dan kunt u proberen de panelen deels op het oosten en deels op het westen te leggen. De stroom wordt dan stroom gelijkmatiger opgewekt, zodat u alles kunt gebruiken of terug leveren aan het elektriciteitsnet.

Zijn er andere maatregelen die ik kan nemen om te verduurzamen?

Ja, kijk bijvoorbeeld eens naar uw huidige energieverbruik. Misschien kunt u flink besparen. Denk aan:

  • isoleren;
  • gloeilampen vervangen voor LED-verlichting;
  • ongebruikte laders uit het stopcontact halen;
  • apparaten niet op stand-by laten staan;
  • bij vervanging van apparaten voor A-labels te kiezen.

Als inwoner van Hollands Kroon komt u in aanmerking voor een gratis energiescan. U regelt het bezoek van de adviseur op https://susteen.nl/acties/hollands-kroon. U kunt ook vrijblijvend contact opnemen met Duurzaam Bouwloket. Zij beantwoorden uw energievragen gratis en onafhankelijk. Ze weten ook welke subsidies er zijn. Zie www.duurzaambouwloket.nl

Chat met Sophie

×
Chat met Sophie