Veel gestelde vragen rondom beperkingen transportcapaciteit elektriciteit

De laatste tijd is er veel nieuws over het elektriciteitsnetwerk en de opwek van zonne-energie. Als gemeente kunnen we ons voorstellen dat hier vragen over zijn. Daarom hebben wij een aantal van deze vragen op een rijtje gezet.

Wat is er aan de hand met het elektriciteitsnetwerk in Hollands Kroon (en in veel andere gebieden in Nederland)?

De laatste jaren zijn we het elektriciteitsnetwerk anders gaan gebruiken. Nog niet zo lang geleden werd alle elektriciteit in centrales opgewekt. Nu doen we dat ook met windturbines, zonnepanelen en andere bronnen, overal in het land. Ook de elektriciteitsvraag is veranderd: nieuwe huizen hebben geen gasaansluiting meer, de bewoners koken en verwarmen elektrisch. We gebruiken elektrische auto’s en veel meer online opslagcapaciteit. Op al dat gebruik is het elektriciteitsnet niet goed aangepast. Liander werkt er hard aan om dat aan te passen, maar het duurt helaas nog tot uiterlijk 2030 voor het in orde is. Voor meer informatie klikt u hier.

Kan ik zelf wat doen om het netwerk te ontlasten?

De meeste zonne-energie wordt opgewekt tussen 12:00-14:00 uur terwijl op dat moment juist de minste energie wordt verbruikt. Onder het mom alle kleine beetjes helpen; zet eens de vaatwasser of de wasmachine aan op deze momenten zodat de grootste stroomvraag in deze uren valt.

Het netwerk is vol, maar ik wil toch zonnepanelen plaatsen. Kan dit?

Dit kan zeker, maar er zijn een aantal zaken waar u rekening mee moet houden. Het kan zijn dat u niet altijd, of de volledige opwek capaciteit kan terug leveren aan het net. De omvormer kan tijdelijk uitschakelen als het netwerk ‘vol’ zit. Hierdoor kan de terugverdientijd anders uitvallen dan in eerste instantie is berekend.

In het verleden was energieopwekking met zon vooral interessant als u een dak op het zuiden had. Een dak op het zuiden heeft de meeste zonuren. Maar omdat er niet altijd terug geleverd kan worden bestaat de mogelijkheid dat de business case voor een dak met een oost-west opstelling gunstiger is. De reden daarvan is dat er dan energie wordt opgewekt buiten de piekuren, waardoor u dit wel kan terug leveren of direct zelf kunt gebruiken.

Zijn er andere maatregelen die ik kan nemen om te verduurzamen?

Ja, kijk bijvoorbeeld eens naar uw huidige energieverbruik. Misschien kunt u dit verlagen door middel van besparingsmaatregelen zoals isolatie. Ook kleinere stappen, door bijvoorbeeld uw gloeilampen te vervangen voor LED-verlichting, tochtstrips te plaatsen, stekkers uit het stopcontact te halen of apparaten niet op stand-by te laten staan, kunnen een bijdrage leveren.

Als inwoner van Hollands Kroon kunt u vrijblijvend contact opnemen met Duurzaam Bouwloket. Zij kunnen u nog beter helpen bij de beantwoording van deze vraag. Contact opnemen en meer informatie vindt u via de website. U kunt hier ook terecht voor een actueel subsidie overzicht.

Actie voor gratis energiescan van uw woning

Op dit moment loopt er in de gemeente Hollands Kroon een actie waarbij u zich kunt aanmelden voor een gratis energiescan van uw woning. Dit geldt voor zowel koop- als huurwoningen. Deze geeft inzicht in de mogelijkheden om energie te besparen, de kosten om te isoleren en andere maatregelen te nemen, subsidies en terugverdientijden. Aanmelden kan via duurzaam.hollandskroon.nl. De actie loopt tot eind maart 2022, tenzij de 2000 beschikbare scans eerder zijn vergeven.

Overzicht van subsidies voor verduurzamen

Onderstaand vindt u een overzicht met de subsidies die op dit moment kunnen worden aangevraagd op het gebied van duurzaamheid.