Overslaan en naar de inhoud gaan

Ontheffing coronamaatregelen

Op 1 december 2020 is de tijdelijke wet maatregelen COVID-19 ingevoerd. Door deze wet heeft de burgemeester de mogelijkheid om ontheffingen te verlenen voor een aantal bijzondere gevallen.

Bevoegdheid burgemeester

Op dit moment heeft de burgemeester alleen de bevoegdheid om een ontheffing te verlenen op het gebied van groepsvorming, openstelling publieke plaatsen en evenementen. Of en wanneer deze ontheffing wordt verleend hangt af van de omstandigheden van het geval. Het verzoek moet worden afgewogen tegen het belang van bestrijding van het virus. In sommige gevallen kan het zo zijn dat het belang om de ontheffing te verlenen zwaarder weegt dan het belang van de bestrijding.

Het is belangrijk te weten dat het hier om uitzonderingen gaat die geen rechten verlenen aan andere verzoeken tot een ontheffing. Tegen de beslissing van de burgemeester kunt u bezwaar en beroep maken.

Naast het mogelijk verlenen van ontheffingen voor groepsvorming, publieke plaatsen en evenementen, heeft de burgemeester ook deze bevoegdheden voor de bestrijding van Covid-19.

Ook geldt er sinds 1 december een mondkapjesplicht.

Chat met Sophie

×
Chat met Sophie