Stikstofberekening voor bouwen of verbouwen

Gaat u bouwen of verbouwen? Dan heeft u een AERIUS-berekening nodig. Dit geldt sinds mei 2019. Dit is een berekening of uw project wel of geen stikstof uitstoot. Deze berekening kost geld. Voor sommige particuliere projecten is het vanaf nu niet meer nodig een AERIUS-berekening aan te leveren. Hieronder leest u of dat ook voor uw project geldt. Bij alle twijfelgevallen geven wij het advies om toch een aparte berekening te laten doen.

Geen extra stikstof

Te veel stikstof in de lucht is een probleem. Planten en dieren hebben hier last van. Daarom mogen nieuwe bestemmingsplannen en projecten geen extra stikstof uitstoten in natuurgebieden.

Gemeente verdeeld in kleuren

Om het makkelijker te maken hebben onze gemeente verdeeld in gebieden. Op de kaart ziet u groene, oranje en paarse gebieden. Hieronder leggen wij uit wat dit betekent.

Groene gebieden

Het grootste gebied in Hollands Kroon is groen. Voert u bouwactiviteiten in dit gebied? Dan zijn dit de regels:

U voert bouwactiviteiten*) uit:

• voor particulieren;
  • aan maximaal 11 woningen;

En u werkt samen met een aannemer die werkt met STAGE-IV of nieuwer materieel.

=> U hoeft geen AERIUS-berekening te laten maken.

*)  Voorbeelden van bouwactiviteiten zijn: dakopbouw, woninguitbreiding, dakkapel, garage, overkapping.

Oranje gebieden

Voor bouwprojecten in oranje gebieden is het net even anders.

Dit zijn de regels:

U voert bouwactiviteiten*) uit:

• voor particulieren;
  • aan maximaal 2 woningen.

En u werkt samen met een aannemer die werkt met STAGE-IV of nieuwer materieel.

=> U hoeft geen AERIUS-berekening te laten maken.

*)Voorbeelden van bouwactiviteiten zijn: dakopbouw, woninguitbreiding, dakkapel, garage, overkapping.

Paarse gebieden

Elk bouwproject in het paarse gebied heeft altijd een eigen AERIUS-berekening nodig. Dit geldt ook voor kleinere projecten zoals dakkapel, woninguitbreiding, dakopbouw, garage en overkapping.

AERIUS-berekening altijd nodig bij bedrijfsmatige projecten

Deze regels gelden alleen voor particuliere bouwprojecten, niet voor bedrijfsmatige projecten. Een AERIUS-berekening kost voor particulieren veel geld. Bij bedrijfsmatige projecten is het vaak een klein onderdeel van de kosten.

Ook zijn deze regels bedoeld voor woningbouw en de verkeersbewegingen van vrachtwagens met bouwmateriaal die daarbij horen. Voor bedrijfsmatige projecten is dit vaak veel meer.

Voor bedrijfsmatige projecten moet u dus altijd een AERIUS-berekening doen.

Bezwaar? Toch een berekening

Door deze aanpak kan er toch nog om een berekening worden gevraagd. Bijvoorbeeld als er bezwaar is gemaakt. Deze berekening moet u dan alsnog bij ons aanleveren.

Klik op de afbeelding voor een vergroting.