Overslaan en naar de inhoud gaan

Regelen van begrafenis

Het aanvragen van een begrafenis op één van de gemeentelijke begraafplaatsen in Hollands Kroon gaat digitaal. De uitvaartondernemer regelt dit voor u.

Om online aangifte van begraven te doen heeft de (uitvaart)ondernemer eHerkenning nodig. Heeft hij/zij dit niet, of wilt u persoonlijk de begrafenis regelen neem dan contact op met team Begraven.

Vraagt u als uitvaartondernemer een begrafenis aan voor iemand die in de gemeente Hollands Kroon is overleden? Na de aangifte van overlijden kunt u verder gaan met de aangifte voor begraven. U hoeft niet opnieuw in te loggen en de al ingevulde gegevens worden meegenomen.

Een graf huurt u voor minimaal 20 jaar. Deze tijd gaat in wanneer de laatste persoon begraven wordt. Dit omdat wij een grafrust van minimaal 20 jaar hanteren. Een jaar voordat dit termijn verloopt heeft u de mogelijkheid om te verlengen met 5 of 10 jaar.

De kosten van begraven vindt u in de nota tarieven

Graf reserveren   

U kunt een graf reserveren. Neem daarvoor contact met ons op via de mail. Zet in de mail uw gegevens en de begraafplaats waar u een graf wilt reserveren. De begraafplaatsbeheerder maakt een afspraak met u om een plek uit te zoeken.

Is uw dierbare overleden en is er nog geen graf gereserveerd? De begraafplaatsbeheerder maakt een afspraak met u om een plek uit te zoeken. De uitvaartondernemer kan dit ook regelen.

Soorten graven

Er zijn drie soorten graven:

 1. Particulier graf
 2. Particulier kindergraf
 3. Algemeen graf (alleen in Nieuwe Niedorp)

1. Particulier graf

Dit wordt ook wel een huurgraf, familiegraf of persoonlijk graf genoemd. Er kunnen één of twee personen in een eigen graf. 

In Middenmeer zijn alleen graven met één laag. Dit komt door de hoge grondwaterstand. U kunt twee graven naast elkaar reserveren.

Voor de grafrechten en het algemeen onderhoud van de begraafplaats moet worden betaald. Als het graf in gebruik wordt genomen, moet dit voor 20 jaar worden betaald. Dit zijn grafrechten. Een jaar voordat dit termijn verlopen is kan er verlengd worden.

2. Particulier kindergraf

Kinderen tot 12 jaar kunnen worden begraven in een kindergraf. Als de ouders later bij hun kind begraven willen worden, kies dan voor een particulier graf.

3. Algemeen graf (alleen in Nieuwe Niedorp)

In een algemeen graf worden maximaal twee personen begraven die geen bekenden zijn van elkaar. Hiervan blijft de gemeente eigenaar en bepalen wij wie erin begraven wordt. Er wordt voor 10 jaar een gebruiksrecht gegeven. Na deze periode is er geen mogelijkheid tot verlengen. De familie van de overleden personen delen een stuk grond boven het graf. Dit betekent dat het gedenkteken niet te groot mag zijn.

Vergunning voor grafsteen 

Voor het plaatsen van een gedenkteken moet een vergunning aangevraagd worden. De aanvraag wordt meestal gedaan door de maker van de gedenksteen. Hier zijn kosten aan verbonden.

De kosten voor een gedenksteen bedragen € 93,36, voor een grafkelder € 883,02.

In het groene blok 'Zie ook' staat ook informatie over waar de steen aan moet voldoen. In het groene blok vindt u ook het aanvraagformulier voor deze vergunning.

Rechthebbende van een graf

De rechthebbende van een graf mag:

 • bepalen wie er in het graf begraven worden;
 • de grafrechten verlengen;
 • de grafrechten overdragen aan iemand anders;
 • de grafrechten stopzetten;
 • informatie vragen over het graf.

De rechthebbende van een graf moet:

 • het graf onderhouden;
 • zorgen voor de juiste gegevens van de contactpersoon;
 • de rekening betalen.

De persoon die de begrafenis aanvraagt wordt automatisch rechthebbende van het nieuwe graf.

Wordt de overledene begraven in een bestaand graf? Dan is er toestemming nodig van de rechthebbende van dit graf. Was de overledene de rechthebbende, dan wordt de persoon die de begrafenis aanvraagt automatisch rechthebbende van het graf.

Chat met Sophie

×
Chat met Sophie