Begraafplaatsen in Hollands Kroon

Op tien gemeentelijke begraafplaatsen geven wij graven uit.

Locaties begraafplaatsen

Begraafplaats Adres
Algemene begraafplaats Anna Paulowna Middenweg 17
Westerbegraafplaats Barsingerhorn Heerenweg 18
Hippolytushoef begraafplaats Zandburen Noordburenweg 15
Oosterbegraafplaats Kolhorn Waardpolderhoofdweg 42
Algemene begraafplaats Middenmeer Kerkhoflaan 6A
Algemene begraafplaats Nieuwe Niedorp Dorpsstraat 179
Algemene begraafplaats Oude Niedorp Dorpsstraat 31A
Begraafplaats Stroe bij Hippolytushoef Stroeërweg
Algemene begraafplaats Wieringerwaard Iepenlaan
Begraafplaats Winkel Dorpsstraat 177

Er is ook een gemeentelijke begraafplaats op het Kerkplein in Hippolytushoef. Hier geven wij geen nieuwe graven meer uit.

Anna Paulowna 

Begraafplaats Anna Paulowna
Begraafplaats Anna Paulowna

De begraafplaats Anna Paulowna ligt buiten het dorp Anna Paulowna, aan de westkant. Dit is de op één na grootste begraafplaats van Hollands Kroon. De begraafplaats heeft een oud en een nieuw gedeelte. Het nieuwe gedeelte is er vanaf 1989. Op de begraafplaats zijn urnengraven en urnenmuren. Ook is er een strooiveld bij het water met uitzicht op de landerijen.

Barsingerhorn 

Begraafplaats Barsingerhorn
Begraafplaats Barsingerhorn

Begraafplaats Barsingerhorn (Westerbegraafplaats) ligt aan rand van Barsingerhorn aan de westkant. Het is een landelijke begraafplaats, waardoor het lijkt alsof het op een eiland ligt. In het midden staat een Anna Paulowna boom (Paulownia tomentosa), waar grafkelders omheen liggen. Er staan een paar oude, houten grafmonumenten. Op deze begraafplaats zijn er urnengraven en is er een strooiveld.

Hippolytushoef (Zandburen) 

Begraafplaats Zandburen
Begraafplaats Zandburen Hippolytushoef

Begraafplaats Zandburen bestaat sinds 1936. De begraafplaats ligt aan de buitenkant van Hippolytushoef, aan de noordkant. Op Zandburen zijn urnenmuren en een strooiveld. Op deze begraafplaats zijn oorlogsgraven. Op 4 mei komen veel bezoekers naar deze plek om te herdenken.

Hippolytushoef (Kerkplein) 

Begraafplaats Kerkplein Hippolytushoef
Begraafplaats Kerkplein Hippolytushoef

De begraafplaats rondom de kerk in het centrum van Hippolytushoef is niet meer in gebruik. Hier krijgen oude (familie)monumenten een plekje. Deze komen bij de begraafplaats Zandburen vandaan wanneer er afstand wordt gedaan.

Kolhorn

Begraafplaats Kolhorn
Begraafplaats Kolhorn

Begraafplaats Kolhorn (Oosterbegraafplaats) bestaat sinds 1837 en ligt aan de buitenkant, in het noorden van Kolhorn. Er staan een paar oude, houten grafmonumenten en oorlogsgraven. Op deze begraafplaats zijn er urnengraven en is er een strooiveld.

Middenmeer

begraafplaats Middenmeer
Begraafplaats Middenmeer

Dit is de grootste begraafplaats van Hollands Kroon. Het is een erg groene begraafplaats met heel veel verschillende vaste planten, hagen, struiken en bomen. Hierdoor ziet het eruit als een park. Op deze begraafplaats zijn er urnengraven, urnenmuren en is er een strooiveld. Sinds juni 2022 staat er een gedenkboom. Ook zijn hier oorlogsgraven.

Nieuwe Niedorp 

Private Silence Nieuwe Niedorp
Private Silence

Begraafplaats Nieuwe Niedorp ligt achter de Fenixkerk, in het centrum van Nieuwe Niedorp. Deze begraafplaats ligt in een bos. Op de begraafplaats zijn er urnengraven, urnenmuren en is er een strooiveld. Er is een monument voor het oorlogsslachtoffer Loesje. SInds mei 2002 staat hier een Private Silence. Een idee van Yvonne Wiedijk. Het is een overdekt gebouw met nissen met een glazen deurtje die op slot kan. In deze nissen kunnen persoonlijke voorwerpen en de urn van de overledene gezet worden.

Oude Niedorp 

Ruïnekerk in Oude Niedorp
Ruïnekerk in Oude Niedorp

Begraafplaats Oude Niedorp ligt achter de Ruïnekerk, in het centrum van Oude Niedorp. Stichting Ruïnekerk Oude Niedorp is de beheerder. Op de muren van de ruïnekerk groeit de Wilde Wingerd (Parthenocissus quinquefolia). In de herfstmaanden kleurt deze prachtig rood. De begraafplaats heeft uitzicht op de landerijen. Er is een strooiveld en in 2020 is er een urnenmuur bij gekomen.

Stroe 

Kapel Stroe
Kapel Stroe

Begraafplaats Stroe bestaat al sinds de 18de eeuw, maar is misschien zelfs nog ouder. Het is een landelijke begraafplaats bij het plaatsje Stroe. Door iepziekte zijn alle oude Iepen om de begraafplaats verwijderd. Er zijn in de buitenrand nieuwe bomen, struiken en vaste planten aangeplant. In het midden van de begraafplaats staat een heidens kapel, gemaakt door vrijwilligers in 2016. Alleen deze begraafplaats in Hollands Kroon heeft een urnentuin. In het voorjaar wordt er een nieuwe urnentuin gemaakt. Deze komt aan de Oostkant van de begraafplaats. Ook is er een strooiveld op deze begraafplaats.

Wieringerwaard

Begraafplaats Wieringerwaard
Begraafplaats Wieringerwaard

De begraafplaats Wieringerwaard ligt in het dorp, achter het Polderhuis aan de Noord-Zijperweg. De ingang van de begraafplaats is aan de Iepenlaan. Het is een lange begraafplaats, met aan beide kanten water. Om de begraafplaats heen staan bomen en hagen. Op deze begraafplaats zijn er urnengraven en is er een urnenmuur. Ook zijn er op deze begraafplaats oorlogsgraven.

Winkel 

Begraafplaats Winkel
Begraafplaats Winkel

Begraafplaats Winkel ligt rondom de Lucaskerk, aan de noordkant van Winkel. Aan de oostkant van de kerk liggen wat familiegraven. Op deze begraafplaats zijn er urnengraven, is er een urnenmuur en is er een strooiveld. In het midden van de begraafplaats, aan de westkant van de kerk, staat een oorlogsmonument.

Andere begraafplaatsen

Begraafplaats rond de Michaëlskerk 
Adres: Kerkweg 22 in Oosterland 
Beheerder: Protestantse Gemeente Wieringen 
Website: www.pgwieringen.nl

Begraafplaats rond de Nicolaaskerk 
Adres: Westerlanderweg 63 in Westerland 
Beheerder: Protestantse Gemeente Wieringen 
Website: www.pgwieringen.nl

Begraafplaats: achter de Rooms Katholieke kerk 
Adres: Nieuweweg 15 in Anna Paulowna 
Beheerder: parochie R.K. Parochie O.L.V. Praesentatie 
Website: www.olvpraesentatie.nl

Begraafplaats achter de Rooms Katholieke kerk 
Adres: Hoofdstraat 12, Hippolytushoef 
Beheerder: telefoonnummer 06-241 883 58 of via de mail

Begraafplaats naast de Rooms Katholieke kerk 
Adres: Wijdenes Spaansweg 58, Breezand 
Beheerder: R.K. parochie St. Jan 
Website: www.sintjanbreezand.nl

Begraafplaats achter de Rooms Katholieke kerk 
Adres: Rijdersstraat 107 ’t Veld 
Beheerder: telefoonnummer 0226-421 268 of via de mail

Begraafplaats: R.K. begraafplaats en urnennmuur voor eigen parochianen. In alle andere gevallen beslist het bestuur. 
Adres: Ooievaarsweg 6b, Nieuwe Niedorp 
Beheerder: de Kloosterraad van de R.K. Parochie Onze Lieve Vrouwe Onbevlekt Ontvangen. Telefoonnummer 06-547 498 89.