Overslaan en naar de inhoud gaan

Begraafplaatsen in Hollands Kroon

Er zijn in Hollands Kroon tien gemeentelijke begraafplaatsen waar graven worden uitgegeven.

Locaties begraafplaatsen

Algemene begraafplaats Anna Paulowna Middenweg 17
Westerbegraafplaats Barsingerhorn Heerenweg 18
Hippolytushoef begraafplaats Zandburen Noordburenweg 15
Oosterbegraafplaats Kolhorn Waardpolderhoofdweg 42
Algemene begraafplaats Middenmeer Kerkhoflaan 6A
Algemene begraafplaats Nieuwe Niedorp Dorpsstraat 179
Algemene begraafplaats Oude Niedorp Dorpsstraat 31A
Begraafplaats Stroe bij Hippolytushoef Stroeërweg
Algemene begraafplaats Wieringerwaard Iepenlaan
Begraafplaats Winkel Dorpsstraat 177

Er is ook een gemeentelijke begraafplaats op het Kerkplein in Hippolytushoef. Hier worden geen nieuwe graven meer uitgegeven.

Begraafplaatsen in beheer bij anderen

  • De Protestantse Gemeente Wieringen is beheerder van twee begraafplaatsen op Wieringen. De begraafplaats rond de Michaëlskerk,  Kerkweg 22 in Oosterland en de begraafplaats rond de Nicolaaskerk, Westerlanderweg 63 in Westerland.
  • Achter de Rooms Katholieke kerk, Nieuweweg 15 in Anna Paulowna, ligt de begraafplaats van de R.K. Parochie O.L.V. Praesentatie. De begraafplaats wordt beheerd en onderhouden door de parochie.
  • Achter de Rooms Katholieke kerk, Hoofdstraat 12, Hippolytushoef ligt de katholieke begraafplaats. De beheerder is te bereiken op telefoonnummer 06-241 883 58 of via de mail.
  • Naast de Rooms Katholieke kerk, Wijdenes Spaansweg 58, Breezand, ligt de begraafplaats van de R.K. parochie St. Jan. Deze begraafplaats wordt beheerd en onderhouden door de parochie.
  • De Rooms Katholieke Begraafplaats van de H. Martinusparochie ligt achter de kerk en is gevestigd Rijdersstraat 107 ’t Veld. De beheerster is te bereiken op telefoonnummer 0226-421 268, of via de mail.
  • De R.K. Begraafplaats te Nieuwe Niedorp is gevestigd aan de Ooievaarsweg 6b, Nieuwe Niedorp. De begraafplaats is eigendom van R.K. Parochie Onze Lieve Vrouwe Onbevlekt Ontvangen, vertegenwoordigd door de Kloosterraad. De begraafplaats/urnenmuur is in principe uitsluitend bestemd voor eigen parochianen. In alle andere gevallen beslist het bestuur. De beheerder is te bereiken op telefoonnummer 06-547 498 89. 

Aanvullende informatie over de begraafplaatsen

Zandburen (Hippolytushoef)

Begraafplaats Zandburen bestaat sinds 1936 en ligt aan de buitenrand, ten noorden van Hippolytushoef. Het eerste graf is van de toenmalig beurtschipper, toen Wieringen nog een eiland was. Op Zandburen zijn urnenmuren en is er een strooiveld. Op deze begraafplaats zijn oorlogsgraven die druk bezocht worden tijdens de dodenherdenking op 4 mei.

Kerkplein (Hippolytushoef)

De begraafplaats rondom de kerk in het centrum van Hippolytushoef is niet meer in gebruik. Hier worden alleen nog oude (familie)monumenten geplaatst die verwijderd worden van begraafplaats Zandburen.

Middenmeer

Deze begraafplaats ligt binnen de bebouwde kom van Middenmeer. Het is de enige begraafplaats in de Wieringermeer en de grootste van Hollands Kroon. Deze begraafplaats is aangelegd als een soort park. Het is een zeer groene begraafplaats met heel veel verschillende vaste planten, hagen, heesters en bomen. Op Middenmeer staan urnenmuren en er is een strooiveld. Op deze begraafplaats zijn oorlogsgraven.

Anna Paulowna

De begraafplaats Anna Paulowna ligt buiten de bebouwde kom van Anna Paulowna, aan de westkant. Dit is de op één na grootste begraafplaats van Hollands Kroon. De begraafplaats heeft een oud en een nieuw gedeelte. Het nieuwe gedeelte werd in 1989 gerealiseerd. Op Anna Paulowna staan urnenmuren en er is een strooiveld bij het water met uitzicht op de landerijen.

Wieringerwaard

De begraafplaats Wieringerwaard ligt binnen de bebouwde kom, achter het Polderhuis. Het is een lange begraafplaats, met aan beide zijden water afgeschermd door een haag en aan de andere kant bos plantsoen. Op Wieringerwaard staat een urnenmuur, maar er is geen mogelijkheid tot as uitstrooien. Op deze begraafplaats zijn oorlogsgraven.

Kolhorn

Begraafplaats Kolhorn (Oosterbegraafplaats) bestaat sinds 1837 en ligt aan de buitenrand, ten noorden van Kolhorn. Er staan enkele oude, houten grafmonumenten. Op deze begraafplaats is een strooiveld, maar geen urnenmuur. Op deze begraafplaats zijn oorlogsgraven.

Barsingerhorn

Begraafplaats Barsingerhorn (Westerbegraafplaats) ligt aan de buitenrand, ten westen van Barsingerhorn. Het is een landelijke begraafplaats, dat lijkt alsof het op een eiland ligt. In het midden staat er een Anna Paulowna boom (Paulownia tomentosa), waar grafkelders omheen liggen. Er staan enkele oude, houten grafmonumenten. Op deze begraafplaats is een strooiveld, maar geen urnenmuur.

Winkel

Begraafplaats Winkel ligt rondom de Lucaskerk, ten noorden van Winkel. Aan de oostzijde van de kerk liggen enkele familiegraven. Op deze begraafplaats staat een urnenmuur en er is een strooiveld. In het midden van de begraafplaats, aan de westzijde van de kerk, staat een oorlogsmonument.

Nieuwe Niedorp

Begraafplaats Nieuwe Niedorp ligt achter de Fenixkerk, in het centrum van Nieuwe Niedorp. Deze begraafplaats ligt in een bos. Op deze begraafplaats staat een urnenmuur en er is een strooiveld. Er is een monument van het oorlogsslachtoffer Loesje.

Oude Niedorp

Begraafplaats Oude Niedorp ligt achter de Ruïnekerk, in het centrum van Oude Niedorp. De kerk wordt beheerd door Stichting Ruïnekerk Oude Niedorp. In de herfstmaanden wordt de kerk gekenmerkt door de rode bladeren van de Wilde Wingerd (Parthenocissus quinquefolia) die op de muren groeien. De begraafplaats heeft uitzicht op de landerijen. In 2020 wordt een urnenmuur gerealiseerd op deze begraafplaats en er is een strooiveld.

Stroe

Begraafplaats Stroe bestaat al sinds de 18de eeuw (misschien zelfs ouder) en ligt in het buitengebied vlakbij het plaatsje Stroe. Het is een landelijke begraafplaats, die omringd wordt door Iepen. Helaas sneuvelen deze oude bomen vanwege de Iepziekte. Na verwijdering worden er weer nieuwe Iepen geplant. In het midden van de begraafplaats staat een heidens kapel. Deze is in 2016 gerealiseerd door vrijwilligers. Stroe is de enige begraafplaats in Hollands Kroon met een urnentuin.

Chat met Sophie

×
Chat met Sophie