Plastic afval scheiden

Onderstaand een aantal vragen & antwoorden over de inzameling van plastic.

Wat is er aan de hand met plastic?

Het CPB (Centraal Plan Bureau) heeft gekeken naar wat het scheiden van plastic oplevert. Veel inwoners houden hun plastic al goed apart. Maar de verwerking en de toepassing van het gerecycled materiaal is nog niet goed genoeg. Gemeenten, afvalbedrijven, overheid, producenten en de recyclingindustrie werken samen aan oplossingen om tot een betere milieuwinst te komen.

Moet ik stoppen met het scheiden van plastic, blik en drankenkartons?

82 procent van uw gescheiden blik en drinkpakken wordt nu al opnieuw gebruikt. Van plastic verpakkingen wordt 66% hergebruikt. Uw inzet is dus heel waardevol! Wij rekenen erop dat u hiermee doorgaat zodat we samen steeds meer grondstoffen kunnen behouden. Hierbij hoort dat we samen met producenten zoeken naar betere toepassingen voor het gerecyclede plastic.

Heeft het zin om plastic, blik en drankenkartons te scheiden?

Zeker weten! 82% van uw gescheiden plastic, blik en drinkpakken wordt nu al opnieuw gebruikt. Van plastic verpakkingen wordt 66% hergebruikt. Uw inzet is dus heel waardevol. Wij rekenen erop dat u hiermee doorgaat, zodat we samen tot hogere milieuwinst kunnen komen. Maar nog niet voor alle soorten plastic is er al een goede toepassing. Hier worden samen met producenten oplossingen voor gezocht. 

Wat gebeurt er met mijn plastic, blik en drankenkartons?

Nadat de oranje containers en zakken pbd zijn ingezameld worden ze naar een sorteerinstallatie gebracht. Deze installatie sorteert het blik, drankenkartons en plastic op de verschillende typen plastic. Daarna worden de producten naar verwerkingsbedrijven gebracht. Daar maken ze er nieuwe producten van. 

Maar, het is hierbij wel belangrijk dat:

  • het echt plastic verpakkingen, blik en lege drinkpakken zijn;
  • de verpakkingen uit de keuken of badkamer komen;
  • dat de verpakkingen leeg zijn.

Als er teveel andere materialen tussen zitten wordt de hele vrachtwagen met ingezameld plastic afgekeurd en vervolgens verbrand. Het plastic levert niets op maar kost veel geld.

Levert het eigenlijk wel wat op, dat scheiden van plastic, blik en drankenkartons?

Zeker! 82% van het ingezamelde plastic wordt gerecycled. Van plastic verpakkingen wordt 66% hergebruikt. We zien dat als mensen plastic, blik en drankenkartons goed scheiden, zij dit ook doen bij hun gft en papier. Als je één type afval goed scheidt, blijkt dat je de andere soorten ook goed uit elkaar houdt. En dat is mooi, want daardoor kunnen we veel grondstoffen opnieuw gebruiken. Ook de hoeveelheid restafval wordt minder.

Kunnen we niet beter stoppen met het scheiden van plastic, blik en drankenkartons??

Zeker niet! 82 procent van uw gescheiden blik en drinkpakken wordt nu al opnieuw gebruikt. Van plastic verpakkingen wordt 66% hergebruikt. De verwachting is dat dat in de toekomst alleen maar meer wordt. En dat er betere toepassingen voor het gerecyclede plastic komen. Producenten worden meer en meer aangemoedigd om gerecycled materiaal te gebruiken voor nieuwe spullen. We staan nog aan het begin van deze ontwikkeling, maar plastic scheiden is en blijft dus belangrijk.

Kan al mijn plastic in de plastic-bak?

Al uw plastic uit de keuken of badkamer mag in de zak/bak voor plastic, blik en drinkpakken. Om het plastic goed te kunnen verwerken, hebben we het liefst dat de verpakking leeg is. Maar, het is wel van belang dat het echt plastic, of blik en lege drinkpakken zijn. Als er teveel andere materialen tussen zitten kunnen de plastic verpakkingen niet meer gesorteerd worden. En dan kunnen ze ook niet meer hergebruikt worden.
Bent u er niet zeker van of het in de pmd container/zak kan? Kijk dan in de HVC-app of op de website van HVC.

Heeft het wel zin om te scheiden, ik lees dat plastic wordt verbrand?

Het merendeel van het plastic, blik en drinkpakken dat wordt aangeleverd voor sortering, wordt gerecycled. Het andere deel is niet geschikt voor recycling door vervuiling of verkeerde materialen. Dit deel wordt verbrand.

Als er bij de inzameling van plastic teveel verkeerde materialen zitten, dan kan een hele vracht worden afgekeurd. Dat betekent dat het materiaal niet wordt hergebruikt, maar dat het met ander afval wordt verbrand. Het gaat om materialen als grote zeilen, medicijnafval en harde kunststoffen. Bijvoorbeeld emmers, wasmanden en tuinslangen; deze levert u in op het afvalbrengstation. Als dit soort producten bij plastic verpakkingen, blik en drinkpakken worden weggegooid, dan kan de vracht worden afgekeurd.

Klopt het dat er geen milieuwinst behaald wordt met het scheiden?

Er wordt wel milieuwinst behaald met het scheiden van plastic verpakkingen. Maar dat zou nog meer kunnen zijn. Daarom zoeken we samen met onder andere producenten van verpakkingen naar oplossingen hiervoor.

Statiegeld voor PET-flessen

Er is vanaf 1 juli 2021 een statiegeld systeem alle PET-flessen. Voor de andere plastic verpakkingen is de huidige manier van plastic scheiden bedacht.

Waar horen chipszakken?

Chipszakken horen in de plastic container. Chipskokers horen bij het restafval, dus in de grijze container.

Extra container aanvragen

Een extra container voor uw Plastic, blik & drinkpakken (oranje deksel) kunt u gratis aanvragen bij HVC via 0800 0700. Ook als u uw container wilt omruilen voor een ander formaat kunt u contact opnemen met HVC.