Overslaan en naar de inhoud gaan

Plastic afval

Onderstaand een aantal vragen & antwoorden over de inzameling van plastic.

Wat is er aan de hand met plastic?

Het CPB (Centraal Plan Bureau) heeft een notitie gepubliceerd waarin gekeken is naar wat het scheiden van plastic oplevert. De notitie laat zien dat veel inwoners hun plastic al goed apart houden. Maar de verwerking en de toepassing van het gerecycled materiaal is nog niet goed genoeg. Gemeenten, afvalbedrijven, overheid, producenten en de recyclingindustrie werken samen hard aan oplossingen hiervoor, om tot een betere milieuwinst te komen.

Wat voor rapport is er verschenen?

Het CPB heeft een rapport gepubliceerd over de mogelijkheden van het hergebruiken van kunststoffen. Van plastic dus. Er is gekeken naar wat het oplevert om plastic apart in te zamelen en te recyclen. Een heel groot deel van het plastic wordt hergebruikt, wel 80%. Maar nog niet voor alle soorten plastic is er al een goede toepassing. Dit moet nog verbeteren om hogere milieuwinst te krijgen. Er wordt hard gewerkt aan oplossingen.

Moet ik stoppen met het scheiden van plastic?

80 procent van uw gescheiden plastic, blik en drinkpakken wordt nu al gerecycled, uw inspanning is dus zeer waardevol! Wij rekenen erop dat u hiermee doorgaat zodat we samen steeds meer grondstoffen kunnen behouden en tot een hogere milieuwinst kunnen komen. Hierbij hoort dat we samen met producenten zoeken naar betere toepassingen voor het gerecyclede plastic.

Heeft het zin om plastic te scheiden?

Absoluut! 80% van uw gescheiden plastic, blik en drinkpakken wordt nu al gerecycled, uw inspanning is dus zeer waardevol. Wij rekenen erop dat u hiermee doorgaat, zodat we samen steeds meer grondstoffen kunnen behouden en tot hogere milieuwinst kunnen komen. Maar nog niet voor alle soorten plastic is er al een goede toepassing, hier worden oplossingen voor gezocht. Ook wordt samen met producenten gezocht naar betere toepassingen voor het gerecyclede plastic.

Wat gebeurt er met mijn plastic?

Nadat de plastic verpakkingen zijn ingezameld worden ze naar een sorteerinstallatie gebracht. Deze installatie sorteert het op de verschillende typen plastic. Daarna wordt het plastic in balen naar verwerkingsbedrijven gebracht. Daar maken ze er plastic korrels of snippers van, dat de grondstof vormt voor nieuwe producten. Afhankelijk van de kwaliteit van het materiaal kunnen dit nieuwe flessen zijn of bermpaaltjes en bloempotten.

Maar, het is hierbij wel van belang dat het echt plastic verpakkingen, blik en lege drinkpakken zijn. Als er teveel andere materialen tussen zitten kunnen de plastic verpakkingen niet meer gesorteerd worden. En dan kunnen ze ook niet meer hergebruikt worden.

Wordt al het gescheiden plastic hergebruikt?

Het is nog niet mogelijk om alle typen gescheiden plastic verpakkingen te recyclen. De zwarte vleesschaaltjes zijn hier een voorbeeld van. Maar er wordt hard gewerkt aan een oplossing hiervoor. U kunt het gewoon bij het plastic weggooien. De bakjes worden er nu uitgehaald. Maar de bakjes zorgen niet voor afkeur als ze bij de plastic verpakkingen zitten. De afvalbranche is met producenten in gesprek zodat er verpakkingen worden ontworpen die ook geschikt zijn voor recycling.

Levert het eigenlijk wel wat op, dat scheiden van plastic?

Zeker! 80% van het ingezamelde plastic wordt gerecycled. En we zien ook dat als mensen plastic goed scheiden, dat ze ook hun gft en papier nog beter gaan scheiden. Want als je één type afval goed scheidt, blijkt dat je de andere soorten ook goed uit elkaar houdt. En dat is mooi, want daardoor kunnen we veel grondstoffen hergebruiken.

Kunnen we niet beter stoppen met het scheiden van plastic?

Zeker niet! Nu al wordt 80% van het plastic hergebruikt. De verwachting is dat dat in de toekomst alleen maar meer wordt en dat er betere toepassingen voor het gerecyclede plastic komen. En producenten worden meer en meer gestimuleerd om gerecycled materiaal te gebruiken voor nieuwe spullen. We staan nog aan het begin van deze ontwikkeling, maar plastic scheiden is en blijft dus belangrijk.

Kan al mijn plastic in de plastic-bak?

Al uw plastic mag in de zak/bak voor plastic, blik en drinkpakken. Om het plastic goed te kunnen verwerken, hebben we het liefst dat de verpakking leeg is. Maar, het is wel van belang dat het echt plastic, of blik en lege drinkpakken zijn. Als er teveel andere materialen tussen zitten kunnen de plastic verpakkingen niet meer gesorteerd worden. En dan kunnen ze ook niet meer hergebruikt worden.

Grote stukken plastic zeil en folies moeten worden ingeleverd bij het afvalbrengstation. Alleen dan kunnen ze worden hergebruikt. Ze kunnen niet worden gesorteerd in de installatie voor verpakkingen; de scheidingsmachine gaat ervan stuk. Als er teveel materialen bij het plastic, blik en drinkpakken zitten die er niet in thuishoren, dan kan een vracht worden afgekeurd. Dat betekent dat het materiaal niet wordt hergebruikt en dat het met overig afval wordt verbrand.

Heeft het wel zin om te scheiden, ik lees dat plastic wordt verbrand?

80 procent van het plastic, blik en drinkpakken dat wordt aangeleverd voor sortering, wordt gerecycled. Het overige deel is niet geschikt voor recycling vanwege vervuiling of verkeerde materialen. Dit deel wordt verbrand.

Maar als bij de inzameling van plastic, blik en drinkpakken teveel materialen zitten die er niet in thuishoren, dan kan een hele vracht worden afgekeurd. Dat betekent dat het materiaal niet wordt hergebruikt, maar dat het met overig afval wordt verbrand. Het gaat om materialen als grote zeilen, medicijnafval en harde kunststoffen. Bijvoorbeeld emmers, wasmanden en tuinslangen; deze levert u in op het afvalbrengstation. Dan worden deze materialen hergebruikt. Als dit soort producten bij plastic verpakkingen, blik en drinkpakken worden weggegooid, bestaat de kans dat dit afval teveel wordt vervuild. En dan kan de vracht worden afgekeurd.

Klopt het dat er geen milieuwinst behaald wordt met het scheiden?

Er wordt wel milieuwinst behaald met het scheiden van plastic verpakkingen. Maar dat zou nog meer kunnen zijn. Daarom zoeken we samen met onder andere producenten van verpakkingen naar oplossingen hiervoor.

Waarom is er geen statiegeldsysteem voor al het plastic?

Er bestaat nu alleen een statiegeld systeem voor grote PET-flessen. De overheid overweegt om dit uit te breiden naar kleine flesjes. Dit is echter maar een klein deel van de plastic verpakkingen. Voor de overige plastic verpakkingen is de huidige manier van plastic scheiden bedacht.

Wanneer is het wel mogelijk om alles te recyclen?

Er wordt gewerkt aan oplossingen. De oplossing voor de doorzichtige petschaaltjes is in zicht: eind 2017 wordt er een installatie in gebruik genomen die deze materialen wel kan recyclen.
Ook voor de zwarte bakjes wordt hard gewerkt aan een oplossing. Er wordt nu al geëxperimenteerd met technieken die de zwarte materialen wel uit het afval kunnen sorteren.

Voor chipszakken is nu geen recyclingmogelijkheid. Chipszakken horen daarom bij restafval. De oplossing hiervoor ligt dus bij producenten om hun verpakkingen anders te ontwerpen zodat ze wel gerecycled kunnen worden.

Wat is er aan de hand met zwarte schaaltjes?

De zwarte materialen worden in de huidige installaties niet goed herkend. Er wordt inmiddels wel geëxperimenteerd met nieuwe technieken, waardoor het wel mogelijk wordt om de zwarte materialen te herkennen.

Chat met Sophie

×
Chat met Sophie