Afval inzamelen

Het inzamelen van afval hebben we uitbesteed aan HVC (Huisvuilcentrale). HVC zamelt afval in, sorteert, verwerkt en recyclet het. Ook voor ongediertebestrijding kunt u contact opnemen met HVC. HVC heeft een handige app waar alle informatie te vinden is. Deze kunt u downloaden op uw telefoon of tablet.

Aanpak

Stuk?

Is uw groene of grijze bak stuk? Bijvoorbeeld aan de wielen, de klep is afgebroken of uw bak is aan vervanging toe. Dan kunt u contact opnemen met HVC, telefoonnummer 0800 - 0700.

Kwijt?

Is uw container onvindbaar neem dan contact met ons op.

Inleveren van grof afval

Grof afval kunt u inleveren bij een afvalbrengstation.

Ophalen grof afval

Een kleine hoeveelheid grof afval kunt u laten ophalen door HVC. Hiervoor maakt u een afspraak.

Afval scheiden en legen van bakken

Wilt u weten welk afval in welke bak hoort, heeft u vragen over het legen van bakken of wilt u weten waar het grofvuil heen moet? Op de website van HVC vindt u antwoord op uw vragen.

Wanneer worden de containers geleegd?

U kunt voor de inzameldag de afvalkalender van HVC raadplegen. Ook kunt u op uw smartphone of tablet de HVC afval-app downloaden. Hierop vindt u de dagen waarop het afval wordt ingezameld en kunt u meldingen ontvangen welke afvalsoort die dag wordt opgehaald.

Is uw container op de dag van inzamelen niet geleegd, neem dan contact op met HVC.

Waar kan ik vinden wat in de containers mag?

Dit kunt u vinden op hvc alles over afval scheiden

Ongediertebestijding

Voor ongediertebestrijding neemt u contact op met HVC: 0800-0700.

Gratis plastic zakken

Aanvragen van plastic zakken doet u bij HVC. De plastic zakken zijn alleen te bestellen voor inwoners die niet beschikken over een oranje rolcontainer voor plastic.

Voorwaarden

Wat is het belang van afval scheiden?

Door afval goed te scheiden blijven waardevolle grondstoffen behouden waarvan weer nieuwe producten kunnen worden gemaakt. Ongeveer 50% van al het huishoudelijk afval in Nederland wordt nu gescheiden. De overheid wil dit verhogen naar 75%. Het is daarom belangrijk dat u thuis uw plastic/lege pakken/blik, gft, papier, textiel en glas apart houdt.

Moet ik afval scheiden?

Ja, het scheiden van afval is verplicht. Dit is vastgesteld in de Afvalstoffenverordening van Hollands Kroon. Regelgeving over de inzameling en inzamelmiddelen zijn opgenomen in het Uitvoeringsbesluit Afvalstoffenheffing 2018. Om uw afval thuis goed te kunnen scheiden krijgen alle laagbouwaansluitingen een grijze rolcontainer voor restafval, een groene rolcontainer voor etensresten en gft (groente, fruit en tuinafval) en een oranje rolcontainer voor plastic, blik en pak.