Werkbezoek Klaver Kaas

Juni 2021

Op donderdag 10 juni 2021 heb ik eindelijk het door corona uitgestelde bedrijfsbezoek aan Klaver Kaas kunnen afleggen. Ik werd ontvangen op de kaasfabriek in Winkel. Na de noodzakelijk verkleedpartij en hygiëne maatregelen heb ik onder de inspirerende leiding van Bas Klaver een mooie, rondleiding en uitgebreide uitleg over de productie van de Klaverkazen. Er komt toch heel veel bij kijken om een vers natuurproduct, zoals kaas, te produceren.

De kracht van Klaverkaas is de eigen Noord Hollandse kaas van de koeien, geiten en schapen, en de verschillende soorten en smaken kazen die worden geproduceerd. Een van de bijzondere exemplaren is de “deugniet”. Bas is er nog steeds niet uit hoe deze nu precies tot stand komt. Maar lekker is ‘ie wel!!!.

De huidige fabriek is te klein aan het worden. Daarom wordt er op dit moment een nieuwe kaasfabriek op Agriport gebouwd. Als deze gereed en in bedrijf is ga ik zeker nog een keer kijken. Daarna, op naar de boerderij. Eerst een kop koffie en een glas water en de uitleg over de familie- en bedrijfshistorie.

Het is warm weer en de koeien zoeken verkoeling in de stal. Het is ook voor ons binnen aangenamer dan buiten. Ik arriveerde rond de melktijd toen een deel al gemolken was en de overige dieren nog in de melkmachine of te wachten stonden. De open stallen zijn hoog en licht. Tim Klaver vertelde vol trots over zijn koeien, hij kent ze allemaal. Het bezoek loopt (uiteraard) een beetje uit. Vlak voordat we afsluiten nemen we nog een kijkje bij de geiten. Ook daar is het melktijd en kunnen we zien hoe dat proces verloopt.

Het was een bijzonder leuke middag. Leerzaam, goed voor het contact, en ook voor het leggen van de inhoudelijke verbindingen.

Familie Klaver, hartelijk dank voor de fijne ontvangst!

Koe klaver kaas
bord klaver kaas
Kaasmakers