Verkiezingen

Maart 2021

Het waren een paar bijzondere dagen, vorige week. Verkiezingen hebben altijd wel een soort van spanning en dynamiek in zich. Zeker verkiezingen voor ons landelijk parlement. Dit jaar drukte Corona daar een grote stempel op. Normaal gesproken is er veel dynamiek en aandacht in de media, op TV, debatten en ook op straat en bij markten etc. Zijn de politici al weken- met plannen en ideeën hoe het anders moet- te zien en te spreken. Dat was nu echt anders. De campagnes kwamen laat op gang, geen bijeenkomsten in zalen en zaaltjes, geen kraampjes op markten en pleinen, en geen groepen politici met gekleurde jasjes aan op straat; geen rode rozen, groene appels, folders, pennen en ballonnen. De effecten van corona waren dus merkbaar.

Opkomst

De aandacht was regelmatig gericht op het persoonlijk leiderschap van Rutte en Kaag. Uiteraard ook aandacht voor de vraag: hoe komen we uit deze corona crisis en tegelijkertijd weinig ruimte en aandacht voor hoe de verschillende partijen en lijsttrekkers naar de toekomst van onze samenleving kijken en welke plannen zij hebben. Klimaat, sociale zekerheid, onderwerpen die wel langs kwamen, maar niet de boventoon voerden. Over de opkomst werd in de aanloop naar deze verkiezing ook gespeculeerd; juist meer of juist minder door de corona. Nu kunnen we concluderen dat de opkomst in Hollands Kroon en Noord-Holland iets lager was dan 4 jaar geleden. Maar gemiddeld over Nederland hetzelfde.

Voorbereidingen

Corona heeft heel veel invloed gehad op de voorbereidingen. Andere locaties, alles corona-proof, meer mensen, open over 3 dagen, brief stemmen, etc. Met een paar kleine tegenvallers is het eigenlijk heel goed verlopen. Heel vervelend dat een aantal kiezers vanwege een  tekort aan stembiljetten langer moesten wachten of doorgestuurd werden naar een ander stembureau dicht in de buurt.

Dank!

burgemeester Rian van Dam

Ik heb alle respect voor een ieder die zich met deze lastige voorbereidingen heeft bezig gehouden. Ook heel veel vrijwilligers hebben zich na de oproep aangemeld. Daarnaast hebben we veel gemeenteambtenaren kunnen inzetten op de stembureaus en als tellers. We hadden al die mensen echt heel hard nodig. Iedereen die zich heeft ingezet: heel erg bedankt voor al het werk dat is verzet. Want… zonder stembureaus geen verkiezingen. Zelf ben ik gaan stemmen in de drive-thru op de brandweerkazerne in Wieringerwerf. Een leuke ervaring, soepel verlopen, wat mij betreft een blijvertje- ook zonder corona. Misschien zijn er bij jullie ook ervaringen vanuit de huidige corona setting die we mee kunnen nemen naar weer de ‘normale’ situatie. Laat het weten, daar kunnen we volgend jaar maart, bij de gemeenteraadsverkiezingen, ons voordeel mee doen. Nogmaals alle kiezers die hun stem hebben uitgebracht en voor een ieder die zich ingezet heeft om het stemmen mogelijk te maken: heel erg bedankt. Op naar de formatie, een nieuw kabinet en we doen ook volgend jaar weer graag een beroep op ieders inzet.