Overslaan en naar de inhoud gaan

Verhuizen

Maart 2020

Verhuizen……. Herkent u het gedoe? We hebben het allemaal in ons leven wel eens meegemaakt. Uitruimen, opruimen, weggooien, bewaren, opslaan, meenemen? Je verheugen op een nieuw huis, een nieuwe woonomgeving; maar ook afscheid nemen van herinneringen, woonplezier en goede buren.

Als je benoemd wordt als burgemeester weet je dat verhuizen erbij hoort. Terecht in mijn opvatting. De burgemeester woont in haar eigen gemeente. Maar toch is het gedoe.. en een hele klus. Eerst de voorbereidingen: opruimen, kamer voor kamer; beslissen over wat weg kan; wat moet naar de opslag, willen de kinderen nog iets hebben? Maken we de kringloopwinkel blij of gaat dit mee naar het nieuwe huis?

Eten zonder borden en bestek

Dan de verhuizing zelf: inpakken, dozen vullen en goed opschrijven wat er in zit en waar het heen moet. De stapel met dozen wordt steeds groter en onoverzichtelijker. Halverwege bedenk je dat je toch iets teveel hebt ingepakt, eten zonder borden en bestek is toch lastig 😊

De laatste avond in je oude huis, het ommetje met de hond voor de laatste keer slapen tussen de dozen en kale muren. Een beetje gek, spijtig, maar ook weer spannend.

Dozen en kale muren

De verhuizers staan vroeg voor de deur, in een mum van tijd is het huis leeg, op de stofresten van achter de kasten na. (Dat wordt nog flink schoonmaken!) Op naar het nieuwe adres en ook dan is de boel zo weer uitgeladen. De grote spullen staan uiteraard direct op hun plaats, maar het zorgvuldig stickeren en omschrijven blijkt toch voor velerlei uitleg vatbaar. Waar is wat gebleven? De eerste nacht in het nieuwe huis slapen. Ook weer tussen de dozen en kale muren.

Wennen

De eerste dagen is het zoeken naar de noodzakelijke spullen, dingen terugvinden die je niet (meer) nodig hebt en wennen aan de nieuwe routes in het huis. Uitpakken, inruimen, bedenken hoe je kastjes wil inrichten. Waar moet wat aan de muur hangen? Inrichten, je eigen spullen weer een plek geven, het nieuwe huis wordt steeds meer van jezelf.

Het is nu na twee weken al weer heel gewoon: Ik woon in Hollands Kroon!
 

Rian van Dam

Burgemeester Hollands Kroon