Overslaan en naar de inhoud gaan

Naturalisatie

September 2019

De afgelopen periode ben ik weer op verschillende plekken en evenementen aanwezig geweest; de foto’s geven wederom een mooi beeld van jullie als actieve en betrokken bewoners. We hebben in mooi nazomerweer kunnen genieten van de kermissen, de dahlia’s en nog veel meer. Als burgemeester doe ik ook dingen die minder in de publiciteit staan, waar we geen foto’s van publiceren, maar die daarom niet minder speciaal of belangrijk zijn.

Op bezoek bij de Floralia

Op bezoek bij de Floralia

Naturalisatie

Eén van die bijzondere momenten is de naturalisatie. Eens per maand mag ik officieel nieuwe Nederlanders verwelkomen in onze  gemeente. Mensen die vanuit heel verschillende achtergronden en met heel verschillende verhalen het Nederlanderschap hebben verkregen. We denken vaak in eerste instantie aan vluchtelingen. Mensen die vanwege oorlogsdreiging of gevaar voor eigen leven en die van hun familie het geboorteland moeten ontvluchten. Asiel aanvragen, verblijfsvergunning verkrijgen, statushouder zijn, inburgeren en examen doen. Het duurt meestal enkele jaren en veel leren en volhouden om dan het Nederlanderschap te kunnen verkrijgen. Ik vind het een bijzonder moment als ik hen de eed of de belofte mag afnemen. Het is ook voor onze nieuwe Nederlanders een bijzonder moment. Ik probeer mij voor te stellen hoe het is als je stateloos bent en dan na zoveel jaar eindelijk weer een staatsburger bent. Het klinkt misschien theoretisch, maar het heeft wel degelijk veel betekenis. Dat realiseer ik me dan toch op een zo’n dag.

Liefde

Soms brengt ook de liefde een nieuwe Nederlander met zich mee. Een relatie met een  partner van buiten de EU is soms ook ingewikkeld; inburgeren, examen doen, regels vanuit het land van herkomst. We kennen vast wel verhalen uit onze eigen omgeving. Het is niet altijd gemakkelijk om alles goed te kunnen regelen; ook daar ontmoet ik opluchting en blijdschap. Uiteindelijk is het allemaal dan goed geregeld en kan men verder bouwen aan een gezamenlijk leven in onze gemeente.

Brexit

De laatste tijd heb ik ook enige malen (inmiddels voorheen) Britse staatsburgers mogen verwelkomen als nieuwe Nederlanders. Zij wonen vaak al vele jaren, soms hun hele leven, in Nederland. Door de dreiging van de Brexit, en met name de harde Brexit, zijn zij enorm onzeker wat er staat te gebeuren. Zonder afspraken tussen Engeland en Europa worden zij van inwoner van EU land opeens inwoner van een niet Eu-land. Daarbij is het volstrekt onduidelijk wat de status van hen is of wordt. Om zekerheid te hebben en in Nederland, bij hun partner, te kunnen blijven wonen en verblijven kiezen zij om Nederlands staatsburger te worden.

Speciaal moment

Een ieder die op deze dagen voor mij staat heeft een eigen verhaal, soms verdrietig, soms romantisch en soms ook pragmatisch. Dat verdwijnt naar de achtergrond op het moment dat zij de eed of de gelofte afleggen. Het aanvaarden van de rechten en de plichten die bij het Nederlands staatsburgerschap horen is met recht een bijzonder en speciaal moment, voor de nieuwe Nederlander, zijn of haar familie, maar zeker ook voor de Burgemeester.
 

 

Bij de Wiron ruiters

Ik ging ook nog langs bij de Wiron ruiters.