Overslaan en naar de inhoud gaan

Mijn eerste 100 dagen

Mei 2019

Mijn eerste 100 dagen als burgemeester van Hollands Kroon zitten erop. Ik heb mij zeker niet verveeld! Integendeel; het bevalt mij uitstekend! De beelden daarvan zijn te zien op mijn Facebookpagina.

Kennis maken met jullie

Burgemeester Rian van Dam

Mijn voornemen was, bij mijn installatie om kennis te maken met de inwoners van Hollands Kroon op een manier die zou beklijven. Kennis maken met jullie, met de verenigingen, meemaken wat er georganiseerd en ondernomen wordt. Dat is een hele klus, daar kom ik nu wel achter. Er wordt ontzettend veel georganiseerd en gedaan, als inwoners, in verenigingen, als ondernemers, als gemeente, maar ook in samenwerking met elkaar. En dan hebben we natuurlijk ook nog eens meer dan 20 kernen waarin dat plaatsvindt. Een goed voorbeeld daarvan is mijn middagje met Kernbeheer. Mooie voorbeelden van samenwerking tussen gemeente en bewoners zijn onder meer de educatieve tuin van Jan Pauw in Anna Paulowna, het Roverseiland in Breezand en de projecten aan de Schouw en de Schoener in Wieringerwerf.

Superrr

Een mooi voorbeeld van doorzettingsvermogen en initiatief is de Superrr in ’t Veld. Onder voormalig wethouder Jan Steven van Dijk heeft de dorpsraad van ’t Veld het voor elkaar gekregen om een supermarkt, een ontmoetingsplaats voor het dorp en de arbeidsparticipatie met elkaar te combineren. Enthousiast personeel, een betrokken bestuur en de inzet van de gemeenten Hollands Kroon en Schagen maken dit bijzondere project mogelijk. Van harte gefeliciteerd met jullie vijfde verjaardag en een aanrader voor een ieder om daar een keer boodschappen te doen.

KNRM

Soms wordt sportieve inspanning van mij gevraagd. De KNRM had op 11 mei hun landelijke open dag; ook het station van de KNRM in Den Oever was van de partij. Mooi weer, beetje koud, en veel belangstelling. Uiteraard heb ik een tochtje op de reddingboot meegemaakt. Deze kanjers zetten zich het hele jaar in voor de gemeenschap, geheel vrijwillig en komen bij nood in actie.

Zweefvliegen

Burgemeester Rian van Dam in zweefvliegtuig.

Spectaculair vond ik ook het zweefvliegen bij de opening van de nieuwe hangar van het zweefvliegveld in Slootdorp. Een noodzakelijk verplaatsing in verband met het windplan Wieringermeer heeft uiteindelijk door inspanning van vele partijen en met name die van de zweefvliegclub geleid tot een nieuwe plek. De zweefvliegers zijn blij met hun nieuwe locatie. Samen met de Commissaris van de Koning heb ik het mogen openen. Hollands Kroon vanuit de lucht is ook prachtig en je kan heel goed de verschillende landschappen in de gemeente onderscheiden.

Meertour

Ook het wegschieten van de tweede etappe van de 33ste Meertour mag ik doen; start en finish in Middenmeer. Leuk om de etappe mee te maken vanuit een volgwagen.

Voorjaar

Het voorjaar vind ik één van de mooiste jaargetijden. Alles komt in het groen, de bloemen, de jonge dieren: er is van alles te zien. Als het enigszins kan, dan zorg ik dat ik daarvan kan genieten. We hebben dit jaar twee verkiezingen vlak achter elkaar gehad. Ik heb in die twee dagen alle stembureaus bezocht en daarmee het nuttige en het aangename kunnen verenigen. Een bekende voetballende Nederlander heeft gezegd : “je ziet het pas als je het doorhebt” en dat geldt zeker voor onze mooie gemeente. Hoe meer je kijkt hoe meer je ziet.

Zwerfafval

Afgelopen woensdag was ik gast bij de Don Bosco school in Wieringerwerf; groep 8 was een hele dag bezig met zwerfafval. Wat is het probleem, hoe groot is het en weten zij een oplossing te bedenken? Ik ben benieuwd wat zij ervan maken en of we dat ook als gemeente in de praktijk kunnen gebruiken.

Herdenken

De maand mei staat ook altijd in het teken van de oorlog en vrede; het herdenken van slachtoffers. Ik heb 2 respectvolle en mooie bijeenkomsten meegemaakt in Wieringerwaard en bij het Joods Werkdorp. In Hollands Kroon is ook de Veteranen Contactgroep actief; zij organiseren maandelijks een veteranen café. Ik drink gezellig een kopje koffie mee.

Bij u thuis

De gemeente Hollands Kroon heeft een niet alledaagse manier van dienstverlening aan de inwoners: het aanvragen van bijvoorbeeld rijbewijzen en paspoorten kan op aanvraag en dan komen we bij u thuis. Sommigen missen misschien nog wel een gemeentelijke balie, maar deze vorm wordt toch door menigeen zeer op prijs gesteld, is mij opgevallen toen ik een middag mee mocht.

Pet af

Tot slot van deze blog neem ik mijn pet af voor de dames van team Contact. Dat zijn de dames die u aan te telefoon krijgt of op de social media als u contact zoekt met de gemeente. Zij kunnen niet al uw problemen of vragen direct oplossen, maar toch wel heel veel. Een ochtend meedraaien maakte mij dat duidelijk.