Overslaan en naar de inhoud gaan

Enthousiasme en betrokkenheid

Juni 2019

In de eerste 5 maanden van mijn burgemeesterschap heb ik van alles gezien en meegemaakt in Hollands Kroon. Een heel palet aan onderwerpen en gelukkig ook heel veel enthousiaste en betrokken mensen. Dat is voor mij de rode draad en een inspiratiebron. 

Jongeren betrekken bij politiek

Hoe kunnen we jongeren meer betrekken bij de politiek? We hebben gelukkig in Hollands Kroon twee actieve jonge raadsleden. Zij hebben het initiatief genomen, door het indienen van een motie, om hier meer aandacht aan te besteden. Ik weet al wel een aantal enthousiaste kinderen. Op de kinderpersconferentie van 13 juni werd ik behoorlijk onder vuur genomen. Hoe het met mij ging, of ik altijd al burgemeester wilde worden; waarom wil de gemeente meer bouwen als we juist beter voor de natuur moeten zorgen, kan ons park rookvrij gemaakt worden? Mooie vragen die interesse in en betrokkenheid met de gemeente Hollands Kroon weerspiegelen. Ook voor mij goed om te zien en te horen wat kinderen bezighoudt en wat zij belangrijk vinden. Tenslotte zijn dat de mannen en vrouwen die onze toekomst vorm gaan geven.
 

 

Burgemeester Rian van Dam met de kinderen van de kinderpersconferentie

Met de kinderen van de kinderpersconferentie. 

VNG

Het is belangrijk dat gemeenten samenwerken om die belangrijke onderwerpen voor onze toekomst, zoals klimaat, energie transitie en leefbaarheid goed te kunnen oppakken. Elk jaar komen alle burgemeesters en wethouders begin juni samen op het VNG-congres. Dit jaar zijn we met de vier colleges uit de Noordkop afgereisd naar Barneveld. Een interessant programma, met diverse excursies. Ik ben rondgeleid in het militair museum en heb uitleg gehad bij de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD). Super interessant en tegelijkertijd is er voldoende gelegenheid om met collega’s uit andere gemeenten te spreken en ervaringen te delen. Volgend jaar organiseren de 7 West-Friese gemeenten het VNG-congres. Kunnen we aan de gemeenten van Nederland laten zien hoe mooi deze regio is en wat Noord-Holland Noord te bieden heeft. 

In het zonnetje

Betrokken mensen, ik ben ze de afgelopen maand  zeker weer tegen gekomen. Ook dat is ontzettend belangrijk voor onze HK samenleving. Zij zijn het bindmiddel in de dorpen en kernen, zij maken dat er van alles plaatsvindt en gebeurt. Het 100-jarig bestaan van Woningstichting Anna Paulowna hebben we gevierd: een gezellig ontbijt met 100 gasten, bewoners en leden van de stichting. Bijzonder dat ik daar Bram Ernens in het zonnetje mocht zetten. Zijn inzet voor de stichting en tal van andere verenigingen wordt zeer gewaardeerd.
 

Burgemeester Rian van Dam met Bram Ernens

Toen ik Bram Ernens in het zonnetje zette. 

Veilig Verkeer Nederland

Enthousiaste vrijwilligers zijn er ook bij Veilig Verkeer Nederland. Zo werd er een hele dag met activiteiten rondom verkeer en verkeersveiligheid voor de scholen in Anna Paulowna  georganiseerd op het complex van Kleine Sluis. Centraal stond die dag het afnemen van het verkeersexamen in de praktijk. Fietsen door het dorp en alle verkeersregels goed toepassen. Super spannend voor de meeste kinderen. Naast de politie en de ambulancedienst was ook de brandweer aanwezig met de nieuwe wagen. 

Doet & Ontmoet

Doet & Ontmoet, wel eens van gehoord? Het werk van Wonen Plus Welzijn  zie je hier concreet vorm krijgen. Koffie drinken, een spelletje doen, hulp bij de mobiele telefoon en iPad. Een huiskamer bieden voor een ieder die daar behoefte aan heeft. Belangrijk werk en ik voelde me daar van harte welkom. 

Bruisend Niedorp

Tot slot even naar het bruisende Niedorp; ruim 500 deelnemers aan de Triathlon daar! De snelle jongens en meisjes deden mee, maar ook een heleboel deelnemers waarvoor meedoen belangrijker is dan winnen. Een fantastische organisatie, heel veel vrijwilligers, een heel dorp op de been. Mijn petje af voor alle kanjers die een dergelijk sportieve en organisatorische prestatie hebben geleverd. Ik ben er volgend jaar zeker weer bij! Voor nu wens ik u een hele fijne zomer. U hoort snel weer van mij, bijvoorbeeld via deze blog.