Overslaan en naar de inhoud gaan

Een samenleving waar iedereen bij hoort

Oktober 2019

Hoe houden we een oogje in het zeil voor elkaar, kunnen we voor elkaar blijven zorgen en elkaar helpen terwijl onze samenleving tegelijkertijd zo polariseert en  individualiseert? Dat is een vraag die de laatste tijd veel door mijn hoofd speelt.

Iedereen mag hier wonen, werken en leven

We willen graag een samenleving waar iedereen bij hoort, waar je anders kan en mag zijn en waar je je vrijelijk en met een gerust hard kunt bewegen. Waar niemand buiten de boot valt.

Dit vraagstuk is in heel Nederland actueel, en ook in Hollands Kroon. Ik doel hiermee op de gebeurtenissen van de afgelopen week rond de Joodse familie in Hippolytushoef. Een onderwerp dat ons allen de afgelopen dagen zeer heeft bezig gehouden, beroerd en geëmotioneerd.

En ook mij heeft het bijzonder geraakt. Nogmaals wil ik met klem benadrukken dat wij dit soort gedrag weerzinwekkend vinden en nooit zullen accepteren binnen onze gemeenschap. Iedereen kan en mag in Hollands Kroon wonen, werken en leven ongeacht geloof, kleur of ras. Ik heb het getroffen gezin inmiddels bezocht en in samenspraak met onze partners zoals de politie en jongerenwerk wordt hard gewerkt aan maatregelen.

We hebben elkaar nodig

Om dit soort heftige incidenten in de toekomst mogelijk te voorkomen, hebben we elkaar nodig. Elkaars ogen, elkaars voelsprieten, elkaars verantwoordelijkheidsgevoel en elkaars steun. Die van mij, die van de politie, die van onze raadsleden en ook die van u: onze inwoners.

Alleen samen kunnen er voor zorgen dat dit soort gedrag in de toekomst wordt uitgebannen. Dat we met elkaar en met iedereen kunnen samenleven. We hebben de eerste stappen inmiddels gezet, ik hoop dat we dit pad verder zij aan zij kunnen bewandelen en samen de schouders hier onder kunnen zetten.

Op die manier zetten we samen de volgende stappen naar een mooier en veiliger Hollands Kroon, waar iedereen bij hoort.

Rian van Dam

Burgemeester Hollands Kroon