Overslaan en naar de inhoud gaan

De Zomer

Juli 2020

De zomervakantie staat voor de deur en voor een aantal van ons is die al begonnen. Een goed moment om toch even terug te kijken op de afgelopen maanden. Bijzondere maanden, zware maanden: in ieder geval heel anders dan andere jaren. Corona heeft heel veel teweeg gebracht. De druk op de zorg, scholen dicht, horeca gesloten, geen bezoek in verpleegtehuizen, thuiswerken, geen evenementen, digitaal vergaderen, ga zo maar door.

Mensen zijn gezelligheidsdieren

In eerste instantie was de grootste zorg onze volksgezondheid, daarna verschoof de aandacht naar de gevolgen voor de economie en nu zijn ook de demonstraties volop in de aandacht. Ook in onze eigen gemeente zie ik de veranderingen. Het draagvlak voor de maatregelen was in het begin erg groot. Daar heb ik ook meermalen mijn waardering voor uitgesproken. Nu wordt dat, en ik begrijp dat ook, langzaam iets moelijker. Het afstand houden moet nog steeds- en is ook heel belangrijk- maar lijkt niet altijd meer vanzelfsprekend. Wij zijn als mensen gezelligheidsdieren, we hebben last van ‘huidhonger', sociaal contact is belangrijk om goed te kunnen functioneren. Zoveel weken op de eigen zolderkamer, weinig tot geen sociale contacten: het leven wordt er dan ook wel een beetje saaier van.

Versoepeling van de maatregelen

Burgemeester Rian van Dam

Het versoepelen van de maatregelen; we zaten er allemaal met smart op te wachten. Voor sommigen komt de versoepeling te vroeg, die voelen zich onzeker en zijn meestal ook kwetsbaarder als het om gezondheid gaat. Voor anderen gaat de versoepeling niet ver genoeg, maar de meeste mensen zijn toch vooral blij dat er weer meer ‘mag’. Met alle smaken hebben we rekening te houden. Met onze kwetsbare inwoners, met de jongeren (maar ook ouderen) die gewoon weer alles willen doen, en natuurlijk met al die mensen die zich keurig aan de huidige afspraken willen houden.

We kunnen weer een biertje drinken op het terras, we mogen gezellig een hapje eten en we gaan ook bekijken wat er aan bijeenkomsten en activiteiten georganiseerd kan worden. Dat er weer meer mag wil niet zeggen dat alles weer kan. Er bestaat nog steeds de zorg voor het opnieuw opsteken van het coronavirus. Met betrekking tot een tweede golf is het volgens de deskundigen niet de vraag of, maar wanneer die komt. Een tweede lockdown, dat willen we met z’n allen toch echt niet!!

Laten we elkaar de komende maanden blijven helpen om ook deze periode goed door te komen. Help horecaondernemers, gebruik je gezond verstand, houd afstand, zoek de drukte niet op en blijf thuis met klachten. Ik kijk verwachtingsvol uit naar de zomer en hoop dat we deze allemaal met plezier, in goede gezondheid en met de goede mix van contact en afstand gaan meemaken.

Chat met Sophie

×
Chat met Sophie