Overslaan en naar de inhoud gaan

De KNRM

December 2019

Een van de leuke 'verplichtingen' van een burgemeester van Hollands Kroon is dat zij voorzitter is van de plaatselijke commissie van de KNRM. Voor een ieder bekend als de reddingsmaatschappij. Een bijzondere organisatie, niet alleen omdat zij bij nacht en ontij klaar staan om mensen die op het water in de problemen zijn geraakt te helpen, maar ook omdat zij dit enkel doen op basis van donaties. De KNRM wordt niet door de overheid betaald of gesubsidieerd, maar volledig gedragen door donateurs. De voorzitter zit een paar vergaderingen per jaar voor, dat is het werk niet. Het echte werk wordt gedaan door de mannen en vrouwen op de stations, zij zijn degene die uit varen om mensen in nood op het water te helpen. Af en toe mee oefenen mag ook; leuk en leerzaam. Ook ik mocht een keer, samen met Arthur van Dijk, de Commissaris van de Koning.

Samenwerking

Een voorbeeld van hoe het op zee mis kan gaan, hebben we vorige maand gezien. Het incident met de Urker viskotter ten westen van Texel, laat zien hoe belangrijk het is dat we goed getrainde mensen hebben. Tijdens een werkbezoek afgelopen maand werd mij duidelijk dat samenwerking voor de reddingsoperaties op zee, met kustwacht, marine en KNRM essentieel is. Verdrietig genoeg kon de hulp deze bemanning niet meer redden, maar ook het zoeken en bergen is een taak die uitgevoerd moet worden en belangrijk is.

Den Oever

In de gemeente Hollands Kroon is het KNRM-station in Den Oever gestationeerd. 21 vrijwilligers zijn actief op het station. Vrijwillig, maar zeker niet vrijblijvend. Trainen, opleiden, fit blijven en beschikbaar zijn: het legt zeker een beslag op tijd. De schippers, de opstappers, maar ook de bestuursleden, allen werken ze samen aan een goed inzetbaar team

Belangrijk werk

De KNRM in Den Oever rukt gemiddeld een 30 keer per jaar uit; op het IJsselmeer en op de Waddenzee. Het lostrekken van een vastgelopen zeilschip in de haven van Den Oever, binnenbrengen van schepen met pech, het zoeken naar een vermiste kajakker, dat alles behoort tot het takenpakket. Maar bijvoorbeeld ook het redden van te water geraakte mensen, soms met verward gedrag, hoort bij de taken. Belangrijk werk, een uitdagende hobby. Een hecht team, dat samen traint en oefent. Heb je interesse? Meld je dan zeker aan!

Als voorzitter en burgemeester ben ik trots op alle vrijwilligers en zeker deze mensen. Zij dragen bij aan de veiligheid op het water; we kunnen niet zonder de inzet van de KNRM. Word donateur!

Tot slot wil ik u allen hele fijne kerstdagen en een gezond en voorspoedig 2020 toe te wensen. Denk om uzelf en om de ander. Graag tot volgend jaar!