Het toen van nu: Rooms-Katholieke kerk Slootdorp

Dit nieuwsbericht is verlopen.
6 april 2023, 14.32

Kunt u zich de Rooms-Katholieke kerk aan de Brink in Slootdorp nog herinneren? Het is alweer twintig jaar geleden dat deze kerk buiten gebruik werd gesteld. En het is inmiddels al 13 jaar geleden dat de kerk is gesloopt en woningen werden gebouwd. Alleen het kruis van de toren is bewaard gebleven. Op de plaats van de vroegere hoofdingang van de kerk is een monument geplaatst. Jongere generaties worden zo herinnert aan de voormalige kerk.  

Na de drooglegging van de Wieringermeerpolder werden in de dorpen Middenmeer, Wieringerwerf en Slootdorp elk drie kerken gebouwd: een katholieke kerk, een protestantse kerk en een hervormde kerk. Hierdoor konden de pioniers in de nieuwe polder hun geloof uitoefenen. De RK kerk in Slootdorp is een naoorlogse kerk met stijlkenmerken van de interbellumarchitectuur door architect S.B. van Sante uit Zaandam. Op 12 juli 1932 werd de kerk in gebruik genomen en tot 2003 werd hierin gekerkt.  

De hervormde kerk aan de Brink heeft inmiddels ook een nieuwe bestemming gekregen als ‘Pioniershuis’ voor kleinschalig wonen en dagbesteding. Dat maakt dat er nog maar 1 kerk in religieus gebruik is: de Langewegkerk. Deze kerk wordt sinds augustus 2022 beschermd als gemeentelijk monument dankzij instemming van het kerkbestuur.   

Kerkenvisie

Voor het aanzicht van een dorp kan een kerkgebouw belangrijk zijn en veel mensen hebben herinneringen rond het gebouw. Ook voor niet-gelovigen kan het een interessante plek zijn vanwege de architectonische waarden. Het aantal kerkgangers daalt al enkele jaren. Daarom heeft de gemeente Hollands Kroon vorig jaar een Kerkenvisie vastgesteld. Hierin staat hoe de gemeente omgaat met kerkgebouwen.  

Het toen van nu

Het toen van nu is een rubriek waarin we met historische foto’s het Hollands Kroon van ‘vroeger’ laten zien. Onze gemeente heeft een rijke en veelzijdige geschiedenis. We vinden het belangrijk om aandacht te hebben voor ons erfgoed. Het is namelijk leuk om wat meer te weten over je eigen omgeving. 

Foto’s

De foto’s zijn afkomstig uit de beeldbank van het Regionaal Archief Alkmaar en de beeldbank van de Zuiderzeecollectie, door fotograaf Klaas Maaskant en Pieter Jonker. Achtergrondinformatie afkomstig van de website www.wieringermeer.net.